Tak to prawda po porodzie hormony szaleją i podczas kp tez.. chciałam wymieć sobie okulary i właśnie pani która tam pracuje poradziłai przyjść jak skończę karmić, bo nie zawsze ale zdążą się się wada może się pogorszyć.. Miała przypadek właśnie że pani skończyła karmić, miesiąc wcześniej odebrała okulary i było wszystko dobrze. Jak skończyła karmić to okazało się że ma za mocne szkiełka, ból głowy.... I musiała znowu wymieć szkła. A ja uzyw na codzień okularów to juz poczekam te 4/5miesiecy
Martyna oj też to słyszałam, ale bardziej,że w ciąży się wzrok psuje i w sumie u mnie tak było. Teraz też po porodzie będę się musiała wybrać na kontrolę
No właśnie ja też myślałam o Zmianie a tu i tak muszę poczekać;)) ale jak mam później znowu wymieniać to poczekam jeszcze troszkę;))
Ja mam wadę -3.5 i nie pogorszył mi się wzrok
Mojej koleżance bardzo zmieniła się wada z ciąży na ciążę gorzej widziała
słyszłam ze jak ktoś ma słaby wzrok, to nawet cesarka jest zalecana aby waga sie bardzo nie pogłbiła
Anita ja mam - 6 na obu oczach i gdzieś wcześniej pisałam, że jeśli nie towarzyszy temu wada siatkówki lub plamki żółtej to nie jets to wskazanie do cc. Miałam nawet zaświadczenie od okulisty, że mogę rodzic naturalnie. Warto około 30-35tygodnia udać się do okulisty celem kontroli i oceny dna oka.
Moja znajoma miała wade wzroku nie dużą, ale tym sposobem załatwiła sobie CC bo bardzo chciała
Kverve to masz dość sporą wadę
Kverve no co ty a to widzisz ja myslalam ze chodzi tylko o wadę wzroku.
Pewnie i tak wszystko wyjdzie na sali, jaki lekarz bedzie na dyżurze i jaka decyzję podejmie.
Ja mam astygmatyzm wogole :))
Lepiej rodzic naturalnie. Poród boli ale jak się ma cc to gorzej po.
Monia kurcze każdy ma inne odczucia. Koleżanka miała cc i mówi,że znowu by chciała cc. Miała tak jak Ty 10cm i dziecko u niej się owinelo pępowina u Ciebie obróciło, ale no dotarła do końca, a tu psikus. Mówi,że po tym co przeszła już woli cc
Ja co prawda nie msm porównania bo nie rodziłam SN ale dla mnie tylko cc nigdy bym nie chciała SN ( jestem po dwóch cięciach )
Ja nie będąc jeszcze w ciąży uważałam ze cc jest lepsze ale nam w szkole rodzenia położne tak naopowiadał ze to takie zło i jest straszne i dochodzenie po nim jest okropne i długie że cieszę się że urodziłam naturalnie i daj Boże aby nastepny też był sn
To zależy jedna woli cc a druga natualny poród zależy jak je przejdzie
Mój ginekolog powiedział że tak prawdę poród CC jest bezpieczniejszy dla dziecka. Bo rodząc SN nigdy nic nie wiadomo co może się stać. Nie wychodzi ono samo tako tylko jest popychane przez skurcze i nie wiadomo jak się to skończy, to zdarza się że wyciągają lekarze dziecko, to może w trakcie owinąć się pępowina czy gdzieś się zakeszczyc
U mnie pierwszy poród SN, teraz też bym chciałam rodzić naturalnie. Mam nadzieję, że w trakcie nic się nie wykluje i obejdzie się bez CC.
ANeczka no właśnie w tym kanale rodnym wszystko sie może dziać tak naprawdę i dziecko też podejmuje ogromny wysiłek
a przy cc to raczej nie powinno się nic stać bo wyjmują dziecko powoli bez stresu