Co pijecie na co dzień, aby się nie odwodnić

Ja może dwa razy wypiłam melisę, ale dziwnie się po niej czułam. Miałam pewien dyskomfort w podbrzuszu, przez co się wystraszyłam. Pomimo, że działała uspokajająco to więcej po nią nie sięgnęłam.

Można lekko posolić wodę, ale zazwyczj przy jelitówce to dużo wody, ale w małych porcjach

Pić wodę i można kupić w aptece elektrolity.

Elektrolity sa potrzebne do uzupełniania przy wymiotach i biegunce, aby uzupełnic gospodarke wodną w organizmie.
"Elektrolity są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ich niedobór może doprowadzić do zaburzeń rytmu serca, omdlenia i drżenia ciała. " info z portalu internetowego abc zdrowie.

Ja super się czuję po rumianku, jednak dobrze jest wypis maks dwie filiżanki w ciągu dnia bo on też wysusza. Rumianek ma działanie wyciszające i antybakteryjne

Mama- u mnie tez rumianek jest czesto stosowanym ziołem;) Małej podaje nawet, aby lepiej jej sie trawiło po obiadku;) także u nas w dimu rumianek musi byc;) a przy ząbkowaniu jest niezastapiony bo pomaga zniwelować stany zapalne dziąsełek, dzieki czemu dziecko nie ma tak opuchnietych dziąsełek i ten stan zapalny nie wytworzy sie w buzi,w miejscu przebijania sie ząbka przez dziąslo;)

Pijcie duzo wody i jeszcze raz wody tylko w małych ilosciach a często. Herbata niestety bardzo odwadnia organizm. Ewentulanie soki domowej roboty lub takie rozcienczane z wodą ale tez najlepiej robione samemu bo te ze sklepu to sam cukier.

Karolina- gdyby chociaż w tych sklepowych cukier był… tam jest ten syrop gkukozowo- fruktozowy, który wykazuje dzialanie rakotwórcze;/

Lekarze często twierdzą, że pierwsze objawy odwodnienia to uczucie pragnienia. Należy zatem do tego nie dopuszczać. Znalazłam jeszcze dobry artykuł https://www.exitdoor.pl/zdrowie-i-uroda/rozpoznac-leczyc-odwodnienie-organizmu/ Chyba się przyda.

Oooo bardzo fajnie.
Zgadzam sie, jak jest uczucie pragnienia to jest to oznaką odwodnienia. Zatem należy pić często.

W sumie woda i jakieś ziołowe herbatki. Ostatnio kupiłam sobie herbatkę konopną, mega mi zasmakowała :slight_smile:

Najlepsza będzie chyba woda mineralna, warto też pić herbaty, zwłaszcza zieloną - ma mnóstwo antyoksydantów. Bardzo dobrą ma choćby Big-Active, na https://big-active.pl można sprawdzić z jakimi dodatkami.

ja jak mam ochotę napić się coś smakowego to wybieram soki caprio. Najczęściej sięgam na pomarańczowy. Smak mi odpowiada. A tak na co dzień to popijam wodę.

Hmm wtedy soki, żeby się odżywić, ale zwykła woda jest ok. 

Zdecydowanie woda :)

Zdecydowanie wodę, a żeby nawodnić organizm i uzupełnić elektrolity po jelitówce to warto sięgnąć np jakiś suplement ja np stosuję litorsal

woda lekko gazowana/gazowana jest nr 1, ale czasami sięgam po soki, np. jabłkowy, czy pomarańczowy :)

Jelitowka Cię dręczy??? Jedz sam ryż... on się przykleja do żołądka i tak łatwo się go nie wyrzuca z organizmu:-) a tak to woda z elektrolitami. Czasem pepsi albo Coca cola pomaga w dolegliwościach żołądkowych.

Ja ostatnio przerzucilam się na wodę zmineralizowana....nie jest to gazowana A smakuje rewelacyjnie. Jak dobrze pamiętam to chyba zielona Kinga Pieninska. I o dziwo mąż fanatyk gazowanych również ja pije bez zastrzeżeń;) 

U nas w upały dużo idzie też wody zwykłej,  lub robię wodę z miętą i cytryną- miętą oczywiście z ogródka:))). Gotuje też kompoty bo moja starsza córka je uwielbia. Dzieciakom nalewam w buteleczki i pilnuje ile która pije w ciągu dnia. Wtedy mam pod kontrolą to że mi się nie odwodnia. 

Dobrze jest pić wody wzbogacone w minerały np Muszunianka magnezowo - wapniowa oraz napoje izotoniczne, nie tylko nas nawodnią ale i wznicnią.