Ciąża a wiek przyszłej mamy

Mamy, czy to prawda, że kobiety rodzą coraz później? Jaki wiek dla kobiety jest optymalny na to, aby zostać mamą po raz pierwszy? 

Ja poraz pierwszy mama zostałam jak miałam 26 lat drugie dziecko 32 lata 😱 ❤️

Wydaje mi się że nie można tak jednoznacznie stwierdzić jaki wiek jest najbardziej odpowiedni ja mamą zostałam w wieku 25 lat i w pełni czułam się na to gotowa to wszystko właśnie zależy od tego czy kobieta czuje się przygotowana na rolę mamy czy w danym momencie ważniejsze są dla niej inne priorytety jedna kobieta mająca 19 czy 18 lat będzie czuła się gotowa na to by zostać rodzicem a inna która ma lat 30 będzie uważała że jeszcze potrzebuje się wyszaleć w pierwszej kolejności do zrealizowania postawi sobie inne plany i nawet gdyby ciąża przytrafiła jej się przypadkowo nie będzie na to gotowa To wszystko zależy indywidualnie od każdej osoby

Ja pierwszy raz mamą zostałam w wieku 25 lat, a teraz 29lat i kolejna ciąża ;) 

uwazam ze tak.

ja zdecydowalam sie na dziecko w wieku 31 lat - wczesniej trzeba bylo sie wyszalec, dorobic, zarobic, i zdobyc prace i place godna przezycia w tych czasach ;) wiele moich kolezanek powyzej 30 rz ma jeszcze czas na dziecko. nie dziwie sie, takie czasy :)

Ja zostałam mama w wieku 30 lat. Wcześniej chciałam spełnić kilka innych marzeń jak własne mieszkanie czy dalekie podróże 

Wcześniej jak miałam 25 chciałam mieć dziecko z czasem zrozumiałam że to było dla mnie za wcześnie. I zostałam mama w wieku 29 lat. Cieszę się, że wcześniej nie zostałam 

ja jakbym urodzila majac 20 lat ( tak  jak sie kiedys rodzilo dzieci) to bym sie chyba zalamala psychicznie... 

Też mi się wydaje, że 20 lat to wcześnie ale przez te 9 miesięcy człowiek ma czas żeby się oswoić z tematem 

Ale to dziecko moim zdaniem. Ok niektóre kobiety są odpowiedzialne. Ale dopiero skończy szkole, nie ma jeszcze pracy, żadnej kariery co to za przyszłość? 

Znam kilka dziewczyn, które zostały mamami w wieku 21-23 lat i super sobie radziły, wszystko zależy od wsparcia rodziny 

monika dokladnie, i pozniej dziadkowie wychowuja dziecko w takiej sytuacji a nie rodzice.

dzieci robia dzieci

Moja siostra  urodziła w wieku 21 lat a druga w wieku 23 lat i nikt za nie dzieci nie wychowywał, jedna nawet w międzyczasie skończyła studia więc wszystko kwestia dojrzałości i organizacji 

Ja urodziłam w wieku 30 lat. Myślę, że to, kiedy mamy decydują się na dzieci, bądź nie planują tego, jest to bardzo złożona kwestia. Uważam, że jest to bardzo indywidualne, poniewaz kobieta w wieku np. 30 lat może nie być dojrzała do macierzyństwa, tak samo, jak 16- latka. I odwrotnie - może być w pełni dojrzała i odpowiedzialna. Rzeczywiście, może kiedyś nasze mamy rodziły dzieci trochę wcześniej, niż teraz. To, czy chcemy dzieci decydują o tym różne czynniki typu zdrowie, zarobki, koszty życia, priorytety, sytuacja ekonomiczna w danym kraju, edukacja pod względem rodziny itd. 

Dokładnie , jest to indywidualna kwestia ale uważam też że kobiety młodsze lepiej znaszą ciążę. Znam kilka mam które rodziły po trzydziestce i porównywały swój stan do tego jak było gdy rodziły mając około 25 lat. Po trzydziestce zdecydowanie gorzej znosiły ciążę 

oliwjera, swietnie gratulacje :D ja w tym wieku wolalam zwiedzac swiat i imprezowac :D

Biologicznie to najlepiej byłoby przed 25 rokiem życia. Jednak dla mnie to dość wcześnie. Ja urodziłam w wieku 28 i to było w moim życiu optymalnie. Taki kompromis pomiędzy biologią a ciągłą chęcią dorabiania się. Byłam w miarę młoda i coś tam już miałam zapewnione materialnie jak dobra praca i mieszkanie. Owszem mogłabym poczekac i więcej się dorobić, ale też trzeba wyczuć odpowiedni dla siebie czas. 

Statystyki mówią same za siebie : kobiety  decydują się co raz później na macierzyństwo, dla miasta  oszacowano średni wiek kobiety  rodzącej pierwsze dziecko -29,1 lat, dla wioski 28,4. Powiem że u mnie te statystyki się sprawdziły, chociaż każdy ma swoją historię stania się mamą.

Z czysto medycznego punktu widzenia, im wcześniej, tym lepiej. Chociażby samo ryzyko w teście PAPP-A opiera się o sam wiek, dopiero skorygowane o wyniki usg genetycznego i wartości z krwi daje pełniejszy obraz.

Moim zdaniem nie należy wykluczać jednak czynników takich jak stabilizacja, możliwości wychowania dziecka, dojrzałość emocjonalna rodziców. Nie mówię, że nie da się wychować dziecka, mając 20 lat - bardziej chodzi mi o to, że przyszła mama powinna brać pod uwagę wszystkie czynniki: medyczne, emocjonalne i środowiskowe

PPARa o wiek? 

moim zdaniem czym kobieta starsza, tym ma mniej cierpliwości, jednkaże to wszystko zależy od człowieka :) każdy z nas jest inny, czasem osoba 20 letnia jest bardziej nerwowa niż 40 letnia