Co skutecznego na azs bez sterydów?

Czy ktoś może polecić coś skutecznego przy AZS zamiast sterydów? U mnie większość maści działa tylko chwilowo.

Z AZS chyba właśnie tak jest, że trzeba regularnie używać kosmetyków żeby były efekty. Na pewno polecam regularne stosowanie emolientów. Mediderm, Emolium, Eloderm - tych używałam i mogę polecić. A jeśli tego typu produkty nie przynoszą rezultatów to zostaje tylko wizyta u dermatologa.

Ja również polecam eloderm , działała kiedy jest systematycznie stosowana :+1:

Corka miala podejrzenie AZS i dermatolog mowila ze trzeba natluszczac skore nawet kilka razy dziennie- my uzywalismy Musteli, Cetapilu i Biotherm na AZS.
Dodatkowo zrezygnowalam z zapachowych detergentow do prania no i jeszcze kupilsmy nawilzacz powietrza zeby byla odpowiednia wilgotnosc.

1 polubienie

A próbowaliście DEXERYL ? Również super działa. U nas przy regularnym stosowaniu pomógł bardzo

1 polubienie

Było o tym kilka wątków. Mamy polecały tam różne kremy

U córki gdy wychodziły placki to używaliśmy Mediderm. A teraz głównie natluszczamy balsamami z OnlyBio baby.

Mi się sprawdza Mustela używamy od dawna .

Elidel oraz do nawilżania w ciągu dnia Allergoff Atopy (nie szczypie). Mi również nie pomagał Encorton, Advantan ani Elocom, ale właśnie świetnie sprawdził się Elidel i do mycia olejek Bioderma Atoderm. Warto też zerknąć na inne produkty dedykowane AZS – znajdziesz je tutaj: Kremy na Atopowe Zapalenie Skóry - Maści i kosmetyki.

Ja systematycznie stosowałam Dermozon od Bioelixire i naprawdę pomógł z regeneracją i poprawieniem stanu skóry przy AZS. Może u Ciebie, albo u kogoś kto powróci do tego wątku pomoże. Zdrówka dla was wszystkich!

Ja polecam kremy i zele do kapieli z firmy SVR :slight_smile: u nas sie sprawdzaja :slight_smile:

@Kasiaa885 @Wikii stosowalyscie u siebie czy u dzieciaczkow? Szukam czegos dla swojego niemowlaka bo ma “wykwity” na buzi i klatce piersiowej a detmatolog kazal go cetapilem smarowac…

U dzieciakow :slight_smile: od urodzenia je maja :slight_smile:

A ktora seria?

A jak wygląda u was pielęgnacja ? U synka przy zaostrzeniu AZS smarujemy medidermc na codzień smaruje la roche lipicar baume ap, stosowalismy też emolium a topic ale to było za lekkie. Teraz przez kilka dni stosowałam maść na receptę w miejscach gdzie było bardzo źle (bardzo sucha i czerwona skóra, nic nie pomagało). Na lżejsze zmiany punktowo też daje beohanten sensiderm.
Najlepiej metodą prób i błędów stosować. Ja mam kilka kremów i stosuję w zależności od potrzeb synka.

Te uzywamy :slight_smile:

1 polubienie

Kapie go w krochmalu, uzywalam kosmetykow z linii Bio musteli, pozniej emolium, pediatra polecila nam emotopic- ale nic sie nie sprawdzilo. dostalismy masc- pimafucort, ale nie chce go dluzej niz 5dni tym smarowac bo tam sa sterydy.
Zanim pojawia sie te czerwone plamy to skora robi mu sie bardzo sucha, wiec szukam czegosc co naprawde natlusci. Obecnie uzywam olejek z midalow.
U dermatologa bylam na nfz…i nie byla to owocna wizyta. Umowilam sie prywatnie, ale termin dopiero pod koniec maja :disappointed:

U nas olejki tylko pogarszały sprawę bo one natłuszczają a nie nawilżają. Pfimafucort też mieliśmy ale na ciemieniuche która była tragiczna i też max 5 dni stosowałam. Teraz synek ma bardzo delikatne zmiany i pomaga właśnie ten la roche a na zaognione zmiany mamy maść na receptę locoid lipocrem ale to pediatra też mówiła żeby max kilka dni stosować i właśnie na te zmiany bardzo suche i zaognione.
Pomogła też zmiana diety u synka (po odstawieniu BMK widać poprawę)

U nas fajnie się sprawdza cała seria Eloderm , jest bogaty w kwasy omega 3-6-9

I jak postepy ? Pomoglo cos ?