Nazwisko męża jest mega popularne w porównaniu do mojego panieńskiego (byłam jedyna na całą Polskę). Przez to na codzień zderzamy się z wieloma nieprzyjemnymi pomyłkami, które później musimy prostować (leki podano nie tej osobie, badania wykonano nie na tą osobę, komuś z rodziny komornik próbował wejsć na pensję bo nie sprawdził po peslu, wszędzie trzeba przestawiać się z daty urodzenia lub pesla). Nasze imiona nie należą do super popularnych jak Anna czy Maciej a i tak są duże problemy. W związku z tą sytuacją postanowiliśmy nadać naszej przyszłej córce imię mało popularne, staropolskie ale nie wymyślne. Co sądzicie o imieniu Dobromiła? Może macie inne pomysły?
No rzadko spotykane imię w dzisiejszych czasach, ale ładne Mi się bardzo podobają również Anastazja i Blanka a też nie są popularne
Jak to moja babcia mówiła każde imię jest ładnie jak je się ładnie wymawia
Można je skracać np. Dobrusia, Dobrunia, Dosia, Dobrosia
Kwestia wyboru imienia to oczywiście sprawa indywidualna rodziców. Ale moim zdaniem przede wszystkim powinno się pomysleć o dziecku, jak się będzie czuło z danym imieniem, jak będzie odbierane przez rówieśników itp.
Ładne imię, będzie dobra i miła jednocześnie znam jedną Dobrusię i wszyscy tak do niej mówią, nikt raczej nie drwi sobie z jej imienia.
Bardzo piękne imię, moja sąsiadka się tak nazywa i wszyscy mówią do niej Dobrosia. Warto wracać do tych imion. Sama ma w domu Stefanię. Jest jedyna z tym imieniem ze swojego rocznika w powiecie.
Małospotykane obecnie i orginalne imię.Jak Wam się podoba to najważniejsze Zawsze to jakaś odmiana od najpopularniejszych obecnie imion.
Myślę, że to do rodziców należy wybór jakie imię chcą nadać dziecku. Mój kuzyn chodził do klasy z Dobromiłą właśnie i nikt nie wyśmiewał jej imienia a wszyscy mówili Dobrosia. Mi osobiście bardziej podoba się Dobrochna bardzo podobne, ale może mam też sentyment przez to, że swego czasu moja mama zastanawiała się nad tym imieniem dla mnie
Zgodzę się z dziewczynami że to sprawa indywidualna rodziców. Alicja dobrze napisała my przy wyborze imienia dla synka myśleliśmy tak żeby miał lekko bo dzieci potrafią być złośliwe . Kiedyś słyszałam jak na Alanka wolali anal wiec ja uważam że powinno się wybrać tak żeby rodzica się podobało ale żeby nie skrzywdzić dziecka . .
Mi się podobają stare imiona chciałam żeby synek nazwał się Kazik ale pomyślałam o przyszłości i zmieniliśmy zdanie
Z tym przezywaniem bywa różnie, czasem można mieć dziwne imię/nazwisko i nie będą się śmiać (ja panieńskie miałam dosyć kojarzące się i nie było żartów) a czasem do zwykłego imienia dzieci sobie dorobią przezwisko. Przykład moja babcia Alicja była przezywania Lalunia (dzieci przekręciły Alunia i tak zostało). I takich przykładów można wiele podać:
Aneta - Antena
Jarek - Fujarek, Dojarek
Ewka - Marchewka
Jacek - Placek
Blanka - Bańka
Jurek - Ogórek
Aśka - Pelaśka
Gosia - Pierdziosia
Ania - Bania
Laura - Larwa
Barbara - BaraBara
itd…
Wydaje mi się, że sporo przezwisk powstaje również z cech osobowości/wyglądu danej osoby a na to już nie mamy wpływu
:(.
Wiadomo, że chciałabym dla dziecka jak najlepiej, dlatego pytam kogo tylko mogę - w tym Was - o skojarzenia z tym imieniem. Chcę zebrać trochę opinii zanim faktycznie zdecydujemy, że córka dostanie takie imię
Dokładnie JustynaSz123, zgadzam się z Tobą Pozatym dzieci dzisiaj potrafią naprawdę wymyślić przeróżne przezwiska i wcale nie muszą one być związane z imieniem. Dlatego nie ma co za bardzo sie też tym sugerować
Justyna najważniejsze żeby wam się podobało . Ja jestem też zdania takiego że warto poznać opinie innych osób co może spowodować że decyzja będzie przychylna bądź jednak się nie zdecydujemy . Ja wybrałam z moim imię i mojej mamie nie bardzo się podobało ale się przekonała i mówi że innego sobie nie wyobraża.
A to co wybraliście nie jest jakieś dziwne ja znam Ariela i Florę. Trzymam kciuki żebyście wybrali mądrze . Znam przypadek że rodzice wybrali imie a jak zobaczyli dziecko to kompletnie im nie pasowało i zmieniali
Mam koleżankę która właśnie tym imieniem nazwała swoją córkę i myślę że to ładne i niepopularne imie.
Justynko, jakie imię wybraliście?
Ciekawa jestem czy autoka ostatecznie się zdecydowała???
Mnie osobiście się nie podoba, lubię takie bardziej zwyczajne ;)
Ważne jest to aby rodzicom się podobało ;)
Dziewczyny poczekam z Wami jak Justyna potwierdzi, ale z tego co pamiętam to Justyna zdecydowała się na imię Dobromiła, pamiętam, że rodziła z początkiem marca (chyba 9-go), a bardzo nie chciała urodzić w dzień kobiet. Pamiętam też, że gratulowałyśmy jej po narodzinach Dobrusi (piękne imię!).
Bardzo ładne :)