Czego nie można jeść przy łuszczycy skóry głowy

Czy ograniczenie jakichkolwiek produktów żywieniowych zmniejszyło u Was objawy łuszczycy skóry główy?
Czy jednak kosmetyka ważniejsza?

Myślę że odżywianie jest ważne, jak najmniejsm prostych cukrów wpływa na skórę, wiem to też po sobie.

A jak masz łuszczycę to trycholog, dermatolog oni zalecą najlepszą terapię dla Ciebie:)

Przetworzona żywność i cukry jak przy wszystkim

Myślę że każdy ma inaczej. Ja nie mogę zbyt często pić mleka. A jeśli chodzi o kosmetyki to był już taki temat, tam wiele osób polecało Psorisel, polecam i ja. Szampon i emulsję przy zaostrzeniach.

1 polubienie

na łuszczącą się skore głowy myślę ze raz na jakiś czas dobrze zrobić sobie peeling skory głowy . mi bardzo pomógł , następnie różne wcierki delikatne

ograniczenie cukru i nabiału

Ograniczenie węglowodanów prostych czyli cukrow i wysokoprzetworzonej zywnosci typu fast food. Ja to po sobie widzę w przypadku nasilenia trądziku. Jak sobie pofolguję to od razu jestem wysypana😐

Cukier, glutenu lub nabiał , ale efekty sa indywidualne

mniej fast food i słodyczy to dwa z głównych wrogow naszego organizmu

Przede wszystkim nie pic alkoholu bo sieje niemiłosierny wysyp, napoje gazowane, słodkie to samo. A z jedzenia warto unikać fast foodow, słodyczy. Szampon do mycia tylko ten

Ograniczenie słodyczy (batony, czekolada), rezygnacja z czosnku i cebuli - w moim przypadku. No i dobre kosmetyki, też polecam ten zestaw https://www.apteka-melissa.pl/produkt/verdelab-psorisel-zestaw-szampon-na-luszczyce-200-ml-emulsja-do-skory-glowy-200-ml-plyn-do-skory-glowy-z-luszczyca-150-ml,76726.html Dobre objawy. Wiadomo, ze trzeba stosować przez dłuższy czxas aby je zobaczyć ale u mnie z dnia na dzień było tylko lepiej

Myślę że to sprawa bardzo indywidualna i musiałabyś sprawdzić na przykładzie prób eliminacyjnych co się tobie sprawdzi.
Wiadomo, ze wysoko przetworzona żywność, cukry proste nie sa polecane nawet zdrowym osobom, ale też niekoniecznie eliminacja ich wpłynie koniecznie na łuszczycę.

ja dużą poprawę kondycji skory zauważyłam po piciu dużej ilości wody , rezygnacja z alkoholu i teraz wiosna dużo warzyw i owoców

U mnie też ogromna różnica odkąd zaczęłam pić więcej wody i zaczęłam jeść więcej owoców

Woda w ogóle jest zbawienna dla organizmu. Jak zaczęłam patrzeć na ilości wody, to w końcu budzę się też wyspana, a nie wstaje bo muszę :rofl::rofl: