Moje drogie kuchareczki!
Teściowa uraczyła mnie dużą ilością pomidorów więc chciałabym zrobić przetwory na zimę tzn. koncentraty i ketchupy, które mój mąz wrecz uwielbia.Jeśli macie jakieś ciekawe przepisy będę bardzo wdzięczna
Jeśli masz pod dostatkiem pomidorów to zdecydowanie polecam zrobienie domowego ketchupu, sosu tabasco lub sosu słodko-kwaśnego np. do spaghetti, wychodzi pysznie, a w zimie jest w spiżarce jak znalazł.
sos pomidorowy, przecier czy keczup super sprawa ja lubię słoiczki bo w zimie zapachem przywołują lato mmmmmm…
A mi w tamtym roku jakoś pomidory nie podeszły. zrobiłam sok, ale czuć od niego jakaś ziemią jakby fuj. Kiepskie pomidory jakieś teść przywiózł czy co
Ja zawsze robie przecier z cebula i swieza bazylia (ja trzeba wyjac przed koncem gotowania, zeby nie zostawila gorzkosci). Doprawiam sola i ewentualnie cukrem Pozniej w zimie dodaje tylko mieso i mam gotowy sos do makaronu
uwielbiam!
ja uwielbiam z pomidorów robić brusketę ze świeżą bazylią, czoskiem i świetną oliwą, podane na aromatycznej grzance! Petarda!
Keczup do słoika
Przeciery pomidorowe ( potem warto jest je dodawać do różnych sosów, na przykład spaghetti)
Dzisiaj sama pierwszy raz będę pomidory kisiła, aż ciekawa jestem co mi z tego wyjdzie Czy będzie dobre czy nie…
Bruschetty równeiż lubię, tylko trudno jest znaleźć do nich ogónlie odpowiednią bułeczkę
Kilka pomysłów jest tutaj:
Możesz zrobić ketchup bądź przecier pomidorowy.
Też kocham bruschettę! A z pomidorów najczęściej robię ketchup (przepis z Kwestii Smaku) - u mnie zużywa się go w ilościach hurtowych.