Co na taką ranę?

Mój narzeczony przytarł mocno skórę. Miejsce jest ciemne, miejscami wygląda jakby skóra była przypalona i zdarta. Rana bardzo go szczypie i piecze, bo to wrażliwa okolica.
Macie może sprawdzone sposoby lub maści, które pomagają przy takich ranach? Chodzi nam szczególnie o to, żeby szybciej się zagoiło i żeby nie została blizna.

Na takie otarcia dobrze sprawdza się Panthenol

No blizna to napewno bedzie :see_no_evil: to nie uniknione. Reklamuja help 4 skin niby przyspiesza gojenie…
Ale nie wiem czy to dobry pomysl namaczac ten strup bo zacznie sie babrac

Delikatni oczyszczać , i Panthenol, Bepanthen przyspieszają gojenie, działają kojąco.

Ja dotknęłam się rozgrzanej grzałki z piekarnika i skórę spaliło mi od razu na biało , przykładałam płatki takie pod oczy z lodówki ze śluzem ślimaka

Tylko karnosil z jonami srebra. Cudna robi. Naprawdę mąż o wydech motocykla oparzył nogę w zeszłym tygodniu. Po kilku dniach jest mała ranka. Na moją pooperacyjną ranę też działa. Naprawdę robi cuda

Moja rana po 4 dniach stosowania wygląda tak. Macie zdjęcie od razu po wyjęciu szwów z poniedziałku i z dzisiaj. Po stosowaniu karnosilu

Może maść tribotic? ja stosowałam na różne rany i zawsze pomagała

Polecam maść z aloesem lub Panthenol łagodzą podrażnienia i przyspieszają gojenie. Ważne, by miejsce było czyste i suche. Unikaj mocnego pocierania,

Na ból pianke pentanol polecam, poparzenia lagodzi super. A potem jak juz pdzestabie bolec polecam Cepan na blizny ja dostalam po zabiegu

Tak pantenol i coś z aloesem, jak masz w domu to przyłóż naturalny kawałek

1 polubienie

Ja wszystkie rany myje szarym mydłem, najlepsze jesli chodzi o zachowanie czystości skaleczonego miejsca.
Niestety w żadnej maści nie pomogę, po prostu ich nie stosuje, rany same się goją

Karnosil ze srebrem albo opatrunki aquagel -taka galaretka

No blizna pewnie zostanie…

Ojejej biedna :face_holding_back_tears:

Strasznie to wygląda :frowning:

To szare mydło delikatne, a skuteczne, szczególnie przy drobnych skaleczeniach. Jak rany się dobrze goją same, to faktycznie nie ma co przesadzać z maściami.

To wygląda pięknie po 16 dniach od operacji :rofl::rofl::rofl::rofl:

O tak moczenie w szarym mydle , pamiętam jak rozwaliłam stopę na łyżwach i mama kazała mi w misce moczyć właśnie z tym mydłem

1 polubienie

Mocne nawilżanie i natłszczanie tak aby strup sam odpadł. Może byc zwykły Linomag. Po odpadnięciu strupa polecam zabezpieczyć ranę opatrunkiem Suprasorb F lub innym przezroczystym. Może byc przyklejony do 7 dni.