Ćwiczenia po cc

Dziewczyny , szukałam podobnego wątku, jeśli nie znalazłam proszę o przekierowanie.
Chciałam zapytać jak to jest z ćwiczeniami na zrzucenie brzuszka po cc. Ponieważ od mojego cięcia minęło 3 tygodnie i chciałabym zacząć wykonywać chociaż jakieś lekkie ćwiczenia, wiadomo jeszcze tak bardzo nie obciążające mięśni brzuszka, tylko nie bardzo wiem jakie, może jakaś mamusia doradzi ? :slight_smile: Pozdrawiam.

Dużo zależy od stanu blizny najlepiej by było zapytać ginekologa czy już można zacząć ćwiczyć i na pewno nie można wszystkich ćwiczeń z tego co wiem przez pół roku się nie powinno wykonywać ćwiczeń brzucha od,aż Blizne przynajmniej takie zalecenie miała kuzynka po cc.

Przede wszystkim na pewno musisz przejść przez połóg i dać organizmowi się zregenerować . Duże znaczenie ma też w tym stan twojej blizny po CC i ogolne samopoczucie. Jeżeli chcesz wykonywać jakikolwiek wysiłek po CC to powinnaś udac się do ginekologa po poradę. Lekarz powie Ci, jakie ćwiczenia możesz wykonywać a jakich zdecydowanie unikać.

Zależy od blizny i od twojego samopoczucia. Mi lekarz powiedział po 3 mc że już mogę ćwiczyć. Bo wszystko ładnie się goi. Robiłam łatwe ćwiczenia typu wolna zumba, fitnes

Olka154 cesarkę miałam pare lat temu. Ci do ćwiczeń to oczywiście trzeba uważać na to co się robi, jak ćwiczy, ale ćwiczenia jednak są ważne. Tak czy inaczej musisz wcześniej zapytać lekarza o to czy w ogóle możesz wykonywać ćwiczenia, czy to Ci nie zaszkodzi, czy nie grozi Ci krwotok wewnętrzy (tak jak moja koleżanka dostała, która tak sie dobrze czuła właśnie po cesarce,że uważała, ze już może wszystko… niestety to jest mylne.)
Niech lekarz zwróci uwage jak się goi Twoja blizna, czy ładnie się wszystko zrasta, żeby przy ćwiczeniach coś się nie uszkodziło, nie popękało.

Jeśli chodzi o czas po jakim należy wykonywać ćwiczenia to tak na prade można od razu po cesarce, oczywiście nie każde ćwiczenia i z głową. Wiadomo to jest jednak operacja i jak wszyscy mówią, nie wolno się przemęczać, nadwyrężać, trzeba się oszczędzać, nie dźwigać itd. To wszystko jest oczywiście wazne i trzeba tego przestrzegać.

Sa odpowiednie ćwiczenia, które można wykonywać tusz po operacji. Są to m.in ćwiczenia krążeniowe, przeciwzakrzepowe i oddechowe torem piersiowym, powoli, tak żeby nie napinać mięśni brzucha ze zgiętymi nogami, zacząć obracać się z leżenia na plecach do leżenia bokiem, pozwoli to na szybsze wstanie z łóżka, ale myśle, ze to masz akurat za sobą :slight_smile:

Można wykonywać ćwiczenia juz, w połogu, nie trzeba czekać, mało tego ćwiczenia w połogu po cesarce przyspieszają proces obkurczania się macicy, zapobiegają też obniżaniu macicy i ścian pochwy, eliminują zaburzenia wypróżniania, pomagają szybciej wrócić do dawnej sylwetki :slight_smile: Oczywiście tu nie można szaleć, te ćwiczenia to przede wszystkim wzmacnianie mięśni poprzez napinanie i rozluźnianie ich, uginanie raz lewej, raz prawej nogi na leżąco, ściskanie przed sobą poduszki, przyciąganie pępka do kręgosłupa, te ćwiczenia polegają wyłącznie na napinaniu mięśni. Po jakimś czasie można wprowadzić brzuszki, np. kilku tygodniach od cesarki, ale też bym najpier zapytała lekarza

Powiem szczerze że ja to troche zaniedbałam po swojej cesarce, bo wydawało mi się że też trzeba raczej odpoczywać, a wcale nie, jak nie ma przeciwskazań to warto ćwiczyć, ja zaczełam ćwiczyć cokolwiek późno, pół roku po cesarce miałam odstający brzuch jakbym była conajmniej w 6 miesiacu, bałam się czy w ogóle zniknie, ale na szczęście wchłonął się

