Czerwony język

Witam Was mamusie. Mój 6 miesięczny synek od wczoraj ma bardzo czerwony koniuszek języka. Nie wiem co jest powodem. Zastanawiałam się już, czy może pojawiły mu się już zęby i poranił się nimi albo podrapał paznokciami, bo nie nadążam z obcinaniem i często potrafi gdzieś się zadrapać. Jednak ząbków jeszcze nie widzę i nie czuję a paznokcie często miał ostre i nigdy nie widziałam, żeby się skaleczył w język. Wczoraj mały dorwał paczkę chusteczek, może ta folijka podrażniła mu język? 

Miałyście kiedyś taki problem? Jak długo goi się język?

Uuu kurcze wiesz może przygryza dziasełkami,  albo zabawki i dlatego stał się czerwony. 

Też osobiście nie szłabym z tym do lekarza,  a Czekała aż zniknie :) 

A nie ma tam żadnej krostki? Opuchlizny, nalotu? Może faktycznie poranił o dziaselka.. Ranki w jamie ustnej goją się bardzo szybko z uwagi na środowisko, także jesli to zwykłe przygryzienie to powinno szybko zniknąć;).

Może po prostu przygryzł sobie jakąś zabawka? Poczekała bym raczej żeby zobaczyć co będzie dalej. W buźce szybko się goją różne ranki. Także bez obaw. Napewno obserwować :) 

Może sobie poranił jakąś zabawką. Można dawać rumianek do picia od działa łagodząco i przeciwzapalnie a jak już mały ma 6 miesięcy bo bez problemu może pić a jeżeli boisz się dać mu do picia to można przetrzeć w buzi rumiankiem 

Poranił sobie czymś albo przygryzł. Jeśli nie puchnie to spokojnie, możesz przepłukać rumiankiem 

Wydaje mi się ze zranił się , albo może od czegoś kwaśnego ?

Może sobie podrażnił 

Mój syn jakoś tak niefortunnie sonie tak zrobił rankę na języku. Wlansie było takie czerwone .szybko przeszło  Po 3 dniach było zagojone 

Od kwaśnego raczej nie, bo dostaje takie bardziej neutralne rzeczy do jedzenia. O rumianku nie pomyślałam. 

Opuchlizny nie widzę. Czy jest nalot albo krosty to ciężko stwierdzić, bo ten języczek jest czerwony na samym koniuszku ale tak jakby od spodu i cieżko to w ogóle obejrzeć. Oprócz tego, że jest mocno czerwony to nie widać żeby coś mu doskwierały. Mały też nie widzę, żeby jakoś pokazywał, że go to boli. Mam nadzieję, że szybko się zagoi.

Oj współczuję  i życzę  aby wszystko  wróciło  do normy. 

Lea, i jak sytuacja? Minęło?

Sama  się zastanawiam jak bobas  się miewa, czy  zaczerwienie zeszło.

Daj nam znać Lea Leo ✨️

Tak, dość szybko się zagoiło. Na trzeci dzień język był już wyraźnie bledszy a po paru dniach nie było w ogóle śladu :)

Myślę że przygryzł dziąsełkami  albo jakąś zabaweczką - w każdym razie wspaniale, że już to zeszło 😊

Czyli pewnie gdzieś sobie przygryzł. To dobrze, że szybko minęło;)

Myślę, że to jest tak jak z gojeniem ran. U każdego w innym tempie.