Sama jestem po dwóch porodach siłami natury. Aczkolwiek zawsze lubialam rozmawiać na różne tematy i dzielić się przezyciami:) Pamiętajmy że dyskomfort I bóle odczuwane po cc mogą jeszcze dokuczać przez kilka dobrych miesięcy. W zależności od organizmu.:) Jednak jest to operacja w której przecinane są powłoki brzuszne , naczynia krwionośne a także i mięśnie. Bol rany pooperacyjnej przeradza się stopniowo w mrowienie wokół blizny oraz zaburzenia czucia. To normalne zjawisko. Nawet jak już znikną dolegliwości I dyskomfort. Tkanki nie są jeszcze zregenerowane w pełni. Upłynie to dopiero po ok 18 miesiącach.
Jedna z koleżanek dosyć długo odczuwała dyskomfort I dolegliwości związane z bólem I ciągnięciem brzucha ( A w zasadzie podbrzusza).
Druga zaś śmigała jak nowonarodzona.
A następna miała problemy ze zrostami po cc. Objawiami jakie miała były ból podbrzusza, wzdęcia oraz bol podczas stosunku. Na szczęście lekarz powiedział że nie musi iść na kolejna operacje. Polecił żeby poszła do fizjoterapeuty na jakąś terapię blizn. Chodzi w tym wszystkim o to żeby zwiększyć elastyczność skóry i usprawnic krążenie krwi wokół zrostów.
Wiesz co jak jest świeża rana to może po prostu ciągnąć do momentu aż się zabliźni potem powinna się zrobić twarda a dopiero później zacznie być miękka i powinno być ok powinnaś kupić krem do blizn zmniejszający trzymam kciuki że szybko do siebie dojdziesz
Aktualnie jestem 8 msc po cc, po 2 msc wróciłan do ćwiczeń, ponieważ lekarz potwierdził że wszystko jest w porządku, nie ma przeciwskazań. Rana ładnie się zagoiła, miałam w dwóch miejscach wyczuwalne pod palcami guzki, było źle zszyte ale już się wyrównało. Rana powoli przechodzi z koloru różowego w kolor skóry. Rozumiem Twój dyskomfort też tak miałam ale przekonałam swój rozum że dałam nowe życie, nawet jeśli dziecko jest jak najbardziej wyczekane i zaplanowana, to nie jest proste patrzeć na swoje ciało, które zmienia się z tygodnia na tydzień, dużo sobie trzeba poukłać w głowie. Ja w końcu spojrzałam na "kreskę" nie jak na bliznę a jak na pamiatkę czegoś wielkiego czego dokonałam. Aby zmniejszyć jej widoczność możesz zastosować różne kremy, na każdy organizm zadziała inny.
Ja jestem po porodzie naturalnym Natomiast jeżeli miałabym Ci dać jakąś radę to daj sobie czas u każdego jest to sprawa indywidualna jakby nie patrzeć jest to operacja jest to żywa rana a później blizna której trzeba dać czas żeby się zregenerowała żeby to wszystko doszło tam do siebie Myślę że dziewczyny które miały cesarskie cięcie mogą dużo więcej ci doradzić natomiast ja tak jak mówię daj sobie trochę czasu jeżeli coś cię niepokoi to może po prostu skonsultuj to z innym lekarzem niekoniecznie z tym który na wstępie twierdzi że wszystko jest w porządku Jeżeli drugi lekarz powie to samo To najwyraźniej nie ma się czym niepokoić jeżeli powie ci co innego to być może dać ci właśnie jakieś złote rady na temat tego jak na tym etapie postępować z twoją blizną
nie miałam cc ale powiem szczerze zę jestem prawie 6 miesiecy po porodzi enaturalnym z komplikacjami i tez niestety nie czuje sie najlepiej;( więc pewnie wszystko zlalezy od rany jaka była i jak sie organizm goi, dodam ze po pierwszym porodzie to na drugi dzień czułam sie dobrze ;)pękniecie ładnie sie wygoiło i nie miałam problemów jak teraz
Jestem 11 lat po pierwszej cesarce i 8 lat po drugiej. Do tej pory czuję dyskomfort w miejscu cięcia. Długo też miałam bóle pleców po wkłuciu. Teraz przede mną 3 cc i nawet nie chcę myśleć co to będzie
Też uważam, że musisz dać sobie trochę czasu i nabrać większego dystansu do tego. Twoje ciało zmieniło się po CC i już nie am odwrotu. Masz w zamian coś dużo lepszego - Twojego maluszka :) a tak jak piszą dziewczyny jeśli Cię coś niepokoi najlepiej skonsultować to ze specjalistą, który będzie umiał ocenić sytuacje ;)
Ja miałam nacięcie po porodzie i pamiętam że generalnie na początku u mnie był ten problem że drugi raz musiałam być szyta ale wtedy mnie ciaśniej zszył wszystko ładnie się zagoiło używałam też krem na blizny i od wewnątrz witaminę c w globulkach i wydaje mi się że te globułki dużo dały ale po jakimś czasie nie wiem może pół roku jak myślałam że już wszystko ładnie się zagoiło i zabliźni ło jak szłam odczuwam dyskomfort ciągnięcie udałam się do lekarza i on mi przepisał dermoblizn który miał tak jakby za zadanie rozbić tkanke żeby ta blizna nie była taka sztywna i z czasem w zasadzie samo się to unormowało ale wydaje mi się że potrzebujesz po prostu czasu bo wszystko jest jeszcze świeże więc daj sobie czas a jeśli naprawdę czujesz że coś jest nie w porządku zgłoś się do lekarza
Ja jestem po CC które skończyło się zespołem popunkcyjnym i kolejnym wkuciem tzw Łatą, przez co czasami boli mnie kregosłup w miejscu wkucia. Co prawda rana mi się ładnie zagoiła, ale pewien dyskomfort nadal jest, smaruję i szczotkuję ciało na sucho, to pomaga zmobilizować bliznę. Myslę, że powinnaś zmienić podejście i dać sobie pewien czas jeszcze.
Niestety ciąża zmienia nasze ciało, poród może również. Mi coś się stało przy pierwszym porodzie. Nie wiem co to było, ani lekarz ani położna nie wiedzięli. W drugiej dobie po porodzie zaczęło coś mi się robić i bolało mnie na dole kręgosłupa. Nie mogłam chodzić, stać ok, siedzieć ok ale poruszać się nie mogłam. Wyjście że szpitala trwało i trwało bo sunęłam powoli nogę za nogą. W domu chodząc łapałam się mebli, klamek u drzwi, no czegokolwiek by się podeprzeć, podciągnąć. Trwało to 3 tygodnie. Potem przeszło i przy kolejnych porodach się nie powtórzyło.
Jejku jak czytam Wasze historie to cieszę się, że u mnie nic takiego się nie wydarzyło, poród owszem był trudny, długi i wywoływany ale teraz nie mam żadnych dolegliwości. Widać jednak, że za każdym porodem kryje się osobna historia często pełna bólu i przewlekłych dolegliwości
Każdy ma inną równie ciężką historię z tego co widzę ale właśnie tak jest kręgosłup jest przede wszystkim narażony na ciężar z którym wcześniej nie miał styczności i zaczyna się dopiero ból ale warto pamiętać że miednica też cierpli i inne narządy ,mięśnie i stawy dlatego dla mnie każdy po porodzie powinien się zbadać iść do specjalisty i urofizjo
Oliwierja tak to prawda co osoba, to inna historia i inne przeżycia, czasem to nie jesteśmy sobie w stanie wyobrazić przez co dana osoba przechodzi:p
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.