Co zrobić, by zdrowo przytyć w ciąży?

Ja szczerze mówiąc też od czasu do czasu zgrzeszę jedząc parę chipsów i popijając parę łyków coli, ale wszystko z umiarem, a do tego zawsze słyszę komentarz męża “znowu trujesz nasze dziecko”. Usprawiedliwiając się ciężko jest czasem nie pokusić się o coś na co się ma ochotę gdy wokoło wszyscy to jedzą…
A co do czekolady to powiem szczerze mam do niej słabość dlatego mąż ma kategoryczny zakaz kupowania dużych ilości słodkości, bo przynajmniej jak tego nie widzę to aż tak bardzo nie mam ochoty na to :D, a że męża mam łasucha to niestety on też musi znosić ze mną te zachcianki na czekoladki, może przynajmniej troszkę brzuszka straci :slight_smile:

też bym chciała troche pogrzeszyć, ale się boje przy cukrzycowej…

Didisa trzeba uważać ale nie aż do przesady, zrób sobie taki test zjedz coś na co masz ochote ale troszkę i po 2 godzinach zbadaj cukier jak będzie ok to małe ilości można zjeść. Jak będziesz na wszystko tak uważała to jeszcze bardziej schudniesz

Daria gdzieś kiedyś wyczytałam, że jeżeli ma się stwierdzoną cukrzycę to można zdobyć darmowy glukometr. Siostrę mam pielęgniarkę to się dopytam co i jak i napisze na forum :slight_smile:

Grażynko,ale wydaje mi się,że nie przy ciążowej cukrzycy! Bo owszem,przy cukrzycy,idąc do diabetologa-ten może dać za darmo cały sprzęt- glukometr i ten niby pistolet do insuliny :slight_smile: (bo nie wiem jak to nazwać :)) wiem,bo mój tata jest cukrzykiem-wszystko dostał za darmo… ale nie wiem,jak jest przy ciążowej cukrzycy! może,gdyby Daria poszła do diabetologa,to dostała by taki sprzęt,kto wie :smiley:

Można ale nie trza się fatygować, bo w aptece dają do pasków glukometr za free. tylko mnie przeraza to że 4x dziennie pomiar (bynajmniej w szpitalu) zaleceń domowych nie dostałam…

Oj to ja już nie wiem kochana :* musiała byś się zapytać lekarza…ale chyba lepiej mierzyć tak,jak mierzyli w szpitalu?? chociaż na ile wysoki miałaś ten cukier?

M.Napierala i Didisia jutro będę wszystko dokładnie wiedzieć, siostra ma się wszystkiego dowiedzieć w przychodni i mi ma dać znać, a ja napiszę na forum:) może komuś innemu jeszcze przyda się taka wiadomość

To prawda z tymi glukometrami, tyle że jeżeli któraś ciężarna chciałaby dostać glukometr w aptece musi kupić paski do glukometru, a te kosztują od 30-60zł. Trzeba popytać w aptekach jakich firm akurat mają glukometry, bo są tańsze paski i droższe. W opakowaniu pasków jest 50szt. Oczywiście można też kupić paski na receptę i wówczas są dużo tańsze, ale ginekolodzy raczej nie mogą wypisać pasków ze zniżką. Przychodnie, szczególnie diabetologiczne też mają bezpłatne glukometry i można podejść i zapytać czy dadzą, ale w takim starterze z glukometrem jest często tylko 10 pasków.

No właśnie Marcelka :slight_smile: tylko jak pójdzie się do diabetologa,to przynajmniej idzie dostać receptę na paski :slight_smile: i to chyba jest najlepsze rozwiązanie :slight_smile: jak już ktoś ma możliwość,to dostać się na szybko do diabetologa,dostać sprzęt za darmo i receptę na paski :slight_smile: a zawsze też taki diabetolog przynajmniej powie co i jak,doradzi i w ogóle,więc to chyba dla ciężarnych jest najbezpieczniejsza opcja :smiley:

A w przychdni rodzinnej? Mi mierzyli poziom cukru przy każdym pobraniu krwi. Mają glukometr, więc badają pacjentów gratis. Może warto zapytać w Twojej przychodni? Dobrze od czasu do czasu sprawdzić poziom cukru nawet gdy się nie ma stwierdzonej cukrzycy ciążowej.

