Cześć

Cześć dziewczyny jestem tu nowa ale chodzi o to że id dłuższego czasu ciągle mam złe wyniki moczu dużo białka i dużo bakterii bale kiedy mówię lekarzowi o tym to mnie lekceważy a do porodu mi zostało 5 tygodni czy powinnam iść z tymi wynikami do innego lekarza?? Nawet nie zwraca uwagi na to że ciągle źle się czuję nawet 300metrow nie mogę przejść bo plecy mogę przejść bo plecy i brzuch zaczyna boleć bardzo. Poradzcie cos

Hej, ja przez całą ciąże miałam problemy z moczem (ale nic dziwnego bo i przed ciążą się pojawiały) miałam kilka kuracji antybiotykowych i średnio badałam mocz raz na tydz max raz na 2 tyg bo musiał być pod stałą kontrolą. Ale do czego zmierzam, czasami jak odbierałam wyniki i je czytałam to wydawało mi się, że zamiast być lepiej jest gorzej po czym jak lekarz je weryfikował stwierdzał ze nastąpiła poprawa (chodzi o to, że po pierwsze u kobiet w ciąży wyniki dopuszczalne różnią się nieco od tych które są przypisane kobietom które w ciąży nie są, a po dwa parametry z wyników łączą się i po mimo tego iż niektóry czynnik jest wyższy/ niższy to zależy też jak inne czynniki się zmieniają) tak tłumaczył mi to lekarz. Bardzo duże znaczenie ma także jak próbka moczu została pobrana tzn czy kobieta wcześniej się podmyła i czy była pobierana ze środkowego strumienia, wiadomo też, że najlepiej by był to pierwszy poranny mocz. U mnie także znaczenie miało laboratorium w którym robiłam badania, choć teoretycznie nie powinno być różnicy to wyniki pomiędzy jednym, a drugim laboratorium znacznie się różniły.
M.Gumienna może spróbuj pobrać mocz starając się zachować jak najwięcej zasad którymi powinno się przy tym kierować i spróbuj powtórzyć badanie najlepiej jeśli masz możliwość w innym laboratorium, wówczas wyniki powiedzą naprawdę bardzo wiele i lekarz już nie będzie mógł Cie lekceważyć :slight_smile:

M.Gumienna ja bym na Twoim miejscu skonsultowała to z innym lekarzem, albo nawet udała się do szpitala jest weekend na doraźnej Cię przyjmą.
U mnie pojawiały się infekcje gdzieś w granicach 28 tygodnia przyjmowałam tabletki dopochwowo naprzemiennie bez dnia przerwy…przez co nie miałam możliwości zrobienia badania moczu…Nie wiem czy tłumaczyć to przez brak możliwości, czy moją niewiedzę czy niedopatrzenie lekarza. W końcu tak spuchłam i tak dużo przybrałam na wadze, że siłą rzeczy poród był przedwczesny (30tc) zagrażająca gestoza, rzucawka i b. wysoki białkomocz (który po ciąży przez kolejne 33 dni nie ustępował…co było związane z moją hospitalizacją)
Wysoki białkomocz jest szkodliwy zarówno dla Ciebie jak i dla Twojego maleństwa także czym prędzej udaj się od innego lekarza.
Właśnie jakie są pomiary Twojego ciśnienia, bo tak jak wspomina Samantka jest to ważne.

M.Gumienna nie nalezy lekcewazyc tego absolutnie ja mialam zle wyniki cala ciaze z moczem i nerkami problemy i dostawalam antybiotyki potem znowu badania i chwile bylo dobrze potem znowu ale tez powinnas isc do innego lekarza by to ocenil bo nawet przedwczesnym porodem grozi albo jeszcze czyms lepiej isc i czuc sie pewnie i bezpiecznie

Ja właśnie miałam 5 tyg. do terminu i bardzo złe wyniki moczu i zakażenie ukł. moczowego.I urodziłam właśnie 5 tygodni przed terminem bo szybko trzeba było wywoływać ciąże. konsultuj się z innym lekarzem,białko w moczu nie powinno być lekceważone tak samo jak i bakterie. Czasem trzeba dostać antybiotyk a nawet jeśli są bardzo źle (lekarz wie lepiej kiedy bardzo złe a kiedy da radę to nadrobic) weźmie Cię na oddział i wtedy trzeba będzie w razie W podać silniejsze antybiotyki,sterydy itp. Lepiej idź do innego i szybciej Cię wyleczy z tego niż potem masz się tułać po szpitalach :slight_smile: na pewno wszystko będzie ok,nie stresuj się. Umów się jutro do drugiego lekarza który Cię nie będzie lekceważył

Zlekceważ lekarza i idź do innego.