Co to jest mleko mamy i z czego sie składa

Mleko mamy to doskonały pokarm dla każdego noworodka. to najlepszy prezent jaki może ofiarowac większośc mam po przyjściu na świat swojej małej pociechy. W momencie karmienia, dzięki naturalnej, bliskości między wami tworzy się silna więź.
Badania mleka mamy pokazują, że nocą zawiera ono trzykrotnie więcej tłuszczu, niż w dzień, kiedy z kolei ma więcej białka.Dlatego lekarze w pierwszym miesiącu życia zalecają budzić dziecko na karmienie w nocy, aby zapewnić dziecku wartościowy pokarm, niezbędny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju.
Do szóstego miesiąca mleko mamy zaspokaja potrzeby niemowlęcia, zawiera ciała odpornościowe i składniki odżywcze. W pierwszych dwóch dobach życia jest to tzw. siara, czyli gęsty płyn zawierający przede wszystkim białko i przeciwciała. Następnie jego skład różnicuje się. Początkowo z piersi płynie pokarm bardziej wodnisty, zaspokajający pragnienie, by po kilku minutach zgęstnieć zwiększa się wówczas zawartość tłuszczów, białek i cukrów.

Skład mleka to:
LAKTOZA ok 7% ( 7,0 g/100 ml )
TŁUSZCZE ok 3,8 % (3,0 do 4,5 g/100 ml)
BIAŁKO ok 1,2 % ( 0,89 do 1,4 g/100 ml)
WITAMINY
WODA ok 87,6 %
SOLE MINERALNE ok 0,21 %
PRZECIWCIAŁA

Dlatego warto chociaż na początku karmić noworodka piersią…

mleko mamy zawiera tak jak to opisała koleżanka powyżej zawiera białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne, ale również enzymy, hormony, czynniki wzrostu, a nawet komórki macierzyste.
Lekarze opiekujący się wcześniakami podkreślają, że dla maleństwa mleko mamy jest jak lek, gdyż w ten sposób może rozpocząć się kolonizacja jeszcze nie dojrzałego przewodu pokarmowego.
Fenomenem kobiecego mleka jest to, że ma on inny skład w zależności, czy kobieta urodziła dziecko w 30 tyg., a czy 40 tyg. ciąży. Mleko mamy wcześniaka zawiera więcej przeciwciał, białka, tłuszczu witamin Ai E, ale za to mniej laktozy, która może powodować kolki.
Siara czyli mleko początkowe jest bogata w przeciwciała - immunoglobuliny typu A. Uszczelniają przewód pokarmowy i chronią przed czynnikami mogącymi wywołać alergię. Mój wcześniaczek np nie tolerował sztucznego mleka, były niesamowite wzdęcia brzuszka, wiec musiałam zrobić wszystko żeby karmić naturalnie. Po podaniu mojego pokarmu córka nie miała żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Siara poprawia pracę układu pokarmowego u dziecka, pomaga w wydaleniu smółki, a tym samym pozbycie się bilirubiny z organizmu, dziecko ma mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na żółtaczkę.
Między trzecią a piątą dobą po porodzie pojawia się mleko przejściowe. W jego składzie jest bardzo dużo przeciwciał i białek. Później jest mleko tzw. dojrzałe, które jest bardziej bogate w tłuszcz. Mleko zmienia się z zależności od wieku dziecka i pory karmienia, ale również w czasie karmienia. Na początku jest bardziej wodnisty, aby zaspokoić pragnienie, później bardziej gęsty i bogaty w tłuszcze i składniki odżywcze.
Badania potwierdzają, że dzieci karmione piersią rzadziej zapadają na choroby układu oddechowego, zapalenia ucha, biegunki, zmniejsza tez ryzyko alergii, anemii, celiakii, chorób autoimmunologicznych.
Dzieci karmione piersią w dorosłym życiu rzadziej zapadają na cukrzycę, miażdżycę, otyłość i choroby serca.
Dlatego naprawdę warto karmić piersią

Skład mleka mamy zależy od:

Czasu trwania ciąży. W porównaniu z mlekiem, jakie otrzymuje noworodek urodzony o czasie pokarm przeznaczony dla wcześniaka jest odpowiednio inny. Mleko mamy, która urodziła dziecko przed 37. tygodniem ciąży jest bogatsze w białko, tłuszcz, przeciwciała oraz niektóre minerały - zwłaszcza żelazo.

Mleko mamy jest najwłaściwszym pokarmem dla wcześniaka, nawet jeśli nie potrafi on jeszcze ssać. W takim przypadku zaleca się odciąganie pokarmu i podawanie go dziecku w taki sposób, na jaki pozwala stan zdrowia dziecka.
Aktualnego etapu laktacji.
Siara – pierwszy pokarm.
Mleko dojrzałe. Jest wytwarzane po 2 tygodniach od porodu. Ma niebieskawy odcień, jest lekko przeźroczyste. W porównaniu do znanego nam najlepiej mleka krowiego wygląda na rozcieńczone, co często wywołuje nieuzasadnione obawy o jakość pokarmu.

Mleko dojrzałe zawiera wszystkie potrzebne składniki odżywcze – białka, cukry, tłuszcze, witaminy, minerały oraz wodę – w ilościach dokładnie dostosowanych do potrzeb dziecka. Proporcje zawartości tych składników są różne w zależności od pory dnia, a nawet długości pojedynczego karmienia. Mleko dojrzałe dostarcza również substancji, które pomagają w trawieniu, wzroście, rozwoju i zapewniają ochronę przed infekcjami. Wszystkie te właściwości mleka utrzymują się przez cały okres karmienia, niezależnie od długości jego trwania.
Fazy karmienia.

Mleko pierwszej fazy karmienia, czyli w pierwszych minutach posiłku, zawiera więcej wody, laktozy, natomiast mniej tłuszczu. Mleko drugiej fazy karmienia ma więcej tłuszczu. Ilość tłuszczu w mleku matki zmienia się również w poszczególnych karmieniach.
Pory dnia.

Mleko wytwarzane w nocy zawiera kilkakrotnie więcej tłuszczu niż w dzień, nocne karmienia są więc szczególnie korzystne dla rozwoju mózgu.
Stanu zdrowia mamy.

Podczas infekcji u mamy jej mleko zawiera więcej przeciwciał.
Sposób odżywiania karmiącej ma mały wpływ na skład, ilość i jakość pokarmu. Tylko przy znacznym niedożywieniu matki ilość wytwarzanego pokarmu może się zmniejszyć. Warto jednak, by mama prawidłowo się odżywiała i w ten sposób dbała o swoje zdrowie. Karmienie piersią jest wymagającym procesem dla jej organizmu.

Zapach mleka

Zapach mleka zależy od jadłospisu mamy. Zmiany zapachu, wraz z nowymi potrawami, których mama próbuje, ułatwiają dziecku przyzwyczajenie się do nowych smaków. Dzięki temu już podczas karmienia piersią dowiaduje się ono o różnorodności pokarmów i przyzwyczaja do diety całej rodziny.

zródło:https://www.bebilon.pl/karmienie_piersia/mleko_mamy/zmiany_mleka_mamy