Cześć. O pozytywnych właściwościach ciecierzycy oraz innych strączkowych dobrodziejstw wiedzą wszyscy http://dietaabc.pl/zdrowie/ciecierzyca-wartosci-odzywcze-zastosowanie/ Bardzo zależy mi na wprowadzeniu ich w nasz domowy jadłospis. Zależy mi na tym by synek poznał i przyzwyczaił się do tych smaków. Jak Wam udało się przemycać te produkty? A może jakieś ciekawe przepisy na dania z ciecierzyca?
Hej u mnie najlepiej sprawdziły się kotlety z ciecierzycy
Kotlety z ciecierzycy świetnie smakują podawane zarówno na zimno, jak i na ciepło.
O to przepis
Potrzebujesz:
miski,
patelni.
Składniki na 3 porcje:
1 szklanka ciecierzycy,
natka pietruszki (do smaku)
bułka tarta (do obtoczenia),
pół kostki masła,
1 jajko,
1 cebula,
sól (do smaku),
bazylia (do smaku),
pieprz (do smaku)
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: raczej łatwy
Wskazówki: Kotlety z ciecierzycy podawaj z sałatą i ryżem.
Sposób przygotowania:
Ugotuj ciecierzycę w lekko osolonej wodzie.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Rozgrzej łyżkę masła na patelni.
Podsmaż cebulę, aż się zeszkli.
Do ciecierzycy dodaj podsmażoną cebulę i natkę pietruszki.
Dokładnie wymieszaj.
Zblenduj całość.
Wbij jajko i dopraw przyprawami.
Uformuj kotlety.
Obtocz je w bułce tartej,
Usmaż kotlety na maśle na złoty kolor. Gotowe.
Smacznego!
Ja sama nigdy nie jadłam ciecierzycy, zastanawiam się teraz jak ona smakuje.Skoro jest taka zdrowa to myślę, że warto podać ją dziecku . Pytanie tylko czy zje, czy mu posmakuje .
lola ciecierzyca smakuje podobnie do grochu Zawsze przed gotowaniem nalezy ją dokładnie wypłukać i moczyć, najlepiej na noc, jak groch czy fasolę ok 12godzin.
U nas zupa z ciecierzycy, gotuję ją po porstu analogicznie do grochowej czy krupniku, wcześniej na noc moczę ciecierzycę (zastępczo soczewica -biała albo czerwona) do kremu z czerwonej soczewicy zawsze dodaję też przecier pomidorowy 100%.
Raz robiłam kotleciki z ciecierzycy (ugotowana, zblendowana cieciorka, przyprawy soszone i zywe np natka pietruszki ) formowałam kulki i spłaszczałam, można obtoczyć w bułce tartej albo otrębach czy płatkach owsianych. Piekłam w piekarniku 180st do zezłocenia. Można serwować z sosikiem jogurtowym (jogurt naturalny, wyciśniety czosnek)
Te dania z cieciorką sa bardzo sycace, więc nie dziwmy sie jeśli dziecko nie zje zbyt dużo. U nas często serwujemy strączkowe z uwagi na to, że synek nie bardzo lubi mięso dlatego jako alternatywa dla białka mięsnego jest straczek
Te kotleciki mnie kuszą. Jadłas może bub? To jest też smaczne i zdrowe podaję się na zimno i na gorąco z masłem. Palce lizać
Chyba będę musiała wypróbować tą ciecierzycę, skoro zachwalacie
An dzięki Tobie kupiłam amarantus i jestem pozytywnie zaskoczona. Zrobiłam dzisiaj ciasteczka, które poleciłaś i są świetne. Dosypuje go też do kaszki synkowi albo do swojej owsianki.
Ja bób uwielbiam, ale kupuje tylko w sezonie, wtedy jest najlepszy w smaku i najbardziej wartościowy
Jak ja kocham bób:D uwielbiam!! Zawsze w sezonie u nas gosci, kilogram albo 2kg na dzien:p jestesmy pozeraczami bobu. Najlepszy taki mlody i malutki, te wieksze bobki dla mnie sa maczyste no i im starsze tym gorsze.
M.jacek a wlasnie mialam pytać czy i Wam podpasowały, super że tak, bo mala rzecz a warto bo sporo zmienia no i super szybkie do zrobienia, zdrowa przekaska z malej ilosci składników co lubię najbardziej
Heniutek uwierzysz ,że mały nie chce tych pysznych kotlecików . Jak dla mnie są mega pyszne .Dzisiaj robiłam wedle Twojego przepisu , nie zjadł ani jednego pluje , ale to może dlatego , że to nowy smak dla niego.Tyle pracy w to włożyłam , załamana:(
Agn te ciasteczka są niezastąpione. Nie dość, że w pół godziny są gotowe to jeszcze takie pyszne i zdrowe. W końcu to tylko 2 składniki. Zastanawiałam się początkowo, czy nie dodać kroplę miodu, ale boję się, bo jest on silnym alergenem więc wole nie ryzykować jak jeszcze będziesz mieć sprawdzone przepisy podeślij
Jest to bardzo dobry produkt, który moim zdaniem powinien być wprowadzony do diety dziecka.
Moja córka dostała zupę z ciecierzycą po roku
ja nie znoszę bobu, w ogóle dla mnie to on śmierdzi, ale mój mąż za to uwielbia i czasami gotuje i mnie nim katuje.
Ostatnio eksperymentowałam w kuchni z zupami kremami. Córce bardzo posmakowała zarówno zupa z soczewicy, jak i z ciecierzycy. Ale tutaj trzeba pomyśleć dzień wcześniej by właśnie namoczyć ciecierzycę w wodzie, najlepiej przez noc. Wystarczy już szklanka, dwie ciecierzycy by zrobić pyszną zupę. Ja przyznam robiłam na oko, dodałam marchewkę, ziemniaki i pomidory.