Czy spotkałyście się z czerwonymi plamkami wielkości ok. 1cm x 1cm ? Pojawiają się na główce .
Pielęgniarka nie wie co to , bo inaczej by mi chyba powiedziała , a lekarz mojego malucha twierdzi , że to od potu . A przecież od potu powstają potówki a nie plamki …
Mojej córce takie czerwone plamki wyskakiwały ale na buźce.Wyskoczyły i po pół dnia zanikły.
Czerwone płaskie plamki.I też nie wiem co to.Teraz nawet się nie pokazują.A jak chciałam
iść z tym do lekarza to akurat znikały i jak ja mu to wytłumaczę.
u nas niestety nie znikają . Włąśnie tym się martwie , że nie chcą zniknąć a nie wiem z czym aktualnie mamy doczynienia
Moja dziewczynka ma plamki z tyłu głowy. Są z nią od urodzenia i tak już zostaną. Ja też takie mam. Ale Tobie, Patrycjo, zapewne chodzi o jakieś inne plamki, więc ja nie pomogę
A w jakim wieku jest córka? Wprowadzała może Pani nowe kosmetyki do pielęgnacji? Plamki są tylko na główce czy w innym miejscu też? Czy córeczka artykułuje dolegliwości związane z tymi plamami np. płacze bo mogą ją swędzieć?
Proszę napisać więcej o tych plamach a spróbujemy coś zaradzić.
Z moim synkiem też są od urodzenia , i nie płacze jest normalnym wesołym 3-miesięcznym maluchem…
Moja mała ma naczyniaka, jednak to lekarze by stwierdzili od razu jeśli ma od urodzenia, myślę ze dużo by ułatwiło naszej pani expert gdybyś dodała zdjęcie.
Jeżeli synek ma je od urodzenia to mogą być to naczyniaki, a czy są one wypukłe? I najważniejsze pytanie czy te plamki są cały czas czy znikają. W którym miejscu na główce są zlokalizowane? Czy syn miał ciemieniuchę? Jeśli chodzi o potówkę to jest jedna odmiana tzw. potówka czerwona. Zmiany składają się ze małych rumieniowych grudek. Najczęściej lokalizowane są na skórze owłosionej głowy, szyi, tułowiu i miejscach gdzie dochodzi do ocierania się skóry. Występują najczęściej po miejscowym użyciu oliwki, u dzieci silnie pocących się lub otyłych. Jednak najczęściej spotykane są do 4 tygodnia życia. Więc podejrzewam, że to nie to. A czy mogłaby Pani zrobić zdjęcie? A i przepraszam nie wiem czemu napisałam wcześniej, że ma Pani córeczkę, czymś się zasugerowałam. Pozdrawiam Synka:) Jeżeli te plamki są od urodzenia są płaskie to może być to naczyniak płaski. Proszę się jednak nie sugerować tym, ponieważ nie widziałam tych zmian. Jeżeli pediatra widział je i nie zareagował to należy obserwować czy tych zmian nie pojawia się więcej, czy nie powodują u synka nieprzyjemnych dolegliwości. Czasem dziecko ma po urodzeniu plamki w różnych miejscach jednak po jakimś czasie bieleją (przeważnie do roku, nie kiedy nieco później)