Czy w ciąży można stosować ciepłe okłady na brzuch?
Mam problemy z pęcherzem i bolesna blizna, po poprzedniej cesarce - wyczytałam, że mogę na te przypadłości stosować miejscowe, ciepłe okłady z termoforu czy chocby ręcznika nasączonego gorąca woda, jednakże - czy aby na pewno mogę takiego okłady robić w ciąży?
Ciepłe kąpiele nie są wskazane, bo mogą przyspieszyć akcje porodowa i jestem w kropce - stosować czy nie?
No właśnie wydaje mi się, że nie można stosować ciepłych okładów na brzuch w ciąży no chyba, że okład nie będzie miał więcej niż 38 stopni. Cieplejsze okłady mogą powodować odklejanie się łożyska (tak czytałam)
Samantka ja miałam zapalenie nerkek w 1 trymestrze ciąży i zrobiłam okład z termoforu jak powiedziałam o tym lekarzowi to bardzo się wkurzył powiedział że nie można dogrzewać żeby krwawienia nie dostać
Samantka ja bym Ci odradzała ciepłych okładów… tak na logikę, ciepło wzmaga krwawienie przy okresie, rozpulchnia macicę i w ciązy też może do tego doprowadzić, co zaś może wywołać krwawienie… a jeszcze jak Ty na poczatku miałaś boleści… chyba za duże ryzyko…
Witaj Samantka, niestety nie wolno stosować ciepłych okładów używając np termofora na brzusio.
Jeżeli masz problemy z pęcherzem zgłoś to lekarzowi, powinien przepisać lek, mogło się pojawić jakieś zapalenie.
Blizna po przebytej opcji jaką jest cięcie cesarskie niestety może dawać dolegliwości bólowe, jeżeli będą się nasilać również zgłoś to lekarzowi.
Popieram dziewczyny ja także odradzam ciepłe okłady , ciąża ciąży nie równa ale ciepło może spowodować krwawienie i skurcze . Na problemy z pęcherzem to polecam żurawinę a na jeśli chodzi o dolegliwości powiązane z blizną i zrostami to musze ci powiedzieć że ja miałam to samo ,kłopoty z pęcherzem miałam właśnie przez żle zszytą ranę , Chodziłam siusiać kilka razy w nocy i nic mi nie pomagało , ani okłady ani tabletki ani żurawina , W czasie trwania mojej drugiej ciąży problem się jeszcze tylko nasilił ale teraz najlepsze , lekarstwem na ten problem był drugi poród kończący się cc ,
Drugie cięcie jest zawsze na miejscu pierwszej blizny ,tym razem zszycie było dobrze wykonane , Nie szyli mnie w pośpiechu na odczepnego , teraz mam bliznę ładniejszą i mniejszą niż wcześniej a problem z pęcherzem zniknął ,
Samantko jesteś w drugiej ciąży a wiadomo ,że stan błogosławiony popędza siusianie i niestety w tym przypadku okłady nie pomogą .
Jak najbardziej nie powinnaś robić ciepłych okładów. Już zbyt ciepła kąpiel nie jest polecana w ciąży, a co dopiero miejscowe dogrzewanie brzucha. Najlepiej zgłoś się do lekarza, a póki co możesz pić sok z żurawiny, to powinno pomóc na pęcherz, a dzidziusiowi nie zaszkodzi
Wiec rezygnuje z robienia okładów… Tak myślałam, że się nie powinno i wolałam się upewnić - w internecie to czasem na takie głupoty można trafić…: //
Magdalenamsl ja właśnie miałam wszystko na szybko zrobione - niestety i widać to chociażby po zewnętrznej bliźnie i aż boję się myśleć jak to wygląda w środku…: (
Dowiem się pewnie jak będę w Pl jaki jest stan blizny i… liczę na cc, bo właśnie wiem, że cięcie jest w tym samym miejscu i stara blizna jest wycinana. W planowanym cc brak pośpiechu jest największym plusem, bo operacja przebiega w spokoju i bez nerwów o stan dziecka oraz matki…
Moja położna powiedziała, że ciepłe ale nie gorące można na kilka minut przykładać. Porównała to do przytknięcia kubka z ciepłą herbatą… Oczywiście nie gorących tylko ciepłych - myślę, że coś podobnego do wody do kąpieli dla maluszka…
I wiem, że napewno można stosować (jeśli ciąża przebiega prawidłowo) lampę Bioptron. Jeśli Twoje dolegliwości są częstsze SamantKa to popytaj w przychodniach lub ośrodkach rehabilitacyjnych, ewentualnie może ma ktoś ze znajomych.
Jest to lampa służąca do leczenia światłem - ja podczas ciąży pytałam lekarza kilkakrotnie i powiedział, ze można, wiec stosowałam. Na blizny jest rewelacyjna - pomaga powierzchniowo jak i na głębsze tkanki - regeneruje i wspomaga proces gojenia. Powinna pomóc na opisywane dolegliwości.
Nie powinno sie stosowac cieplych okladow, tak samo jak goracych dlugich kapieli w ciazy. Ma to zwiazek z tym, ze gdy przykaldasz cos cieplego to naczynia krwionosne w skorze rozszerzaja sie pod wplywem ciepla a w tym samym czasie zwezaja sie te naczynia w glebszych tkankach co moze spowodowac niedotlenienie dziecka.
Pytałam się o okłady na brzuch a co z kręgosłupem? Strasznie boli mnie kręgosłup od rozchodzących się bioder - czy mogę więc w tym miejscu przykładać sobie termofor?
Kregoslup niestety tez odpada. Lepiej stosowac cwiczenia na kregoslup, odciazac, duzo odpoczywac. Zerknij na youtube sa cwiczenia dla ciezarnych na kregoslup. Cwiczenia przyniosa tez lepszy skutek niz oklady, jesli oczywiscie bedziesz je wykonywala systematycznie;)
Ja z takimi okladami to bym uważała mysle ze mogą przyspieszyc porod ale chyba najlepiej zapytac lekarza moze on poprostu zapisze cos na ten pęcherz zamiast okladow
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.