Co do ćwiczeń i karmienie piersią to nie powinno to w niczym przeszkadzać :slight_smile: możesz spokojnie wykonywać ćwiczenia i karmić piersią :slight_smile: tak jak napisała Agatka ćwiczenia moga tylko pomagać przy laktacji :slight_smile:
Też czytałam tą stronę od Agatki, bardzo fajna, warta przejrzenia.
W skrócie mogę Ci napisać, że jak będziesz regularnie ćwiczyła to nie dość, ze nie zaszkodzi Ci przy karmieniu ale może nawet pobudzić laktację :slight_smile:
Sport to zdrowie nawet w tym przypadku :slight_smile:
Bardzo intensywne ćwiczenia moga jedynie zmienić smak mleka, ale już chodzi raczej o większy wysiłek, podejrzewam, że na razie będziesz się przede wszystkim rozciągać, wzmacniać mięśnie

Ja zaczęłam ćwiczyć bardzo szybko 6tyg po. Ale po konsultacji z ginekologirm i nue były to żadne mordercze treningi ale delikatne ćwiczenia na brzuch również. Mi ginekolog powiedział że napewno zero obciążeń o nie siłownia no i zobaczyć czy nue będzie boleć w trakcie lub po bo jeśli tak to trzeba jeszcze poczekać

JuJustyna8907 dokładnie, bo to nie chodzi o męczący wysiłek, nie ćwiczymy tak jak byśmy były na siłowni czy klubie fitness tylko najbardziej, przynajmniej na początku o wzmacnianie, napinanie i rozluźnianie mięśni, na spokojnie, możemy powoli powoi coś dodawać . Małe dzieci też nie lubią zapachu potu, więc Olka154 jak zauważysz, ze np nie chce pić to może chodzić o pot:)
Justyna8907 dobrze, ze konsultowałaś to z ginekologiem, jak nie ma przeciwskazań to można zdecydowanie wcześniej zacząć wykonywac ćwiczenia, ale też pod okiem lekarza najlepiej

Dzięki dziewczyny, jestem 7 tygodni po porodzie i byłam już na kontroli u ginekologa ale oczywiście zapomniałam zapytać czy mogę ćwiczyć i co dokładnie ale powiedział że wszystko jest ok, wszystko się ładnie goi i blizna wygląda bardzo dobrze.

Więc na pewno będziesz mogła sobie niedługo działać :slight_smile:

6 tygodni po cc, na popołogowej wizycie u ginekologa ten stwierdził, że m ogę jak najbardziej zacząć chodzić na jogę, ale wykonywać proste asany. Nie rozciągac się za bardzo a przede wszystkim nie przeciążać.
Serdecznie polecam wizytę u fizjoterapeuty o ukierunkowaniu urologicznym, z blizną można “zaczać działaś” już na 3 tygodnie po cc. Fizjoterapeutka zaleci ćwiczenia. Możesz zacząć od ułożenia się na plecach i “oddychaniu blizną”.
Specjalistka od razu sprawdzi Twoje mięśnie brzucha oraz czy nie doszło do ich rozejścia.

Pozdrawiam :slight_smile:

Najlepiej zapytać lekarza, który zbada i oceni, ale jakieś delikatne, niezbyt forsowne ćwiczenia już można. Na pewno nic bardzo wysiłkowego czy obciążającego. Co do karmienia piersią to rozsądne ćwiczenia na pewno nie zaszkodzą.

Olka154 jeżeli wszystko jest ok, to na pewno możesz delikatnie działać, rozciągać się :slight_smile: tylko wszystko na spokojnie :slight_smile: przy kolejnej wizycie najwyżej dopytasz, a nie masz możliwości podejść, bez kolejki, wejść na chwile dopytać?

Olka. Lekarz po zbadaniu blizny podejmie decyzję. Bezpiecznie będzie gdy najpierw będziesz dużo spacerować, możesz zdecydować się na marsz nawet. Gimnastyka również będzie dobrym pomysłem

No właśnie nie bardzo mam możliwość żeby podejść do ginekologa i dopytać bo kawałek do niego mam ale w sumie to mogę zadzwonić to może mi coś podpowie ;). Dzięki dziewczyny ;)!

Olka, to może położna. Jak będziesz z maluchem np na szczepieniu to popriś o radę :slight_smile:

Ogólnie po ciąży idealnie byłoby się wybrać do fizjoterapeutki uroginekologicznej, żeby ocenić ogólny stan ciała, w tym stan mięśni dna miednicy - zwłaszcza przed wprowadzeniem skakanki, biegania, dużych ciężarów (oczywiście wiem, że nie każdy ma możliwość skorzystania z takiej wizyty).

Od siebie polecam również ten artykuł:

Możecie tutaj poczytać sobie o skutecznych ziołach na odchudzanie się.