Co przygotować w air fryer

Macie jakieś sprawdzone przepisy ? Zastanawiam się nad kupnem ale szczerze nie wiem co bym miała tam robić w nim :rofl::rofl: pomóżcie interesują mnie śniadania ale obiadami i deserami też nie pogardzę :grin:

1 polubienie

Ja mam, ale jak ja robię obiady dla 4 dorosłych osób + 1 dziecko, to ten konkretny model który mam jest za mały, więc szybko mi przeszło. Głównie robiłam w nim frytki, zapiekanki (zwykle lub takie a’la pizza) oraz wszelakiego typu kurczaki (piersi w przyprawach, w sosach lub nadziewane).

1 polubienie

@Kargaw kupuj !
Codzinnie używamy robimy chipsy z jarmużu , ziemniaków , pieczone ziemniaki w soli są WSPANIAŁE , pieczony naleśnik z owocami , serniczki z twarogu i owoców , obiady to mięsko pieczone , kurczak w całości , przekąski … mogę ci wymieniać ile chcesz :rofl: moi znajomi jak przychodzili i się dowiedzieli że większość zrobiona e beztłuszczowej to kupili Sobie tez . Polecam

1 polubienie

@_MamaKinga_1 A jaką masz tą misę dużą? Że mieści ci się kurczak ?

7,3l

1 polubienie

Ty masz z Philipsa dobrze pamiętam ? Gdzieś już kiedyś o tym pisałaś jaki masz model ?

Mi na Facebooku ciagle wyskakuja jakies grupy : szybkie przepisy na air fryer itp.
Jakies szybkie filmiki. Ale wszystkie z tyxh rzeczy mozna zrobic w piekarniku, wiec sa uniwersalne.
Ja w ogole nie widze fenomenu tego tak samo jak thermomixa. Nie zrobie w nim obiadu dla 4 osob, chyba ze kupie wielki jak piekarnik a piekarnik przeciez mam i uzywam srednio co dwa dni bo wole pieczone niz smazone ( wole to moze duzo powiedziane ale moja dieta tak woli).
Siostra kupila takiego malego i super bo mowi ze frytki na obiad dla dzieci w nim robi. W piekarniku tez je robila wczesniej a teraz na blacie ma jeszcze jeden piekarnik :rofl: oswiecicie mnie o co w tym chodzi ? Po co dwa piekarniki ?

To trochę taki Piekarnik tak jak mówisz ale tam robi się to na zasadzie szybkiego obiegu gorącego powietrza. Czyli elefkt jest taki np na frytkach jak smażenie w głębokim oleju ale bez oleju. Przez szybki obieg gorącego powietrza potrawy są chrupiące bez tłuszczu. W piekarniku nawet z thermoobiegiem niektóre rzeczy są suche np jeżeli wsadzisz kurczaka bez worka do pieczenia i oliwy to tak naprawdę ciężko będzie go upiec bo wyschnie albo się spiecze za bardzo a w air fryer będzie on upieczony i chrupiący jak z rożna. :smiley: No i szybciej się robi

mam to samo na poczatku mialam faze “po co mi to” a teraz uzywam prawie codziennie :sweat_smile: Na sniadania super wychodza omlety, owsianki, smoothie bowl, a nawet jajka sadzone. Na obiad mega wygodne sa makarony z sosami (wrzucasz wszystko i samo sie robi) albo zupy krem. Desery tez sztos – sernik na zimno, mus czekoladowy z avocado albo lody bananowe :icecream: Polecam, bo serio ulatwia zycie!

Tak , Philips ovi smart xxl

1 polubienie

Ja też miałam takie podejście jak Ty ale uwierz jest różnica , wszystko robi się o wieeeele szybciej i nie jest wysuszone . Jak pisałam wam kiedyś o tej mojej diecie pudełkowej co robiłam sama to ta frytkownica odwalała za mnie kawał roboty . Łatwo się to myje , zużywa maluteńko prądu . Mi to na codzień zastępuje piekarnik i mikrofalówkę bo i ugotujesz i podgrzejesz

Ale jak lody i sernik na zimno w beztłuszczowej ? Bo chyba się pogubiłam :laughing:jak ??

No właśnie i jak robisz tam zupę ? I ten sernik na zimno. Chyba że odpowiadałam maminie na temat thermomixa

1 polubienie

Ja właśnie w frajerze piekę dynie :jack_o_lantern: na puree , będzie chałką dyniową !:upside_down_face:

Oooo to super pomysł ! Albo żeby zrobić kawę z musem z dyni !

Ja robie domowy syrop pumpkin spice latte jak na jesieniare przystało.
Składniki
½ dyni hokkaido (ok. 250 g.)
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
½ szklanki cukru brązowego
1 i ½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki mielonych goździków
¼ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki imbiru

Wykonanie
Dynię kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Dynię pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180°C przez 30-35 min. (Najlepiej sprawdzić widelcem czy jest miękka)
Upieczoną dynię blendujemy na puree.
W rondelku umieszczamy wszystkie składniki i puree. Zagotowujemy.
Gotujemy syrop często mieszając. 5-10 min. na wersję rzadką, 20 min. na wersję gęstą.
Odstawiamy ugotowany syrop do ostudzenia i przelewamy do czystej butelki.

3 polubienia

Też się zastanawiam ale wydaje mi się to trochę małe , że za dużo w nim nie przyrządzę chętnie poczytam opinie

1 polubienie

Wlasnie z tego samego tez wzgledu tylko go nie kupilam mysle ze jest za maly , jak juz cos przygotowujemy to wieksze porcje a tak to mamy piekarnik

Wyglada smacznie :star_struck:

Do czego ten syrop dodajesz ?