Ciąża a niedoczynność tarczycy

Bardzo się martwię, bo przy pierwszej ciąży byłam zdrowa, wszystkie wyniki miałam dobre a teraz jestem w drugiej ciąży i wyszło mi podwyższone TSH. Endokrynolog przepisał mi leki i zalecił szczegółowe badania i powiedział, że może mieć to wpływ na rozwój dziecka:( czy któraś mama miała podobnie???

Ja miałam 2,65 i biorę 25 narazie. Chyba zbadam przed następną wizytą mimo że nie zalecił.

Ja biorę 2 razy w tygodniu po 25 , a w pozostałe dni 37,5. Też w tygodniu idę na badania, dam znać jak moje wyniki.

Wioleta pewnie chodzi o utrzymanie wyniku w okolicy 1.5. Mnie osobiscie lekarz powiedzial ze w 1 trymestrze TSH max 2 w drugim 2.5 a w trzecim 3.

Dlatego jestem ciekawa poziomu tsh po zwiększeniu dawki. Na badania idę w czwartek.

Tak jak agniejeska napisała, w ciąży TSH<2-2,5, a najlepiej w okolicach 1. A że zwiększa się zapotrzebowanie to pewnie dlatego lekarz zwiększył dawkę :slight_smile:

To prawda w ciazy czesto tsh skacze do gory dlatego pewnie zwiekszyli ci dawke. Ja mialam tah ostatnio 2.4 ale jestem w 3 trymetrze i to podobno normalne. Daj znac jaki bedzie wynik po zwiekszeniu dawki

Dzięki Ewcia☺ na pewno wszystko przeczytam.

Polecam w lupke po prawej stronie wpisywać haslowo co Cię interesuje. System wyrzuci Ci wszystkie wątki z tym słowem :wink: czasem idzie odkopać mega skarbu , naprawdę :wink:

U mnie lekarka kilka razy w trakcie ciąży zmieniała dawki pomimo tego, że mi się wydawało ze wynik jest ok. Ale lekarz ma dostęp do wszystkich wyników i widzi czy cos idzie w dobrą stronę czy trzeba już reagować i zmienić dawkę

Ja też choruje na tarczyce. Lekarze podczas porodu często zmieniają dawke leku na większą. Z tego względu żeby utrzymać ciążę. Inaczej niestety dziecka by się niedonosiło dziecka. Ja na koniec ciąży miałam wynik 1,5. A będąc w ciąży zaczynałam od wyniku 5. Także przy każdej podwyższonej dawce leku wynik szedł w dół. I wiem z doswiadczenia jeżeli leków od tarczycy się nie przyjmuje zawsze występuje poronienie i to za nim człowiek się zorientuje, że jest się w ciąży.

Aneta nie zawsze wystepuje poronienie. Znam osobe ktorej objawila sie tarczyca w ciazy . i jakos nie poronila mimo ze przy robieniu wynikow wyszlo jej tsh 7.

Ja jeszcze z takim przypadkiem się nie spotkałam.

Moje TSH w normie, ale wątek już jest powielony.

Wiola lupka u góry jest bardzo przydatna, ja sama dość szybko nauczyłam się nią szukać, choć nie zawsze efektywnie:)
TSH zawsze miałam ok, ale w ciąży mi się podniosło. Na szczęście nie na tyle by był to problem.

Najlepiej mieć wynik ok 1. Obecnie mam ok 1,53 i też jest ok. Oby nie wzrosło później.

Mi po ciąży wyniki poszły w górę.

To ja mam 1,5, ale lekarz nie widzi w tym problemu.

Kalina, nasz dobry wynik, tylko postaraj się utrzymać na takim poziomie .

Pewnie, że jest to dobry wynik. Tylko ten wynik trzeba teraz utrzymać. Przedział tsh zależy też od grupy wiekowej. Więc może i być tak, że wynik będzie on za niski lub za wysoki. Wszystko zależy od tego w jakiej grupie wiekowej się jest.