Ciąza a kamienie piersią

Witam, chciałam zapytać jak to jest z dzieckiem na kp a kolejną ciązą…planujemy kolejne dziecko natomiast nasz maluszek ma teraz 6msc, ginekolog twierdzi ze nie wiadomo czy mam cykle skoro karmie…no własnie a ja nie mam serca odstawić maluszka, boję się ze straci ze mna ten kontakt…słyszałam o przypadkach gdzie kobieta karmi i jest w ciązy…czy to możliwe? Czy to nie wyklucza się? Dziękuję za odpowiedzi!

Ciąża nie wyklucza karmienia piersią, jeżeli mama ma dobre wyniki. Zdaje się, ze jest tu nawet na forum co najmniej jedna mama, która karmi piersią będąc w ciąży. Może tu zaglądnie to powie Ci coś więcej na ten temat… A jeżeli chodzi o te cykle, to możesz poobserwowac szyjke i śluz, i będziesz wiedziała, czy już wróciły. Jeżeli szyjka będzie cały czas nisko, twarda i zamknięta i nie będzie śluzu, to cykle jeszcze nie wróciły. Chyba że już zaszlaś w kolejną ciążę… wtedy szyjka też jest twarda i zamknięta…

Oczywiście może się zdarzyć i nawet się zdarza dosyć często że karmiąca kobieta zachodzi w ciążę. Teoretycznie Szansa jest mniejsza ale nie jest to niemożliwe. Jakbyś była w ciąży to problemem może być podrażnienie sutków przez dziecko które jeszcze ssie mleko

Ja zaszłam w ciąże karmiąc i to od razu, gdy przestaliśmy sie zabezpieczać . Miałam pozniej normalnie miesiączkę wiec wiedziałam mniej więcej kiedy mam dni płodne, więc się udało. Nie chciałam przestać karmić choć moja córka miała już 17 miesięcy, jednak okazało się, że nie mogę. Wszystko zależy od tego jak przebiega ciąża, jesli jest wszystko ok, to nie powinno byc przeciwskazan.

Ja po pół roku kp dostałam okres. Jeśli przerwy między kp są dluzsze niż 4-5 godz to może wrócić owulacja.
Kp przy ciazy można ale,to decyzja lekarza prowadzącego

Dziękluję za odpowiedzi…niestety ja jeszcze nie miesiączkuje a mineło już pół roku. A karmię co chwile…

Ja tak miałam z pierwszym dzieckiem ze co chwilę karmiłam. I cykle wróciły w sumie po pół roku dopiero…

ANNA przy rozszerzaniu diety kp będzie rzadsze i może wtedy wróci cykl

Nie musi być miesiączki aby była owulacja więc nie mając okresu można próbować , bo i tak się zdarza że kobieta zachodzi w ciążę pomimo że karmi a okresu nie było :slight_smile: znam 2 takie przypadki. A osobiście karmie już prawie 6 miesiąc też nie mam okresu ale już zaczęliśmy próby poczęcia dla synka brata lub siostrzyczki a w czasie ciąży można karmić o ile nie jest to ciaża zagrożona albo nie ma się przy tym skurczy. To nie jest decyzja lekarza tylko twoja czy będziesz karmić w ciąży. Jedynie lekarz jest tu decyzyjny jeśli coś się dzieje wtedy może powiedzieć żeby odstawić dziecko. Wiadomo że jeśli byś karmila w czasie ciąży musi o tym wiedzieć lekarz prowadzący. Część dzieci odrzuca pierś gdy matka jest pod koniec ciąży ponieważ mleko zmienia skład odpowiedni dla noworodka choć nie wszystkie znam osoby co karmią tandem tzn starszaka i niemowlę

Moja znajoma przy kp zaszła w ciążę . Maluszek miał wtedy 3 miesiące, a że że stycznia to drugie pojawiło się w grudniu i mają jeden rocznik he he prawie jak bliźniacy ;))

Ja dostałam okresu ok 8 miesięcy po porodzie, a karmię jeszcze trochę do teraz, a córa ma prawie 2 latka. Nie jest powiedziane, że kp utrudni zajście w ciążę, więc na razie się nie przejmuj i starajcie się :slight_smile: A Kasia jest tego najlepszym przykładem :slight_smile: Kp to nikła antykoncepcja, powodzenia :slight_smile:

Pewnie, że to możliwe, karmiłam synka i zaszłam w ciąże. Później gdzieś po dwóch miesiącach ciąży odstawiłam małego, ale dlatego, że chciałam zrobić to wcześniej. Jak ciąża przebiega bez żadnych komplikacji to można karmić starszaka spokojnie przez całą ciążę.

Jestem na tym samym etapie mały ma 6 miesięcy i też się staramy. To jest możliwe nawet po porodzie można karmić tandem :slight_smile: