szansa jest zawsze, badanie bhcg w dniu spodziewanej miesiączki powinno rozwiać wątpliwości;)
Aniska tez mnie to zastanawia .
fajerka szczerze nie wiem czy wtedy kiedy jest zainteresowanie bo mój 7 letni syn zapytał odtstnio męża co to jest seks ? No cóż ja uważam ze to xa wcześniej zeby dostał rzetelne informacje . Co byście powiedziały 7 latkowi który w mojek ocenie jest mało dojrzały emicjonsonie na swoj wiek
JustaMama, powiem tak, w wieku 7 lat już wiedziałam skąd się biorą dzieci, co to jest seks. A informacje miałam od moich starszych braci i innych dzieci z podwórka. Nie od rodziców. Nie od nauczycieli. Skoro Twój syn pytał, to znaczy, że też coś gdzieś usłyszał. I kwestia czasu, że się dowie z innego źródła. Dla mnie to jest kwestia wyboru. Albo ja przekażę swojemu synowi rzetelne informacje, albo on dowie się gdzie indziej, tylko ja nie będe wiedziała skąd i pytanie, co sam wyszpera. Dlatego wolę sama mu powiedzieć, bo on i tak będzie wiedzieć wcześniej, niż ja się spodziewam, ale przynajmniej będę mieć pewność, że ma informacje z wiarygodnego źródła.
A 7-latek, to pewnie zaraz pójdzie do szkoły? To tym bardziej nie masz kontroli nad tym, co usłyszy od innych dzieci, a usłyszy na pewno i to wcześniej niż może się wydawać. Tylko źródło informacji będzie mało wiarygodne:)
Test pozytywny... jednak mozliwe
Dzieci o rozmnażaniu uczą się w szkole Już w 5klasie więc bardzo szybko, ale nic dziwnego że chcą szybciej wiedzieć o takich rzeczach jak sex bo w dzisiejszych czasach jest to temat otwarty i usłyszeć można o nim wszędzie, ja jestem takiego zdania że trzeba z dziećmi o tym rozmawiać jeśli wykazują taka chęć
ZuzannaJulia nic tylko gratulować ;)
Zuzanna gratulacje :) powodzenia dla Was!
osobiście tez uważam, że wiek 7 lat to raczej za wcześnie na rozmowy z dzieckiem o sexie czy ciąży Oczywiście należy uświadamiać ale 7 latek nie jest do tego przygotowany psychicznie jak dla mnie.
Mam takie zdanie jak olalekdandts uwaxsm ze 7 lat to za wcześniej rozwojowo i nie chciałabym żeby mój 7 letni syn posiadał taka wiedze i myśle ze choć jest śmiały to mogłoby go to zszokować . bylsm dużo starsza i już muslsm za siba doświadczenie przyłapania rodziców ( w ciemności pod kołdra wiec szczegółów nie widziałam ) ale pamietam jak ogromny szok to we mnie wywołało i jak długo to przeżywałam . tez uważam ze trzeba rozmawiać i 5 klass podstawówki a nawet nie 1 to duża różnica .
a co do tematu watku szczerze trochę mnie to zdziwiło bo pamietam ze jako nastolatka czytałam „młodzieżowa prasę :p” z pytaniami do esperta i podobnych pytan bylo sporo i zs każdym razem odpisywali tym dziewczynom ze jeśli nie doszło do stosunku to ciaza jest wykluczona .
autorce oczywiście gratuluje :)
Po pierwsze zawsze rozmowę można dostosować do wieku dziecka i w odpowiedni sposób przedstawić informacje. Ja nie mówię, żeby dziecku zaraz cały wykład robić, ale też nie wyobrażam sobie, że syn do mnie przyjdzie za parę lat, zapyta, co to jest seks, a ja co? Mam go zbyć, że za młody? Albo powiedzieć nieprawdę? To straci do mnie zaufanie i będzie szukał informacji na swoją rękę.
Po drugie, JustaMama: byłaś dużo starsza, a mimo to widok rodziców uprawiających seks cię zszokował. Jak myślisz, z czego to wynikało? Może z tego, że nikt wcześniej z tobą na ten temat nie rozmawiał?
Powiedzcie mi, dlaczego nie można przedstawić 7-latkowi rzetelnych informacji, oczywiście w taki sposób, żeby było to dla niego przyswajalne? Bo piszecie, że trzeba rozmawiać, ale co powiecie, jak dziecko zapyta?
A jeśli chodzi o te pisma młodzieżowe, to sam fakt, że dziewczyny musiały zwracać się do gazety z takimi pytaniami już świadczył o bardzo słabej edukacji seksualnej, oraz o tym, że nie miały odpowiedniego wsparcia zarówno w rodzicach, jak i nauczycielach.
Gratuluje czyli jesli sa dwie kreseczki to znaczy ze maluch bedzie silny i da sobie rade patrzac na to jak zostal poczety ,) gratuluje tobie i partnerowi zapraszamy na forum tutaj otrzymasz duza dawke wiedzy ;)
Tak sie dziewczyny rozpisaly ze taka qiadomosc by umknela ;)
Co do rozmow z dziecmi chyba juz tez troche nie te czasy kiedy dzieciom wmawiali ze znalazlo sie ich w kapuscie czy przyniosl je bocian chociaz często mozna jeszcze takie obrazki znalesc z bocianem i bobasem kompletujac wyprawke ;) skad sie to wzielo;) .... ktos mial pomysl;)
Zuzanna - gratulacje.
Co do tematu który został poruszony odnoście edukacji dzieci w kontekście seksu i tego skąd się biorą dzieci uważam że dzieci powinny wiedzieć że nie przynosi ich bocian, ale są owocem miłości rodziców. Szczerze ja swoim dzieciom powiedziałam że Kubuś powstał w taki sposób że rodzice się bardzo kochaja i czasami się przytulają, ale nie wchodzilam w temat dogłębnie ponieważ uważam że mój 6 latek i 9 latka nie są jeszcze na to gotowi., może się mylę ale z tym tematem poczekam jeszcze rok.
9 lat to już etap gdzie ciekzo porozmawiac jak do tego dochodzi;) bynajmniej ja nie koniecznie wiem jak sie za to zabrać;D póki co jesteśmy na temacie miesiaczek i do dosyć chyba rozlegle rozwinięty ;)
kupiłam co prawa ksiazkę na temat dojrzewania ;)
w 4 klasie dzieci miały zajedcia z pania która uczy biologii i były rozwijane tematy na temat dojrzewania wiec uwazam ze w szkole też są przygotowania ;) w 5 to już na biologi bedzie temat poczecia dziecka niby na ostatnich tematach przyrody w 4 kloasie miał być ten temat ale u mnei córka przechorowała wiec też nie wiem czy były te lekcje czy nie bo jakis totalny luz był na koniec roku szkolnego .
tak sie zastanawiam moze by nowy wątek załozył z tym tematem ;) moe bedą jakieś propozycje wklejania różnych filmików z you tuba ksiazki polecane przez mamy? co wy na to kobietki?
No to gratulacje. Większość dziewczyn tutaj pisała że marne szanse na ciążę, a jednak.
Przyznam wam się że ja jeszcze rozmowy o seksie z moim 13letnim synem nie przeprowadziłam. Wogole o tym nie myślałam, jakoś umknęło. Dopiero do mnie to dotarło że to już czas na takie rozmowy
Fajerka nie wiem czy masz w rodzinie lub wśród znajomych dziecko w wieku 7 lat lub zbliżonym bo wiem z doświadczenia ze jsk się ma malucha to 7 letnie dziecko wydaje się takie duże a wcale nie jest ale zapytam zatem co bus odpowiedziała takiemu dziecku na konkretne pytanie :co to jesr seks ? Zeby info było prawdziwe rzetelne a jednocześnie dostosowane do wieku .bo rozmowy skąd die biora dzieci pierwsze mamy zs sobą przy okazji mojej drugiej ciąży i wtedy jako 5 latek uważam ze dostał wiedze przystosowana fo wieku i wcale nie xe dzieci bocian przynodi . Tylko ze potrzeba jajeczka i plemniczka i jsk todzice się kochaja i bardzo chcą dziecko to w msmy brzuchu powstaje fasolka z ktotej rosmie dzidziuś . Poród tez msmy za sobą co prawda przez cc bo tak rodziłam ale prawdziwe informacje .
wybika z tego ze dziewczyny mające starsze dzieci nie majs za sobą takich rozmów .
aniska mysle ze z wątkiem dobry pomysł
Najważniejsze jest sposób przekazania informacji i tak jak mówicie dostosowanie do wieku, to wcale nie musi być trudne tylko trzeba się do tego przygotować