Kiedyś to w ogóle nie było takiego sprzętu jak teraz moja babcia pierwsze dziecko rodziła pośladkowo ponad 4kg i nikt nie wiedział że tak było ułożone dziecko mówiła że to był najgorszy poród a miała 3 .
A teraz jak ma się jedna cesarkę i dziecko wazy powyżej 3700 to już się nie chcą zgodzić na SN.
Technika idzie na przód, w ogóle same juz nawet badania prnatralne czego kiedys nie było, ale czas idzie do przodu te wszystkie testy za które teraz trzeba płacić typy PAPpa czy nifty to pewnie za kilkanaście lat będą za darmo;)
Kverve podziwiam takie kobiety jak Twoja mama ! ja bym nie dała rady mając tyle dzieci tzn ja tak mówię, żebym nie dała rady, ale musiałabym dać przecież radę :) nie wiem jak ,ale nie ma wyjścia
Ja też podziwiam. Chociaż podobno im więcej dzieci tym łatwiej. A też pewnie nie ma takiej paniki jak przy pierwszym dziecku, potem się jedno przy drugim wychowuje. Tak czy siak to ciężka praca, jeszcze jak do tego dochodzą inne obowiązki :)
Tak pewnie ze tak. Tylko babcia ma ich rok, 2lata po poprzednim... A jak już byli nastolatkami to się śmiała że jak im pieluchy zmieniała to tyle roboty nie miała. 7 synów ma :D
Martyna to też szacun, ale kiedyś to raczej takie rodziny wielodzietne to była norma, moj tata ma też 5 rodzeństwa, moja babcia z kolei miała 9 rodzeństwa :O
Kiedyś to była norma, dużo dzieci. U mojego ojca 5, u teścia 6, u teściowej 5. Jednak z każdym dzieckiem łatwiej. Kiedyś też inaczej to wszystko wyglądało. Starsze pomagało przy młodszym. Mniej nadopiekuńczy rodzice byli. Ile razy słyszałam, że na polu się kopało ziemniaki, a małe dzieci sobie siedziały gdzieś na miedzy. Teraz matka by stała nad głową, aby kamyka nie zjadło, czy robaka do ręki nie wzięło.
No tak kiedyś ludzie mieli mnóstwo, że tak to ujmę potomstwa, Nikt się nie martwił o pieniądze, Teraz jednak ludzie myślą, że to kuriera ważna, a jak wychować . Chcą dać wszystko co najlepsze maluchowi. Teraz może się więcej rozkminia niż działa
Wiecie co bo kiedyś to była inna mentalność, kobiety nie pracowały przeważnie, nie goniły za kariera i w większości były w domu z dziećmi, a teraz też chcemy pracować, rozwijać się itp.
Mama mi też opowiadała jak kładła moje starsze siostry zawsze o 19 i potem jeśli miala wszystko porobione to siadała na rower i jechala do koleżanek. Albo sobie z tata siedzieli i kawę nie raz o tej porze pili. A wcześniej normalnie 8h w pracy, potem robota w polu i kolo domu, obiad ugotować jeszcze jakos te dzieci ogarnąć... Tylko tez czasem mowi ze np mnie wsadziła do łóżeczka dala zabawki i szla robic obiad a ja siedziałam i sie sama bawiłam. Wydaje mi się ze nie było takiego kontaktu i bliskości rodzica z dzieckiem jak teraz. Dziecko musiało się samo sobą zająć a rodzice mieli inna robotę
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.