Ciąża po 30

32 lata moim zdaniem to jeszcze super wiek na rodzenie dzieci :) ja swoje pierwsze i na razie jedyne dziecko urodziłam mając rocznikowo 28, a jeśli przekonam męża do kolejnego to nie szybciej niż za 3-4 lata, to będzie mi wypadało 32 :) 30 lat to raczej granica na pierwsze dziecko, potem moim zdaniem faktycznie może być ciężej zajść. Znam kilka dziewczyn  które rodziły przed 40, mają zdrowe dzieci i wszystko ok, jedynie częściej poród kończył się cesarka :) 

Tak że trzymam kciuki, wszystko będzie super ❤️

Tez uważam ze wcale to jeszcze nie jest duzo . Kobiety teraz nawet blisko 50 rodzą dzieci i zdrowe dzieci . Myśle ze od wieku 35 lekarze barDIej przyglądają się ciąży ale nie jest to jeszcze wiek ryzykowny 

kobiety często decyduja się na dziecko w wieku 30 lat nawet po 30 .

I stało się. Dwie kreski na teście. Zaskoczyłam sama siebie reakcją. Jestem dziwnie spokojna. Nie tak jak przy pierwszych dwóch ciążach. Nie wiem czy chodzi o stabilizację zawodową, czy o doświadczenie i mój wiek, ale dobrze mi z tym... 

Teraz tylko pozostaje mi czekać na wizytę u lekarza, na której mam nadzieję zobaczyć serduszko... 

Gratuluję i życzę, żeby wszystko szło jak najlepiej. Ja mam 33 lata i trochę ponad 2 miesiące temu przyszedł na świat nasz mały synek. Ciążę przeszłam dobrze, wyniki badań zawsze książkowe (tak mówił mój ginekolog), a Piotruś urodził się zdrowy. Co prawda poprzez cesarskie cięcie, ale tylko dlatego że jest uparty i nie chciał się obrócić główką w dół ;)

Trzymam kciuki i gratuluję! 32 lata to jeszcze dobry czas na dziecko myślę:)

Super, dużo zdrówka i oby ciąża przebiegła spokojnie 😊

Gratulacje

Super że tak dobrze się czujesz i tak spokojnie przyjęłaś wiadomość o ciąży 32 lata to wiek świadomej osoby 

Ja urodziłam pierwszego syna mając 28 lat,a drugiego mając 30 i ciążę przebiegały prawidłowo.  Wiek raczej nie ma znaczenie jak patrzę na wiek mam i ich przechodzenie ciąży.  To kwestia indywidualna bo każda mama niezależnie od wieku inaczej przechodzi ciążę;) 30 to jeszcze nie tak dużo;)

Kurczę, teraz takie czasy, że kobiety rodzą później (nie wszystkie, wiadomo, ale spora część). A kiedyś rodziły mając po 20-24 lata. Moja mama miała 22 lata, jak mnie w brzuchu nosiła.

Życzę dużo dużo zdrowia!! :) :)Gratuluję ♥

Teraz są troche inne czasy, kobiety się kształcą, potem chcą trochę popracowac aby nabrać doświadczenia a dopiero później rodzą dzieci. A kiedys nie było mowy o uczelniach czy pracy dla kobiet dlatego ten wiek porodu był zaraz po 20 r.z.

zgadzam sie z Tobą olaleksandra. jak kobieta konczy studia to juz ma 25lat i wiec kiedy wcześniej te dzieci? 

Są też mamy które wychowują dzieci i studiują, je też podziwiam :) 

Generalnie kiedys to pewnie jak kobieta urodziła pierwsze dziecko po 30 był pewnie szok, jak ona mogła tak późno urodzić, teraz się już od tego odchodzi. I fajnie, bo trzeba też uszanować kobiety, które chcą też jakąś karierę zrobić :) 

Kurczę, ja chciałam mieć dziecko i założyć rodzine jak miałam 21 lat, ale los zdecydowal za mnie - spotkałam męża mając lat 28, pierwsze dziecko urodziłam mając 31, drugie urodzę mając 33. czy się bałam zachodzac w ciążę? Oczywiście. dla przykładu, wiem ze to tylko statystyka ale jednak po coś jest: test PAPPA w pierwszej ciąży wykazywał ryzyko wad w prawdopodobieństwie 1:11500, a obecnie 1:500. Czy się boje? Tak. Czy to coś zmienia? planuje jedynie szersza diagnostykę, ewentualnie zmianę szpitala z 1 st na 3. Miłość do dziecka jest ta sama

Super ! Gratuluje , oby wszystko potoczyło się dobrze ;) 

Tak teraz dziewczyny - kobiety chcą się kształcić i robić karierę a później dziecko. I to chyba dobrze bo kobieta jest świadoma swoich decyzji i do macierzyństwa też tak podchodzi rozsądnie 

Będzie dobrze, myślcie dziewczyny pozytywnie, nie warto na zapas się stresować! ;)

Ja myślę że każda kobieta decyduje o tym kiedy chce zostać matką i czy to jest wcześniej czy później to jednak jej wybór

Też trzecia córkę urodziłam po 30stce się jakoś nie miałam z tym problemu. Cieszyłam się że wszystko było dobrze i tylko to mnie interesowało