Drogie mamy, czy Wasz drugi (lub kolejny) połóg różnił się od pierwszego? Czy zauważyłyście jakiekolwiek różnice pomiędzy połogami?
U mnie drugi był znacznie gorszy od pierwszego może dlatego że to jednak 15 lat różnicy ale przez tydzień nie mogłam dojść do siebie. Niby byłam mniej obolała ale psychicznie dużo gorzej to zaniosłam
Tak ! Bardzo !
- Moje pierwsze dziecko było makrosomem więc i cięcie było dużo dłuższe i porod latem wiec rana się babrala i nie chciała goić
- Drugie dziecko mniejsze i blizna zagojona mega szybko i prawie jej nie widać
- Emocjonalnie trudno bo nie wiedziałam jak pogodzić opiekę nad dwójką dzieci tym bardziej po operacji
- Zupełnie inna ciaza i inne dziecko więc połóg też inny
- Dłużej mnie bolało przy drugim połogu mimo że dziecko mniejsze. Aż 2 tygodnie brałam leki przeciwbólowe.
- Nie byłam przygotowana na to że tak zmieni się moje ciało po pierwszym porodzie, dużo kg zostało, dużo rozstępów na brzuchu I jedyne co mnie uratuje to plastyka brzucha, więc psychicznie ciężko mi było zaakceptować nowa siebie
Chętnie poczytam bo czekam właśnie na drugi :)
Ooo ciekawy wątek , przycupne:)
Przycupne. Bo myślimy nad drugim dzidziusiem ♥️
Mój drugi był jakis lżejszy :)
Różnił się, zdecydowanie. Myślę, że to tak samo jak z ciążą i porodem - nie ma reguły i może być zupełnie inaczej u jednej osoby. U mnie drugi był lepszy, pomimo, że byłam po CC i teoretycznie powinno być trudniej dojść do siebie. Ale też wiedziałam co mnie czeka. O porodach mówi się dużo, a o połogu już nie. Za pierwszym razem byłam trochę zaskoczona, bo to też bardzo trudny okres dla kobiety.
Tak Inka, masz rację. Dużo słyszałam o ciąży i porodzie a nikt mi nie powiedział ani nigdzie nie mogłam przeczytać jak trudny może być połóg, dla mnie przede wszystkim psychicznie, huśtawka nastroju. Płakałam i śmiałam się w tym samym czasie. Coś mnie rozbawiło i śmiałam się śmiałam i płakałam, wylewałam wręcz łzy. Okropne
Oj na to chyba niema reguły to jak pytać czy drugi poród bardziej bóli czy mniej ? Każda Kobieta przechodzi wszystko inaczej jedna powie ze pierwszy połóg byl lżejszy a druga że drugiii , wydaje mi się że to zależy od kobiety :)
Pierwszy nie był tragiczny, praktycznie jak miesiączka. Czasem pobolał brzuch, oby teraz przebiegło lekko i przyjemnie.
Mamina Bardzo dziękujemy za podzielnie się doświadczeniami!
Inka404 Rzeczywiście o połogu mówi się mniej. Co było dla Ciebie najtrudniejsze?
ewelkar Zgadzamy się z Tobą, u każdego inaczej to przebiega. Dzielenie się doświadczeniami jest bardzo ważne dla wielu mam :)
kiniiiiia Trzymamy za to kciuki!
U mnie 1 i 2 trwal ok 2 tyg. A 3 tylko 4 dni. Po 3 porodzie mialam lyzeczkowanie ze wzgledu na chore dziecko i lekarz stwierdzil ze dla mojego konfortu przebywania z nim na oiomie bedzie lepiej jak mnie wyczysci wiec mysle ze dlatego tak krotko trwal. Ale wydaje mi sie ze to zalezy od organizmu. Tak samo jest z porodem jedna rodzi 1h/2h druga 24h
Myślę że może się wiele nie różnic. Zaczekam sobie jeszcze na ten drugi
ja byłam po dwóch cc i u mnie było podobnie
Jestem po dwóch cięciach cesarskich. Dwa połogi zupełnie inne. Drugi wspominam gorzej niż pierwszy, mimo iż szybciej doszłam po nim do siebie 😊