Cześć
Jestem w 31tc od jakichś 3 dni zaobserwowalam u siebie twardnienie brzucha podczas chodzenia, wcześniej też je odczuwałam jednak nie za każdym razem. Teraz kiedy nie wstanę brzuch twardnieje, przechodzi kiedy usiądę lub się położę, jednak zaczęło mnie to niepokoić. Zaczęłam też odczuwać nacisk na krocze którego wcześniej nie odczuwałam, czy to normalne w miarę jak ciaza jest bardziej zaawansowana czy jednak powinnam się martwić?
W swojej ciąży dużo chodziłam , remonty, organizacja sypialni , sporo załatwiania . Na wieczór zazwyczaj twardniał mi brzuszek. Powiadomiłam o tym mojego ginekologa , stwierdził że to jest normalne , a bóle w dole krocza także są oznaką tego, że po całym dniu to jest naturalne. Każdy przypadek będzie inny , zapytaj o poradę swojego ginekologa, czy możesz temu zaradzić
Tak, to normalne chociaż należy uważać żeby wtedy się nie przemęczać. Organizm przygotowuje się już do porodu. Mi stawiał się brzuch i bolało krocze właśnie jak się przepracowałam czy za dużo chodzilam
Spokojnie, to naturalne, że pod koniec ciąży brzuch twardnieje. Ja w 3 ciąży miałam tak zdecydowanie szybciej niż w poprzednich. Jednak przy dwójce małych dzieci nie da się tylko leżeć także brzuszek robił się twardy po dłuższym chodzeniu czy właśnie jak zrobiłam więcej w domu. Nie martw się, wszystko jest w porzadku ☺️
Najlepiej zapytaj o to swojego lekarza, ja też miałam obawy czy to normalne i umówiłam się na dodatkowa wizytę do lekarza, która bardzo mnie uspokoiła. Każdy przypadek też jest inny, dlatego w takich przypadkach lekarz jest ta odpowiednią osobą żeby sprawdzić i doradzić.
Również często mi twardniał brzuch w tych tygodniach ciąży ,ale ogólnie również byłam dość aktywna. U mnie nic się nie działo. Pomagał magnez :) Ale zawsze warto skonsultować to z lekarzem.
Staraj się teraz więcej odpoczywać i dbać o siebie szczególnie gdy twardnienia się nasilą :) U mnie nieraz super się czułam i bardzo aktywnie spędzałam dzień ,a potem odczuwałam skutki i twardnienia i bóle pachwin były bardziej dokuczliwe.
To raczej normalne ale jeżeli coś to będzie niepokoić to idź do lekarza prowadzącego
Normalne, też mi twardniał brzuch na końcówce ciąży, trzeba się wtedy oszczędzać i odpoczywać , pić dużo płynów.
Ja również obserwowałam to u siebie już we wcześniejszych tygodniach ciąży i ginekolog mi powiedział, że może się tak zdarzyć nawet do 10 razy w ciągu dnia.
jednak Ty swoje ciało znasz najlepiej i jeśli coś cię niepokoi, to skonsultuj z lekarzem :)
Też tak miałam pod koniec
To normalny objaw na tym etapie ciąży
Mi też twardniał brzuch pod koniec ciąży i tak jak piszą dziewczyny to normalne. Macica przygotowuje się do porodu, więc się kurczy. Może się to nasilać przy większym wysiłku, dlatego trzeba się trochę bardziej oszczędzać na końcówce ciąży. Większy problem jest jak takie twardnienie brzuch się pojawia na wcześniejszym etapie ciąży, wtedy czasem suplementacja magnezu pomaga, ale też przede wszystkim odpoczynek.
Ta też tak miałam w tym czasie
Ogólnie to normalne że brzuch twardnieje. Jednak ja w pierwszej ciąży miałam bardzo często twardy brzuch. ostatni miesiąc już musiałam się oszczędzać bo wylądowałam w szpitalu z ryzykiem wcześniejszego porodu. Urodzilam idealnie w terminie. Za to w drugiej ciąży brzuch twardy miałam tylko jak się dużo nachodziłam i to pod sam koniec ciąży. A urodziłam 2 tygodnie przed terminem… Tak więc nie ma się czym aż tak stresować bo to normalne ale zawsze jeśli będzie ci mocno twardniał dobrze wspomnieć na wizycie.
To już zaawansowana ciąża i z tego co pamiętam, miałam podobnie w pierwszej ciąży... Zapytaj lekarz może zaleci Ci coś rozkurczowego, chyba nospa jest powszechnie stosowana i bezpieczna w ciąży
Lekarz najlepiej będzie wiedział co najlepsze prowadząc ciążę :)
No-spa w 3 trymestrze nie jest zalecana. Zazwyczaj dają magnez i odpoczynek :)
Potwierdzam, nospa pod koniec ciąży niekoniecznie;)
Więcej magnezu ,polecam Asmag rano i wieczorem , będzie lepiej :)
Mam podobnie, szczególnie wieczorem po całym dniu, lekarz mówi że jest to normalne i zalecił dużo odpoczynku. Najlepiej skonsultuj to z lekarzem prowadzącym i będziesz spokojniejsza.
Jeśli masz jakieś wątpliwości, to najlepiej skonsultować z lekarzem, aczkolwiek jak już dziewczyny pisały jest to częste zjawisko w ciąży :) Macica przygotowuje się tak do porodu