Witam mój synek ma skaczone 3 miesiące podaje mu do picia wodę ale zastanawiam się nad podaniem herbatki . Napiszcie proszę czy taki malec może je pić i jakie przede wszystkim
W Rossmannie są specjalne herbatki dla dzieci ale są od 4 miesiąca. Ja ogólnie synkowi nie daję herbatek bo ogólnie nie są zbyt zdrowe. Od 4 miesiąca wodę doprawiam mu naturalnymi sokami wcześniej dawałam samą wodę.
Woda jest najlepsza do picia a Twój maluszek trochę za mały na soki czy herbatki. Faktycznie są jakieś od 4 mc
Właściwie to w takim wieku nie trzeba w ogóle dziecka dopajac. Wystarczy mu mleko, szczególnie gdy jest na piersi… Jeżeli już to częsta woda. Ani herbatki ani soki nie są wskazane. Ogólnie nie tylko takim małym dzieciom ale i większym powinno się dawać do pobicia tylko wodę, acz kolwiek nie jest to do końca realne, bo większe dziecko już się upomni i człowiek się i tak czasem ugnie… Ja dawałam moim dzieciom do picia tylko wodę, tak długo jak dałam radę. Ogólnie dalej na ugaszenie pragnienia piją właśnie wodę, taki chyba nawyk się im wyrobil:-) acz kolwiek jak poprosza czasem o sok to nie protestuje…
Tylko woda zdecydowanie wystarczy
Dzięki wielkie dziewczyny za rady
karolino, dziewczyny słusznie zauważyły, że za wcześnie jest na herbatki i najlepsza jest woda. Gdy maluch będzie starszy (ok 6-go m-ca), zaczniecie rozszerzać dietę to wtedy bardzo istotne jest pojenie go: również wodą, ale od czasu do czasu możesz dać rozcieńczony rumianek - działa antybakteryjnie, łagodzi ew. bóle brzuszka, wspomaga trawienie. Ja póki co daję 3 łyżeczki na kubek wody. Rumianek znajdziesz w rossmannie, aptekach stacjonarnych i internetowych.
mysle ze woda w zupełności wystarczy, na herbatki bedzie miał o dziecko jeszcze czas, woda to podstawa choc nawet jezeli dziecko jest na kp to nie trzba dopajac woda
Nie ma nic lepszego jak mleko mamy i wtedy nie ma potrzeby dopajania czymkolwiek. Nasze piersi wytwarzają prawdziwy eliksir dostosowany do potrzeb naszego malucha. Gdy jest ciepło mamy bardziej wodnisty pokarm, żeby dziecko mogło się napić. W drugiej fazie karmienia pojawia się mleko bardziej tłuste, żeby mogło się najeść. W nocy też jest bardziej sycące. Wiadomo, że reklamy nas kusza, a my jako matki zrobimy wszystko, żeby nasze pociechy miały wszystko co najlepsze. Przez pierwsze 6 miesięcy nasze maluchu nic więcej nie potrzebują, tylko nasze mleczko. Czasami to prostota jest naszym najlepszym przyjacielem.b
My od 1 miesiąca już podawalismy co jakiś czas Oliwce herbatkę z kopru włoskiego. W aptece jest taka dla niemowląt albo na internetowej aptece w saszetkach z hipp. Brzuszek ją nie boli po tym i robi lepsze kupki
Ja tak jak i A. Szymkowiak próbowałam podawać po 1 msc koperek. Lecz moja Jula praktycznie od razu robiła zieloną kupkę po niej więc zrezygnowałam i dajemy sama wodę jest na mm więc dopajam szczególnie rano po obudzeniu i przed snem w dzień nie wykazuje chęci i wypluwa butelkę z wodą.
Karolina możesz spróbować i zobaczyć jak zareaguje po jednej dawce najlepiej to porozmawiać o tym z lekarzem, bo to jest tylko dziecko i chyba lepiej nic na własną rękę nie robić.
Moja córka z początku (po 4 miesiącu) piła herbatki, ale właśnie te przeznaczone dla jej wieku. Później weszły soczki, ale w porę stwierdziłam, że jednak najlepiej ją przyzwyczaić do samej wody. I do dnia dzisiejszego (obecnie córka ma 3,5l.) jak ktoś się jej zapyta co chce do picia to odpowiedź jest jedna: woda! Nie powiem, bo zdarza się, że chce się napić soku, wtedy normalnie jej go podaję, jednak podstawa to woda.
Ja synkowki podawałam herbatki koperkowa,rumiankowa i anyzowa i nic się nie działo na pewno nie zaszkodza . Do pierwszego roku życia maluchy mogą spokojnie pić herbatki owocowe i ziołowe. Ich głównym zadaniem jest przede wszystkim uzupełnienie płynów w organizmie niemowlęcia oraz ugaszenie pragnienia. Ponadto herbatki te są źródłem wielu witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka
Marto niestety wg obecnych doniesień herbatka koperkowa nie jest zdrowa, nawet nie jest obojętna dla organizmu. Nie poleca się jej pic ani dzieciom ani nawet kobietom w ciąży. Co do witamin i minerałów to zdecydowanie ich zapotrzebowanie zaspokaja mleko i posilki stałe wprowadzone podczas rozszerzania diety.
Na pewno nie są niezbędne a zaburzają wyrabianie zdrowego nawykunpicia czystej wody poza samym mlekiem pp ukonczeniu 6msc.
U nas nie bylo i nie ma herbat ani herbatek, starsze dziecko ma.prawie 3 latka i kilka razy sprobowalo herbaty w przedszkolu, w domu na szczescie nie domaga się niczego poza wodą czy czasami sokiem gdy wyciskamy. Mlodszak ma 9msc i pije mleko i wodę nie uważam, by czegokolowiek im brakowało :)))