Moja Dzidzia ostatnio tanczyła w brzuszku kiedy organista w Kościele rozpoczął swoją wirtuozerie
Ogólnie córeczka jest aktywna po posilkach i wtedy kiedy juz wieczorem leze w łózku. W trakcie gdy chodze to nie odczuwam za bardzo jej ruchow.
Co do odglosow, czytalam ostatnio, ze dzieci nie lubia glosnych dzwiekow, halasu, pomimo tego, ze dzwieki te sa bardziej stlumione i cichsze niz w rzeczywistosci to dzieci moga odczuwac lęk.
Mi się wydaje, że jak dziecku jakiś dźwięk nie odpowiada to raczej się w brzuchu wierci. Ja miałam remont w domu i jak mąż wiercił w betonie to dziecko właśnie było niespokojne a jeżeli chodzi o mikser, odkurzacz czy suszarkę do włosów to dziecko jak już się urodzi często lubi spać przy takich szumach, więc myślę ze twoje dziecko po prostu się wyciszylo i zasnelo…
AgataS no właśnie genów nie oszukamy. Ja też jestem nerwowa, ale ja się denerwuję szybko i na krótko, a mój mąż to na odwrót. Córa też ma swój charakterek, ale co tu się dziwić
magnolijam, no ja właśnie też tak uważam, dlatego pisałam, że najpewniej maluszek poszedł na drzemkę Chyba że ten mikser to naprawdę jakiś strasznie głosny
Może macie rację, odniosłam inne wrażenie, ale fajnie by było. Jeśli zapada w tak głęboki sen przy mikserze, to po porodzie chyba będę jej na Dobranoc puszczała takie odgłosy
Agata he dokładnie Bedzie miala nowa kolysanke
To tak jest ze przewaznie dzieci odziedziczaja charaktery po rodzicach.Mąż jest spokojny a ja znów nerwowa dlatego synek to ma po mnie a jaka bedzie córka to jeszcze nie wiemy bo jest za malutka a za jakis czas zobaczymy
A mi się wydaję, że więcej zależy od sposobu wychowania niż od tego jacy są rodzice. Oczywiście dziecko obserwuje zachowanie rodzica i je powtarza ale to już nie są geny tylko właśnie wychowanie.
Oczywiście, że dużo zależy od wychowania, ale geny też mają znaczenie, widać je i już. Ale od tego jacy będziemy zależy właśnie wychowanie i to jak się w domu traktujemy nawzajem.
Zgodze się z Kalina owszem wychowanie ma znaczenie i to potem wszystko zależy od wychowania ale geny tez maja znaczenie.Dzieci wszystko naśladują to co rodzice robia i mówią i chca robić to samo.Jak sobie dzieci wychowamy takie już bedą
Właśnie te szumy odkurzacza, czy na przykład suszarki jakoś potrafią uspokoić dziecko, ja miałam na telefonie jakaś specjalną aplikacje z takimi dźwiękami i jak synek był malutki to mu włączalismy i szybciej się uspokajal czy też zasypial.
A co do wychowania moim zdaniem kluczowa rolę odgrywa jednak sposób w jaki wychowamy dziecko, nawet maluchy bacznie nas obserwują i automatycznie powielaja zachowania rodziców. Sama nie raz byłam w szoku jak widziałam jak synek powtarza jakieś zachowania, czynności Po nas, które widział tylko jeden raz, a nawet nie mówiliśmy mu żeby tak robił. Natomiast geny to już kwestia drugorzędna.
Agusia u mnie też syn był w brzuchu o wiele bardziej aktywny niż córka. Generalnie jak później uważnie poobserwujemy nasze maleństwa to zauważyć można, że wykonują takie same ruchu jak w życiu płodowym. Np. z synkiem czułam wieczne uderzenia piąstkami i faktycznie, później jak go karmiłam piersią czy butelką to mu ta ręka uderzała, jakby boksował. Z kolei córka się przeciągała mi w brzuchu, bo czułam takie otarcia i teraz też jak ją karmię to wykonuje podobne ruchy.
Nie zauważyłam, żeby moje dzieci się czegoś szczególnie bały będąc w brzuchy, jedynie jak synek krzyknął do brzucha “dzidźka obudź się”, to faktycznie od razu potrafiła się poruszyć.
Synka żaden dźwięk nie uspakajał jak był mały, nie działała na niego suszarka, odkurzać, pralka - kompletnie nic, natomiast córkę na chwilę potrafi wyciszyć suszarka, ale taka prawdziwa, nie da się oszukać telefonem ani szumisiem.
Wczoraj dałam mojej popalić z tym mikserem, jeszcze jak na złość śmietana nie chciała się ubić, biszkopt mi oklapł, robiłam więc dwa razy i miksowania było bardzo duzo . Tym razem córka była aktywna, kopała, przekręcała się. Ale może dlatego, że i ja byłam zdenerwowana, bo myślałam, że ogarnę wszystko kolacji, a zeszło prawie do północy. I uspokoiła się jak ja się położyłam.
Ulka, jeśli to się sprawdzi, co piszesz, to moja będzie wierzgała nóżkami, bo to najczęściej czuję:-)
Mi w ogóle Pani doktor ba ostatniej wizycie powiedziała, ze dziewczynki sa z reguly spokojniejsze w brzuszku, a chłopcy więcej sie poruszaja i są bardziej aktywni.
Ogólnie to dziewczynki sa chyba spokojniejsze ale wydaje mi sie synek w tym wieku co teraz jest corka to byl bardziej spokojniejszy bo mala nam daje teraz popalić ale nie wiem czy to nie przez zęby.Synek zabkowanie nie przechodził tak źle a Napewno nie byl taki marudny i niespokojny jak Nadia
Po jedzonku każde dziecko będzie aktywne, szczególnie jesli zjemy cos co da zastrzyk energii bo ma duzo węglowodanów. Chodzi o ogolna aktywnosc w ciagu dnia.
Agnieszka akurat moja szaleje w brzuchu nawet jak nic nie zjem. Chociaż prawda jest tez taka ze jak zjem coś słodkiego to wtedy bardziej. Mnie się wydaje ze to nie od płci zależy a od temperamentem podobno już w brzuszku nasze dzieciątka maja swoje charakterki
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.