Mamy, często tylko Wy wiecie, co maluszek miał na myśli. Pochwalcie się nowomową waszych maluszków. Jakie słowa wymyśliły Wasze dzieci?
dzieje = dziękuje
telemisie=teletubisie
to takie nasze ostatnie hity, ale już w sumie wymawia poprawnie te słowa :)
U nas dużo jest takich słów
Gogil -goryl
Tonot-samolot
Kuwi -królik
:D
U nas jeszcze nie ma takich słów bo synek dopiero uczy się mówić tak naprawdę mówi kilka jakichs tam pojedynczych słów typu mama tata daj i tak dalej natomiast gdy zacznie mówić więcej na pewno założę sobie taki notesik w którym będę zapisywać słowa śmieszne które przekręcał bo wiem że za jakiś czas takie słowa umykają z głowy człowiekowi a za parę lat będziemy mogli sobie powspominać i razem z dzieckiem troszkę z tego się pośmiać
Przed moja jeszcze długa droga jak narazie nie wypowiada żadnych słów bo ma zaledwie 6 miesięcy ale wola już sylabami maaa maaaa jak mnie nie ma lub jestem obok :D i jak się popatrzę na nią to się cieszy. Także myślę że tutaj chodzi o mamę :D
Zaciska już wargi i próbuje jakby coś powiedzieć, troche też się slini. Ma dużo powietrza w policzkach.
Moja córka jescze z małą na takie wymyślanie . Ale takie które mi utkwiły w pamięci to np moja siostrzenica na szminkę mówiła sinka, na smoczek myny a np mój partner na smoczek mówił knyko :D
U nas syn wymyśla słowa ciągle....
Guuulka - Julka.
Buteek- Bartek.
Kujkuj- mama idę (jak go trzymam na ręce to tak krzyczy i idzie ).
Mam nadzieję ,że coś jeszcze będzie wymyślał ... Jak na razie jest malutki,więc czekam z niecierpliwością na kolejne jego słowa takie nasze proste na codzień i odświętnie.
https://lovi.pl/forum/15/dziecieca-mowa
Czy w tamtym wątku aby nie chodziło o to samo?
To u mnie jak u Moni tylko u mnie jest dadadadada i wychodzi kilka razy tata :D
Oj mamy mnóstwo takich słodkich słówek.Kilka z nich-Córki to : pusik- poduszka, gujsi - gorące , pi - pić ,kosie cie - kocham cię. Synka : putin - pieluszka tetrowa , tandim- traktor , miami- maliny/ pomidory/truskawki , Pepi- Paulina , ijik-wujek
Moja maleńka jeszcze ma daleko do powiedzenia jakiegoś słowa, ale pamiętam jak siostrzenica mowila zamiast Merci Madame to Merci Madamba tak to śmiesznie brzmiało z jej ust �
To już musisz napisać do lovi czy o to samo im chodziło :D
Aaa bo to redakcja utworzyła wątek 😁
U nas ogórek to guja
U nas aktualnie Kaka to kaczka a hauki to pies