Bardzo często glukometr z całym osprzętem można dostać, gorzej z paskami bo o ile się orientuję to na cukrzycę ciężarnych chyba refundacja się nie należ, ale mogę się mylić. Natomiast jeśli ktoś ma cukrzyka w rodzinie to można poprosić go o przepisanie pasków jest tylko jeden warunek musi mieć glukometr tej samej firmy.

Tak jak obiecałam, dowiedziałam się jak to z glukometrami dla mam z cukrzycą - mianowicie wszystko zależy od przychodni (jakimi funduszami dysponuje), ale generalnie powinno się dostać glukometr za darmo bez problemów gdy ma się stwierdzoną cukrzycę ciążową, a paseczki na receptę wystawioną przez lekarza (nie musi to być diabetolog, równie dobrze może to być lekarz rodzinny czy ginekolog).
Didisia Twój już czeka na Ciebie razem z dzienniczkiem do notowania pomiarów :slight_smile:

Grażynka mam u Ciebie wielki dług wdzięczności!!! swoją drogą, do tej pory wszyscy mi mówili, że tylko diabetolog może wypisać paski ciężarnej. Dobrze wiedzieć!

z moich pewnych źródeł (bo z pierwszej ręki z przychodni) obojętnie jaki lekarz Ci wypisze :slight_smile: także nic tylko iść do przychodni po receptę i gotowe :slight_smile:

ja staram się jesc regularnie i zdrowo owoce warzywa ciemne pieczywo dużo wody mineralnej :wink: wyniki są dobre a z moja wag,a i dziecka wszystko ok.

Ja w drugiej ciąży nie przytyłam za dużo. Po porodzie ważyłam wręcz mniej niż przed. A to wszystko przez to, że musiałam stosować dietę bez cukru. Nawet dobrze, że miałam tą cukrzycę, bo przynajmniej nie musiałam się potem pozbywać zbędnych kilogramów.

Cukrzyca ciążowa faktycznie pomaga w zachowaniu dobrej sylwetki i zdrowemu przybieraniu na wadze. Prawda jest taka, że dieta cukrzycowa jest po prostu zdrową dietą, która oże służyć każdemu. Zachowywanie zasady 5 posiłków, oszczędne stosowanie cukrów, wprowadzanie większej ilości warzyw i niektórych owoców w określonych porach.

Tak ale cukrzyca tez nie się za sobą niebezpieczeństwo przedwczesnego porodu, niebezpieczeństwo dla dziecka i wiele innych. Dlatego jak ktoś ma cukrzyce powinien naprawdę zwracać uwagę na diete by niepotrzebnie nie ryzykować. Ja mam koleżanke która przy cukrzycy przytyła tylko 7 kg więc bardzo mało a jest naprawdę szczupła

Cukrzyca może mieć duży wpływ na dziecko i kobietę.
Wielowodzie, wady serca, makrosomia która może spowodować dystocję barkową a ta z kolei niedotlenienie okołoporodowe lub uraz okołoporodowy. wewnątrzmaciczne obumarcie płodu też się zdarza…
W późniejszym czasie(dorastanie) najczęściej występuję niedojrzałość układu oddechowego, hipoglikemia, hipokalcemia oraz otyłość i zaburzenia metaboliczne w okresie dojrzewania.
Kobieta może dostać cukrzycy typu II…po ciąży trudno jej schudnąć…
Także lepiej jest jej nie mieć:)

W czasie ciąży przytyłam 8 kilo. 2 miesiące po porodzie wróciłam do wagi sprzed ciąży.
Dobra dieta a nie odchudzanie:) Nie jem białego pieczywa, przetworzonych produktów, zbyt dużej ilości owoców.