Co warto zabrać na poród do szpitala?

Tworzę ten wątek z myślą o nowych mamach by zmniejszyć stres odnośnie „co zabrać do szpitala”

Oczywiście najbardziej potrzebne będą: 

koszula do spania (najlepiej rozpinana) 

majtki jednorazowe

poporodowe podpaski

podkłady higieniczne

Wkładki laktacyjne 

Przypory toaletowe

ręczniki 

Klapki pod prysznic

szlafrok

papucie

pampersy dla dzidziusia

kremy zalecone przez położną

ubranka dla dzidziusia

chusteczki nawilżane 

chusteczki lub papier toaletowy

kochane piszcie co może jeszcze się przydać lub co wam się przydało podczas porodu ;)

Każdy szpital ma swoje wytyczne co powinna mieć mama i czy jest coś potrzebne dla maluszka.  U Mnie 

-ręcznik

-podkłady poporodowe 

-podklady na łóżko 

-majtki siateczkowe jednorazowe

-kosmetyki dla siebie

-piżamę do karmienia 

-biustonosz do karmienia 

-wkładki latkacyjne 

-wszystkie badania 

-opcjonalnie Laktator 

Dla dziecka chusteczki i pampersy 

Myślę że nie ma sensu się powtarzać hehe trzeba było poszukać na forum bo takich wątków już było.

Choćby: 

https://lovi.pl/forum/1/72

Najlepiej zabrać laczki, piżamy, szlafrok, szczoteczke i pastę do zębów, ręcznik, grzebień, szampon, książeczkę ciąży, wynik badania gbs. Najlepiej wejść na stronę szpitala i tam przeczytać co trzeba zabrać ze sobą. Niektóre szpitale wymagają zeby zabrać podkłady poporodowe, ubranka dla dzieci, pampersy chusteczki nawilzane, witaminy. Czasem też przydaje się laktator w szpitalu czy kapturki. Nakładki mają rozmiary i trzeba sobie dopasować, który jest dla nas dobry. 

Ja córkę karmiłam przez nakładki 9 miesięcy i dla mnie S była dobra. Próbowałam zejść z kapturkow ale nie dało rady i tak zlecialo 9 miesięcy. Sama się odstawila od piersi. Za to syn sobie radzi świetnie bez nakładek. 

Marta998 - z myślą o nowych mamach nie powielaj wątków, tylko korzystaj z wyszukiwarki :) Wątki o torbie do szpitala:

https://lovi.pl/forum/1/72
https://lovi.pl/forum/1/6745

https://lovi.pl/forum/1/10297

Podobnych wątków nie brakuje :) Korzystaj z linków które podały dziewczyny i następnym razem sprawdzaj w lupce  tematy ;)

Poszukaj w lupę bo tematów było sporo. Możesz też sprawdzić na stronie szpitala co trzeba mieć ze sobą. 

Często w Internecie lista jest napisana tak, ze matce w szpitalu polowa sie nie przydaje wiec dobrze przeczytac komentarz doswiadczonej osoby ktora wie co jest zbedne,a bez czego sie nie obejdzie

Dokumentację medyczną, dowód osobisty, leki, ładowarkę, słuchawki do telefonu. 

W internecie jest pełno takich poradników ,list co zabrać do szpitala. Mi jednak się wydaje że najlepiej sprawdzić na stronie internetowej szpitala albo po prostu zadzwonić lub pojechać na taki dzień otwarty i samemu się dowiedzieć i przy okazji zobaczyć miejsce w którym chcemy urodzić maluszka 

Również uważam , że jeśli już mamy wybrany typowo szpital to fajnie gdy mamy również kogoś kto rodził w nim i wypowie się co rzeczywiście potrzeba.

Dziewczyny nie powielajcie istniejących już wątków!

Pcheła podała Wam 3. Proponuję kontynuować dyskusję pod którymś z nim. Nie róbmy zbędnego bałaganu na forum.

osoby które już rodziły, czy zabieraliscie jakieś rzeczy które później okazaly się zbędne? 

(Myśle ze czasami warto zacząć nowy temat by później nie szukać niewiadomo ile bo zajmuje to długo czasu a niektórzy tyle czasu nie mają niestety :/ )

Warko skorzystać z wyszukiwarki przed założeniem nowego wątku.

W związku z tym, że w szpitalu byłam kolejny raz (drugi poród) to nie miałam ze sobą zbędnych rzeczy. 

Marta998 - jeśli ktoś nie ma czasu i woli robić bałagan na forum to lepiej zapytaj wujka Google. On znajduje odpowiedź na wszystkie pytania w sekundę. Kolejny taki sam wątek, z takimi samymi odpowiedziami jest na prawdę zbędny. Skoro nie chcesz szukać po forum to zapraszam na wpis Mammy Pcheły, gdzie publikowałam swoją listę rzeczy, które wzięłam do szpitala. 

https://www.mammapchela.pl/2018/04/co-spakowac-do-porodu-wyprawka-do.html

Ja korzystałam ze strony szpitala w którym zamierzałam rodzić. Tam znajdowała się obszerna lista, z konkretnie wymienionymi rzeczami niezbędnymi do porodu. Ja miałam ze sobą m.in. podkłady poporodowe, podkłady na łóżko (chociaż te były w wyposażeniu szpitala) , kilka butelek wody niegazowanej w mniejszych opakowaniach, koszulę do porodu, pomadkę nawilżającą usta, wkładki laktacyjne.

Fakt, powielanie wątków jest trochę bez sensu. Google i rozsądek są najlepszymi doradzcami :) Jeśli nawet coś weźmiesz za dużo do szpitala to przecież nic się nie stanie takiego, a lepiej mieć niż nie mieć. Co najwyżej część rzeczy wielkogabarytowych możesz zostawić np. w samochodzie osoby towarzyszącej, albo mogą zostać doniesione. Przykładowo poduszka do karmienia - w 1 dobie, serio, obejdziesz się bez niej ;)   

Każdy poród jest inny i każdy człowiek inaczej reaguje. Jednej starczy 10 podkładów a innej nie (mnie np. nie starczyło 12 :P) Jednej niezbędne będą skarpetki na sali porodowej, bo marzną stopy a innej nie.   

Proponuję zajrzeć na strone szpitala w którym zamierza się rodzić. Tam mozna znaleźć gotowe  listy wyprawek (rzeczy potrzebnych dla siebie i noworodka) ;)

jak dla mnei Lovi sa najlepsze;) a jak już ma sie sprawdzony to nie ma co szukać;)