Czopki przeciwgoraczkowe

Dzień dobry, czy zdarzyło Wam się, że dziecko zrobiło kupę po podaniu leku przeciwgoraczkowego w czopku? Co robiłyscie w takim przypadku? Podać jeszcze jeden czy odpuścić? Z góry dziękuję za pomoc. 

Czy czopek wyszedł cały z kupka?

Tak często może się zdarzyć że po podaniu czopka  dziecko zrobi kupę. Ile czasu minęło od podania czopka zanim dziecko zrobiło kupke ? Myślę że jeśli ok 40 min to czopek  powinien już zaczynać działać. 

Wyszły resztki. 20 min minęło 

Czy temperatura zaczęła trochę spadać? Jeśli nie jest bardzo wysoka i się utrzymuje ja bym poczekała 4 godz od pierwszego czopka. Nigdy nie wiadomo ile się wchłonęło a zbyt duża dawka działa źle na wątrobę.

Ewentualnie jeżeli podałaś paracetamol to możesz podać coś z ibuprofenem je można podawać nawet w krótkich odstępach czasu jeśli temperatura nie spada. Oczywiście z zachowaniem zasady że kolejna dawka tego samego po 6 godz.

Tak, zdarzyło się.

W twoim przypadku , kiedy minęło już 20minut po aplikacji,to już sporo więc, po prostu kontrolowałabym temperaturę. Jeśli gorączka nie jest zbyt duża to wstrzymaj się 4-6 godz.Ja uważam ,że po takim czasie jak dwadzieścia minut czopek będzie dobrze działał.

Mija córeczka obrazu wydaliła czopek, podałam go profilaktycznie i dzięki niemu zrobiła kupke której nie mogła zrobić przez cały dzień 

Marzenka przez 20min coś tam się wchlonelo na pewno, obserwuj temperaturę, czy spada. Od razu nie podawaj następnego, tak jak dziewczyny piszą dopiero po 4-5godzinach 

Marzenka myślę że po 20 minutach coś już zadziałało choć w pewnym stopniu więc nie ma sensu podawać kolejnego tylko obserwować 

Zaczekalabym i miała pod kontrolą temperature. Tak jak niżej dziewczyny piszą, przez ten czas cos się już wcglonelo 

Marzenka po 20 min to już cosik czopek zaczął działać. Wiadomo że czopki nie są tak silne jak syrop bo działają krocej ale nie podrażniaja żołądka i można stosować gdy dziecko wymiotuje.

tym bardziej że tylko resztka wyszła więc reszta se rozpuściła

To się zdarza bo czopki są przeważnie z gliceryny, która stosowana jest też przy zaparciach. Jeśli nie spadnie gorączka po 1h to ja bym podała ponownie. 

li!l rozumiem że podawalas zwykły czopek glicerynowy?

Nigdy ale to nigdy nie używałam ani dzieciom nie dawałam boję się tego jak ognia w sumie nie wiem czemu bo to dość pospolita metoda ale mnie przeraża. 

Ja mam czopki ale dla mnie to by była ostateczność że bym podała jakby syrop nie pomógł 

Pamiętajcie o synbiotyku Multilac, żeby wspierać układ pokarmowy.

angela ale p co stosowac jak z układem jest wszystko ok