Cynk, magnez, wapń - ważne składniki diety dziecka

Wapń, magnez i cynk to niezwykle ważne składniki mineralne, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju małego organizmu. Sprawdź, w jakich posiłkach możesz je dostarczyć maluchowi oraz co grozi dziecku w przypadku ich niedoborów.

Bardzo fajny artykuł

Bardzo pomocny artykuł :wink: Jest w nim wiele ciekawych informacji .
Duży plus za zamieszczone przepisy :slight_smile: Na pewno skorzystamy z nich .

Artykuł przeczytałam z zapartym tchem. Pamiętam jak kiedyś na forum mama miała problem z moczeniem się dziecka. Teraz dowiedziałam się, że może to być spowodowane zbyt niskim poziomem magnezu. Co do szpinaku, bo nie wszystkie dzieci zjedzà go chętnie zdradzę Wam mój sposób. Wiele dzieci lubi shreka wiec chętnie wypije napój shreka :slight_smile: to sok jabłkowo-szpinakowy cudnie zielony :slight_smile: w smaku czyć jabłka, szpinaku nie bo on w zasadzie nie ma wyrazistego smaku

Mój synek bardzo lubi szpinak :wink: Od początku wprowadzała mu go do menu i polubil;)

Mama_Gratki pyszny jest rownież koltajl ze szpinakiem: jabłko, banan i garść szpinaku :wink: mozna dowolnie modyfikować np zamiast jabłka pomarańcza, zależy jaki komu owoc smakuje :slight_smile:
A artykuł bardzo pomocny, pomysły na dania zapisane :wink:

My uwielbiamy zupę szpinakowa mały wcina aż mu się uszy trzęsą . Ale nie ze szpinakiem z słoiczka tylko z lasu . Uwierzcie nie ma bardziej smacznego szpinaku niż ten zerwany w lesie rosnący na “dziko” . Zawsze nazrywam na zapas i zaprawiam na zimę .
Artykuł super , zaznaczam serduszko żeby nie zgubić a w razie potrzeby zerknąć :wink:

Ja bardzo lubię makaron z łososiem i szpinakiem, głównie szpinak w takiej formie spożywam. A w koktajlach i sokach, można faktycznie bardzo fajnie przemycić szpinak dziecku, bo gdzieś jego smak znika, sama od czasu do czasu chętnie piję :slight_smile:

A jak myślicie od kiedy szpinak można podawać niemowlęciu? Czytam różne źródła i wszędzie różne wersje. W niektórych od 6 miesięca, a innych dopiero od 10.

Agata, ja znalazłam informację, że po 9. Miesiącu. Pewnie po 6. Też bym podałabym też taką informację spotkałam, ale martwi mnie trochę kwas szczawiowy w szpinaku, który w połączeniu z wapniem tworzy szczawian wapnia - nierozpuszczalny związek, który nie jest przyswajany przez organizm. Z tego względu szpinaku nie powinny spożywać osoby, którzy chorują na artretyzm, mają problem z układem pokarmowym, wątrobą albo nerkami. Jeśli dziecko jest zdrowe to szpinak jest jak najbardziej polecany. Sorawdziłam i słoiczek z Bobivity: ziemniaki ze szpinakiem są dedykowane po 4. m-cu czyli jeszcze szybciej niż znalazłyśmy

Oj, to się wstrzymam jeszcze raczej, córka na razie wszystko je chętnie mam nadzieję, że później będzie tak samo i ze szpinakiem nie będzie problemu :slight_smile:

Tylko ze szczawiany znajdują się także:

kakao, czarna herbata, figi, skórka od cytryny, zielone jabłka, czarne winogrona, mandarynki, kiwi, truskawki, owoce leśne, czereśnie, owies, quinoa, pszenica, proso, fasola, orzeszki ziemne, suszone owoce, seler, zielona papryka, ziemniaki żółte w środku, dynia, burak, szpinak, mleko krowie.

U mnie córka je słoiczki. Niestety jak ma zjeść brokuła czy kalafiora to niechętnie. Posmakuje i dalej jeść nie chcę.