Może coś w tym jest , bo moja córeczka miała ciemieniuche w wieku ok. 3-8mc potem już nie miała, teraz ma 17mc i ma ciemieniuche na czole, trochę wyżej i tak to widać w włoskach bo ma jasne i a nie chce używać czegoś tłustego bo ma włoski i miałaby tłuste włoski i nie wiem nawet czy coś używać czy to samo przejdzie. Wiem że mój synek miał długi ciemieniuche chyba do 4roku ale wiem że raz miał , raz nie miał , więc nie wiem od czego to zależy .
Ciemieniuche trzeba wyczesywać, samo nie przejdzie. Pod ta “skorupką” namnażają sie grzyby i bakterie i możesz wtedy dluuuzej z tym walczyc.
Moze pielęgnuj córci to miejsce jak wiesz, że juz nigdzie nie wychodzicie z domu, albo bezpośrednio przed kąpielom?
U nas pomagalo natluszczanie i delikatne wyczesywanie
Z dziewczynkami to pewnie nieraz jest duzo trudniej
To normalne, że wraca. Polecam nakładać parafinę i wyczesywać szczoteczką do zębów nam po 2 powrocie już przestało się pojawiać, a na tych płynach do ciemieniuchy to nie schodziło całe, albo wracało ekspresowo.
Tez slyszalam ze jest super kolezanka mi o tym wspominała ![]()
Super, dzięki dziewczyny za wszystkie rady
tak myślałam,że to, że nie suszylam jej włosków za każdym razem mogło mieć coś wspólnego. Teraz nie będziemy popełniać tego błędu ![]()
U nas najlepiej sprawdzał się szampon na ciemieniuche z ziaji. Jak zakupiłam dla młodszej córki to zdążyło mi się też starszakowi umyć nim głowę. Włosy ma dłuższe i po tym szamponie są fantastyczne
U nas również powróciła chyba na 2 urodziny, kupiłam zestaw z mustelli na ciemieniuche i po kilku użyciach już nie było nic i nie wróciło ![]()
Ja czekam jeszcze na najmlodszego czlonka rodziny
i preparatow na ciemieniuszke juz nie mialam, a olejek ze slodkich migdalow- jak amol
zawsze mam w apteczce to probowalam tym co mialam w domu, zwlaszcza ze w pierwszej chwili myslalam, ze to lupież ![]()
Ale dobrze ze piszesz bo jak mlody juz bedzie z nami to na pewno kupie ziajke❤️
Też byłam bardzo zadowolona z ziajki
Ciemieniucha moze wystapic w kazdym wieku - nałóż oliwkę i wyczesz po kąpieli gestym grzebieniem, ja tak zrobilam u roczniaka. Po 2 razach zeszlo.