Tak ta insulina doposilkowa działa szybciej ale krócej, a ta nocna dłużej się rozkłada. Mi diabetolog zawsze kazała przynosić na wizyty tylko glukometr. Jakoś go przez bluetooth podlaczala pod swój komputer i miała wszystkie moje wyniki. Tam program wyliczal ile było przekroczen procentowo, czy były niedocukrzenia. Ile było pomiarów itp. Jak ginekolog przepisywala mi paski to miałam 30%znizki a jak diabetolog to ryczalt i jakieś grosze płaciłam.
Łał, ja to jakaś zacofana chyba jestem :D w kazdymbardz razie nie miałam bluetootha w glukometrze tylko wszytkie wyniki zapisuję i odczytuje później lekarzowi. Recepty wypisuje mi tylko diabetolog
Klaudia moj glukometr łączy się z aplikacja na telefonie i tutaj mogę odczytać wszystkie wyniki, ale u mnie tez były to teleporady (w tej trzeciej ciąży). W drugiej ciąży mimo tego że mam Bluetooth w glukometrów to wolalam zapisywać wyniki w zeszycie, i dla mnie i lekarza były one bardziej czytelne. i mimo że wtedy została stwierdzona cukrzyca to paski mogłam mieć (i nadal mam) wypisywane z 30% zniżkà. płacę około 12zl za paczkę. moja diabetolog mowila że nie może wypisać na ryczałt.
Ja też mam wlansie 30%. A że tak z ciekawości zapytam.. Czy glukometr masz swój, kupiony za swoje pieniążki? Czy taki który dostaje się za darmo w aptece? Bo w sumie fajnie z takim bajerem ze można mieć na tel. I zastanawiam się czy sama w niego zainwestowałaś czy dostałaś taki lepszy. Ja mam wlansie taki darmowy z apteki więc może dlatego jest to jakaś podstawowa wersja bez udogodnień
Klaudia ja mam glukometr contur one z tego co pamiętam (zrobię jutro zdj) dostałam go bo była taka akcja na ich stronie internetowej (może dalej jest), że można stary glukometr, którego już używasz ponad 5 lat wymienić na nowszy. Ten stary dałam rodzicom do kontrolnych pomiarów cukru, a mi przysłali nowy za darmo. Musialam tylko wypisać na ich stronie ankietę, a potem chyba odesłać pocztą formularz. Już dokładnie nie pamietam bo to było już ponad rok temu.
Ahamm. Bo ja mam wlansie taki podstawowy, który dostałam za darmo z apteki. Zastanawiałam się po prostu czy w aptekach też dają takie lepsze z "bajerami" :D
Klaudiamama jak mam taki
Klaudia mama a czemu dostałaś za darmo? Miałaś jakąś receptę?
Mamameg, ja mam accu-chek performa.
Adamos, ja nie wiem jak to funkcjonuje dokładnie. Mój diabetolog powiedziała mi, że mam iść do apteki, powiedzieć że jestem w ciąży i potrzebuje glukometr bo mam podejrzenie cukrzycy. Tak zrobiłam. W aptece o nic nie pytali tylko dali za darmo.Nie miałam żadnej recepty, zaświadczenia ani nic. Musiałam sonie tylko dokupić sama paski bo wtedy jescze nie miałam stwierdzonej cukrzycy i lekarz nie mógł wypisać recepty z refundacją. To było w aptece przyszpitalnej, tam gdzie pracuje mój lekarz więc może to miało jakieś znaczenie że dostałam go za darmo :D
Ja dostalam za darmo u swojej diabetolog, ale bez problemu można dostać w aptece ... no o ile mają na stanie takie. Jedynie co to za paski trzeba płacić. U mnie diabetolog nic prawie nie powiedziała o diecie i u mnie w miescie kazdy diabetolog co przyjmie ciężarną robi to samo ....Każdy myśli, że stać nas na dietetykow chyba -,- U mnie o tyle dobrze, że pół rodziny ma cukrzyce więc mi wszystko powiedzieli plus kupiłam sobie z dwie ksiązki na ten temat plus jakies przepisy.
Nawet te paski potrafią być drogowe
Do mam które miały cukrzycę ciążowa na diecie, bez insuliny. Czy po ciąży cukrzyca z Wami została?
ja wprawdzie miałam insulinę, ale cukrzyca odeszła po porodzie. Jednak u większości problem znika wraz z porodem
Talura u mnie cukier skacze 6 miesięcy po porodzie. Muszę patrzeć co mi podnosi . Ale już się tak nie przejmie co jem bo dziecko na świecie ale mam takie zapędy do podnoszenia się cukru.
Ja nie mam problemów po porodzie z cukrami ale też jakoś strasznie się nie pilnuje bo wiadomo że to już jest inaczej jak dziecko jest na świecie . Boje się że jak będę w kolejnej to znowu będzie to samo no ale cóż . Przynajmniej się jakoś psychicznie moża nastawić
Ja miałam, po porodzie wszystko bardzo dobrze, miałam badania. Synuś również miał pobierana krew i miał dobrze. Aczkolwiek całą ciąże i kilka miesięcy po ciązy byłam na diecie z niskim indeksem glikemicznym:
https://suvibox.pl/blog/jak-komponowac-posilki-o-niskim-indeksie-glikemicznym-poradnik/
Na stronie są podpowiedzi, jak komponować takie posiłki.
Ja muszę sprawdzić czy cukrzyca została czy już jestem wolna
Nie wiem jak z cukrami ale u mnie z cisnieniem mialam 3 tygodnie wariacje zwiekszone dawki leków bo cisnienie szlo do góry ponoc najgorzej jest właśnie 2 tygodnie po porodzie.
myślę ze trze skontrolować, bo każdy organizm jest inny, u jednego może zostać a u innego może się skończyć wraz z ciążą;p
Współczuję jeśli cukry dalej skaczą po Porodzie