Czas na dużą wannę - kiedy?

Dziekuje Beatko, faktycznie synuś nam się udał jak z żurnala:)

oj nie zamieszczajcie zdjęć dzieci goluśkich ;(

Ja tez przegapiłam to zdjęcie. Beatko jak możesz to usuń fotkę, ja kiedyś też przez pomyłkę zamieściłam ale szybko wykasowałam

Po tym, jak napisałyście o tym zdjęciu zastanawiałam się czy dobrze zrobiłam wstawiając zdjęcie Lenki w wanience, bodajże w ogólnym wątku, ale chyba może być, widać ją tylko do połowy brzuszka, resztę zasłania wanienka.

Mamabasia: Dziękuję za znalezienie :slight_smile:

U moich rodziców Kasjan kąpie się w dużej wannie - jak juz tylko ja widzi cieszy się i poszczy z radości: )
Na poczatku ukladam go na brzuszku a później na pleckach - bardzo mu się to podoba i widać, ze czuje się jak ryba w wodzie; )))

My tak jeszcze przed rokiem kąpaliśmy córę w dużej wannie. Na początku ze mną, żeby czuła się bezpiecznie. Potem już sama, z zabawkami i widać było, że czerpała frajdę z takich kąpieli :slight_smile: Duża wanna, to więcej piany, więcej możliwości do chlupania i wygłupiania się. Ale oczywiście trzeba pamiętać, żeby taka wanna pozostała utrzymana w czystości. U nas zawsze mąż pucował wannę, żeby lśniła, jak jego księżniczka będzie z niej korzystać :smiley:

My przenieslismy cvorke z wanienki do wanny jak tylko zaczela sama siedziec ale tak stabilnie bardzo
oczywiscie konieczny jest zakup maty antyposlizgowej do wanny, bo ani sie nie obejrzysz jak dziecko sie nagle poslizgnie i walnie gdzies glowa, trzeba bardzo pilnowac dzieci w wannie, moja corka jest bardzo ruchliwa wiec nie spuszczam jej z oka, bo ona niemal biega w wannie,
nawet mata tu nie pomaga;)

Według mnie nieważne czy dziecko jest kąpane w dużej wannie czy małej wanience, to i tak trzeba ciągle pilnować malucha, nie wolno spuszczać go z oczu. Chwila nieuwagi i krzywda może się stać dziecku.

Małgosiu jak najbardziej się z Toba zgadzam, dziecka nawet na chwilę nie można spuścić z oka podczas kąpieli.

Dziewczyny świeta racja, ale mogę wam powiedzieć że wanna czy brodzik ma o wiele bardziej gładszą powierzchnię dzięki czemu o upadek nie trudno.
My zawsze używalismy do tego maty niezależnie czy była to wanienka czy brodzik czy obecnie wanna.
do wanny polecam krokodyle z ikea są długie w sam raz na długość wanny, oczywiście mimo wszystko kontrola rodzica jest obowiazkowa, nie wyobrażam sobie nawet na chwilę zostawic małej w wannie

my też używamy w wannie maty antypoślizgowej w kształcie rybki
i prawie codziennie ją wyparzamy w gorącej wodzie

T powiem dziś do męża. Krokodyla kup mi luby:)

kiedys czytałam artykuł o matce ktora własnie zostawiła 1 msc dziecko samo w duzej wannie ( " bo zawsze jak przy nim siedziałam , obserwowałalam byl grzeczny cichy i nie wariował 0- myslalam ze moge go zostawic" wyszła dosłownie do drugiego pokoju na około 1,5 min i co mały zrobił? wstał poslizgnał sie i główka o kran uderzył … łuk brwiowy przeciet .
Jak ja chce gdzies wyjsc to albo koncze kapiel ( jak jestesmy sami ) albo wołam szymona jesli jest …nigdy bym nie zostawiła …

Monika1993: Wiele jest historii o nieodpowiedzialności rodziców, nie tylko przy kąpieli :confused:

My przeważnie obydwoje uczestniczymy w kąpieli małej, jednak czasem bywa tak, że jestem z nią sama i nigdy nie zostawiam jej bez opieki. Zwykle nie mam potrzeby nigdzie iść w czasie, kiedy mała się kąpie.

Dzisiaj synek pierwszy raz sam sie kapal w duzej wannie. Mial bardzo duza radoche. Bawil sie zabawkami do kapieli i pluskal woda.

U nas mamy frajdę co wieczór i czasem ja się z nim kąpię to dopiero jest szaleństwo:)

Duża większa frajda .Czytałam ,że do 6miesiąca dziecko w wodzie czuje się jak ryba bo pamięta jeszcze czasy w brzuszku.Można próbować nauki pływania .Jeśli niema przeciw wskazań BASEN.

MY na baseniku już raz byliśmy a teraz wybieramy się kolejny raz i faktycznie Jas jak rybka w wodzie.

Każda mama tu odpowie inaczej ponieważ to indywidualna decyzja .Jeśli myślisz ze twoje dziecko jest już za duże na małą wanienkę to zmień nic się nie stanie . Pamiętaj ze i tak zawsze powinnaś mieć dziecko na oku.