Ciąża czy torbiele?

Witajcie dziewczyny :slight_smile:
Chciałabym się dowiedzieć, czy któraś z Was miała może podobne doświadczenia.
Miesiączkę miałam 13 sierpnia. 23 sierpnia doszło do wątpliwego zbliżenia (zsunęła się prezerwatywa) . 1.09 trafiłam do szpitala z silnymi bólami brzucha i innymi dolegliwościami. Na ginekologii doktorek wykrył dwie torbiele . Na lewym jajniku 4 cm, na prawym 6 cm. Pytał o miesiączkę i stwierdził ze na tym etapie nie widzi nic poza torbielami (nie pytałam wcale o ciąże) . Dostałam leki na te torbiele. Miałam skończyć i dostać okres. Robiłam między czasie 3 testy - wszystkie negatywne. W dniu spodziewanej miesiączki kolejny negatywny. Dzieci przyniosły pasożyty. Okazało się , ze muszę wziąć lek , który jest bezwzględnie zakazany w ciąży. Ginekolog 18 września dopiero. Jest dwa dni po terminie i kolejny test negatywny. Czy na tym etapie faktycznie można wykluczyć ciąże? Torbiele wstrzymują miesiączkę? A może orgametril tez zrobił swoje?? Ktoś miał podobna sytuacje? Chcemy przyjąć te leki ze względu na dzieci , ale ja się boje, co z tym brakiem okresu.

Jeśli chcesz mieć pewność czy to ciąża czy nie , warto wybrać się do laboratorium i zrobić test z krwi tzn bete hcg .

Czy ta tym etapie , wiedząc kiedy zaliczyło się wpadkę , jest jakiś próg omyłkowy co do bety? Nigdy nie robiłam tego badania. W poprzednich ciążach wystarczyły testy apteczne , wiec nie mam doświadczenia :slight_smile:

Ja miałam torbiel i przez to jakiś czas nie miałam okresu. Wydaje mi się że tyle testów zrobiłaś że jakbyś była w ciąży któryś wyszedł by pozytywnie.

Gosia, jeśli będziesz w ciąży to beta będzie znacznie wyższa niż norma. Bety nie musisz robić na czczo i godzina wykonania badania nie ma znaczenia, a daje pewność. Lepiej się upewnić niż zamartwiać i ewentualnie żałować

Ja też uważam, że powinnaś zrobić badanie bhcg, testy nie zawsze są wiarygodne i może się zdarzyć, że jednak jesteś w ciąży skoro tak podejrzewasz, ale mogą być to również zaburzenia hormonalne skoro masz torbielami, które są tego wynikiem. Najlepiej się upewnić

Dzięki :slight_smile: Byłam dziś zrobić bete dla 100% pewności. Jutro będzie wynik, więc jeden dzień mnie nie zbawi a może zmienić wszystko :slight_smile:
Pozdrawiam

Torbiele jajnika mogą powodować zaburzeniem cyklu miesiączkowego i bólem właśnie podbrzusza. Kiedy są na prawdę spore to ból podbrzusza może być dosyć mocny, można czuć taki ucisk na pęcherz, i mogą również występować problemy z wypróżnianiem się. Jeśli torbiel np pęknie to może powodować wewnętrzne krwawienie lub zakażenie innych narządów w jamie brzusznej.
Torbiele mogą powodować właśnie takie objawy jakie ma kobieta na początku ciąży. Myślę tak jak Paulina, zrobiłaś bardzo dużo testów i wszystkie wyszły negatywnie, chyba bym wykluczyła ciążę, ale dobrze ze zrobiłaś badanie, na drugi dzień będzie wynik i będziesz na pewno spokojniejsza bo będziesz wiedziała na czym stoisz.

Gosia masz dobre podejście, że wolisz się upewnić i dmuchać na zimne, bo jeśli jest ciąża to leki na prawdę mogą zaszkodzic a tak to będziesz wiadomo :-):slight_smile:

Torbiele mogą zaburzyc cykl i może on być przez to nieregularny może się nie pojawić np zniknąć na miesiąc czy dwa A może być też tak że w 1 miesiącu dostanie się dwa razy jakby więc różnie bywa to z okresem przy takim schorzeniu.
Beta hcg na pewno rozwieje wątpliwości na tym etapie będzie znacznie podwyższona więc będzie wiadomo czy ciąża jest czy jej nie ma.

Wyniki już otrzymałam :slight_smile: <0,2 Z czystym sumieniem moge łykać leki : )
Pozdrawiam :slight_smile: