Co zrobić, jeśli dziecko ma problemy z zasypianiem?

no u nas nadal bez zmian, córcia najbardziej lubi zasypiac przy piersi, nie próbowałam tego zmieniac bo jak daje butelke to konczy sie to płaczem i protestem, wiec ze tak powiem dla świetego spokoju i zeby nie denerwowac coreczki daje jej possac z piersi i ta blogo zasypia no ale nadal budzi sie w nocy kilka razy i piciu czy jesc nie chce tylko cyca, dodam ze skonczyła juz 16 mies

nie wiem jakie miałaśsposoby do tej pory ale prawdopodobnie Twoja córunia przyzwyczaiła siędo Twojej obecności przy zasypianiu ,ja małąpo prostu kładędo łóżeczka ,które mamobok dużego łóżka, i tak zasypia bez lulania ciumkania w nieskończoność , przytula siędo pieluszki i zasypia.
syn jak był mały to lulaliśmy go w wózku długo i nie chciał potem w ogóle sam spać , wiemjaki to jest potemproblem dlatego stopniowo musisz próbowaćj ją kłaść do łóżeczka i zostawiać na chwilkę obserwowaćz daleka .podejśćpogłaskać,i cierpiwości życzę:)

Córeczka nauczyła się, że można spać tylko przy mamusi. Ja od początku, po wieczornym karmieniu odkładam synka do łóżeczka, spiewam kołysankę i odchodzę. Z daleka obserwuje co maluszek robi. jak zaczyna płakać to podchodzę, biorę na rączki, uspakajam i znów odkładam do łóżeczka i odchodzę.
U nas znakomicie sprawdzil się misiu, z którego dobiega cicha melodyjka. Synek wsłuchuje się w nią. Ja włączam ją tylko wieczorem jak pora na sen. Dzięki temu maluszek wie, ze to pora już na spanie. W dzień tej melodyjki nie słyszy.

ja włączam szumisia

Mój synek ostatnio też się budzi częściej ale jak płacze biorę go do siebie do łóżka przytulam usypiam i odkładam spowrotem do łóżeczka