Ciemieniucha 4 miesięczne dziecko

Witam,

Dziewczyny doradźcie coś w sprawie ciemieniuchy, na początku pojawiła sie kilka tygodni po urodzeniu, pomogła oliwka. Teraz znowu, ale oliwka nie pomaga, kupiłam baby cap stosowałam 3 tygodnie ale brak poprawy jak dla mnie przeniosło się dalej.
Dzisiaj kupiłam Dermicin, czy ktoś z Was stosował, w ulotce jest napisane aby nanosić rano i wieczorem, ale rozumiem ze po aplikacji zmyć i dopiero wówczas wyczesywać? Ktoś ma inne rady?

Poszukaj w lupce bo byky już takie tematy.

Ja polecam parafie

https://lovi.pl/pl/forum/6/3033/1

https://lovi.pl/pl/forum/6/9216/1

https://lovi.pl/pl/forum/9/5225/1

Beata moja córka miała ciemieniuszkę i przy tym bardzo długie włoski. Oliwka tak samo pomogła na chwilę, pozniej problem powrócil. Ja kupiłam Emolium żel na ciemieniuszkę i on nam pomógł. A każdy preparat raczej stosuje się tak jak oliwkę, czyli :

1. wmasować
  2. pozostawić na jakiś czas
  3. wyczesać łuski
  4. dopiero zmyć

Także polecam wątki już istniejące

Agata dziękuje za pomoc :slight_smile:

Dokładnie tak jak Agata pisze, jednak pamiętaj, żeby wyczesywać bardzo delikatnie. U dzieci z włoskami jest troszkę gorzej z wyczesywaniem

Gorąco polecam olej kokosowy i potem wyczesywanie tego, co odejdzie pod wpływem natłuszczania. Olej kokosowy bardzo dobrze nawilża więc i skutecznie pomaga przy walce z tą dolegliwością

W szkole rodzenia polecali olej kokosowy. Zastosowanie zgodnie z krokami podanimi przez AgataS1990.

Z olejem kokosowym należy uważać, napierw przetestować na innym fragmencie ciała, np. nóżce… Jeśli dziecko będzie uczulone, a zastosujemy go na główce może dojść do silnej reakcji alergicznej, nawet jeśli za chwilę zostanie zmyty.

A u mojej Małej mała skorupka na ciemiączku. Obecnie ma 7 miesiięcy, a tą skorupkę na od około 3 miesiąca. Nie powieksza sie, nie rozprzestrzenia. Na poczatku oliwkowałam, ale bez skutku. Uznałam, ze moze to jednak nie ciemieniucha a cos innego, ale chyba jednak ciemieniuszka. Cgoc zbytnio tego nie widac. No nie wiem jak to usunac, bo jest tez na ciemiączku to, a nie cce jej tam jakos bardzo szorowac po tej glowce, bo od razu jej sie to robi czerwone. Kupic na to jakis srodek w aptece? Czy dac temu spokoj?

Agnieszka Julek też miał taką skorupe dość długo samo zeszło.

Na ciemieniuchę u córki stosowałam “Olejuszke na ciemieniuszkę” czy jakoś tak to się jakoś wtedy nazywało. Sporo jej miała.
Synek miał w 3 m-cy chyba i bardzo mi pomógł Oillan krem na ciemieniuchę. Bardzo szybko się jej poznaliśmy i więcej jej nie było.

Teściowa mówiła,ze kiedys dzieciom masłem skórę glowy smarowała,a po kąpiel i wyczesywala grzebykiem.

Anita mi ta olejuszka pomogła jak młody miał trochę a później jak miał nawrót to tylko parafina coś zadziałała

kurczę my mieliśmy na początku dosłownie odrobinkę i udało się od razu wyczesać. teraz pojawiło się na środku główki pod włosami i to w dużej ilości :frowning: też starannie wyczesać, ale narazie jest ciężko. Będę dalej uparcie wyczesywać z nadzieją, że w końcu się uda.

ja miałam ogromny problem z ciemieniuchą i zwalczyłam zwykłą oliwką bambino. smarowałam 3-4 godziny przed kąpielą zostawiałam podczas kąpieli czesałam telikanie i myłam główke i tak co drugi dzień przez okolo tydzień czasu i to pomagało :wink: na te 3-4 godzinki nakładałam czapeczke aby nie było wszystko brudne

Emolium żel jest na tyle fajny, że ma jakieś tam składniki, które dobrze wypływają na florę bakteryjną na głowie i ten naskórek szybko się odnawia i nie zostawia tłustych włosków. U nas przy długich po oliwce były nieładne te włoski.

Agnieszka, tak się często zdarza, na pewno jakbyś smarowała to łatwiej i szybciej nawet przy kąpieli i myciu by schodzilo. Tak czy owak na pewno kiedyś zejdzie także jakieś konieczności nie ma. Chociaż moja doktor mówiła, żeby dokładnie się pozbyć bo będzie wracac.

Mi położna doradzała, że jak się zaczyna łuszczyć skóra to najlepiej 2h przed kąpielą nasmarować skórę głowy oliwka dla dzieci, przed kąpielą wyczesać łuski, umyć glówkę. ważne żeby po kąpieli nie zakladać dziecku czapki oraz żeby szczotka do wlosów była czysta. Jeżeli problem jest poważniejszy to należy użyć specjalnych preparatów lub skonsultować sie z lekarzem.

A profilaktycznie u noworodka powinno się też stosować oliwkę i wyczesywac? W szkole rodzenia proponowali raz nq tydzień natłuścić i mocno wyczesać ale się zastanawiam skoro narazie jest ok to czy ta szczotka nie podrażni główki…

Ja nie słyszałam żeby to robić profilaktycznie tylko uważajcie bo ja kupiłam szczoteczkę z twardym włosie i nie świadoma wyczesywalam cienieniuche a z tym wchodziły wszystkie włoski :frowning:

Ja na ciemieniuche u synka używałam zwykłą oliwke dla dzieci. Po prostu z 30 min przed planowaną kąpielą smarowalam obficie miejsca , gdzie była ciemieniucha i wmasowywalam. Potem mylam podczas kąpieli i po kąpieli staralam się jak najwięcej wyczesac grzebykiem. U nas to najlepiej się sprawdziło. Trzeba tylko wziąć poprawkę na to, że nawet po umyciu głowy włoski po wyschnięciu nie będą wyglądały zadowalajaco, beda po prostu przetłuszczone, ale mimo to często smarowalismy. Warto też pod główka położyć pieluszke tetrowa, taka , które może sie poplamic, by nam nie było szkoda, bo oliwka ciężko schodzi z tkanin i to samo z ubraniami. Ja zakladalam body zapinane kopertowo, by nie przechodziły przez głowę i nie brudzily się oliwą.