Ciaża a astma oskrzelowa

Astma oskrzelowa jest chorobą układu oddechowego, o przewlekłym charakterze. Polegającą na skurczu mięśni gładkich oskrzeli, zwiększonym wydzielaniem śluzu oraz obrzęku błony śluzowej oskrzelików. Towarzyszącymi objawami są:

• duszność,
  • napady męczącego kaszlu,
  • utrudniony oddech,
  • tachykardia,
  • tętno paradoksalne,
  • ucisk w klatce piersiowej,
  • świsty oddechowe,
  • ból w klatce piersiowej podczas wysiłku,
  • sinica obwodowa,
  • obturacja dróg oddechowych.

W ciąży objawy charakterystyczne dla tej jednostki chorobowej mogą się nasilić lub wręcz odwrotnie – zminimalizować. Burzliwe zmiany hormonalne zachodzące w organizmie ciężarnej kobiety mają bezpośredni wpływ na przebieg procesu chorobowego.
W czasie ciąży wzrasta prawie o połowę wentylacja minutowa z powodu wzrostu objętości oddechowej płuc. Dlatego istnieje ryzyko zaostrzenia stanu astmatycznego.
Właściwe rozpoznanie choroby warunkuje prawidłowy proces leczenia.
Podczas napadu duszności oraz kaszlu wzrasta ryzyko aspiracji treści żołądkowej do tchawicy z powodu zmniejszonego napięcia wpustu żołądka oraz wzrost objętości zalegać w żołądku. Wpływ na taki stan rzeczy ma także powiększającą się macica, która uciska w znacznym stopniu żołądek.

Personel medyczny powinien być przygotowany do szybkiego rozpoznania oraz wdrożenia leczenia kobiet w ciąży cierpiących na astmę. Pierwszorzędną czynnością pomocy w nagłym ataku astmy jest zapewnienie drożności dróg oddechowych.

Badania ułatwiające diagnozę astmy są:

• spirometria,
  • gazometria krwi tętniczej.

Badanie spirometryczne polega na ocenie czynności płuc. Wyniki są przedstawione w postaci liczbowej oraz wykresów. Najczęściej stosuje się tzw. krzywą przepływ– objętość. Jest to wykres, w którym na osi pionowej zaznaczony jest przepływ, a na poziomej – objętość wdychanego i wydychanego powietrza. Krzywa ma charakterystyczny kształt, którego ocena ułatwia interpretację badania.

Gazometria krwi tętniczej jest badaniem gazów we krwi oraz pomiaru pH. Diagnozuje zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej.
Należy podkreślić fakt, iż u kobiet w ciąży wyniki obu tych badań mogą odbiegać od normy, co zakłóca wiarygodność badania z powodu wzrostu wentylacji minutowej.
Jest to związane z fizjologicznymi zmianami adaptacyjnymi w okresie ciąży będącymi przyczyną zmian parametrów matki.

Podczas ciąży opieka pulmonologa jest warunkiem koniecznym. Astmy nie można bagatelizować, ponieważ w każdej chwili może stanowić niebezpieczeństwo dla matki i dziecka. Leczenie ściśle ustala lekarz, nie można leczyć się na własną rękę, czy tak jak w okresie sprzed ciąży. Lekarz zobligowany jest do modyfikacji dawkowania leków, lub zmiany na inne, bezpieczne dla płodu.
Lekarze na ogół ostrożnie wprowadzają nowe metody leczenia, z powodu nieznanego wpływu leków na płód.

Zaostrzenie astmy u ciężarnej polega na:

• prowadzeniu leczenia w warunkach szpitalnych (umiarkowane i ciężkie zaostrzenie astmy),
  • częstej oceny czynności płuc matki,
  • monitorowaniu stanu płodu poprzez wykonanie badań: USG, KTG,
  • ocenie położniczej,
  • wdrożeniu leczenia farmakologicznego,

Środki farmakologiczne, które można stosować w trakcie ciąży to:

• adrenalina,
  • kortysteroidy,
  • antybiotykoterapia,
  • metyloprednizolon,
  • teofilina i pochodne,
  • leki mukolityczne,
  • leki antycholinergiczne.

Każde zaostrzenie objawów astmatycznych wymaga konsultacji lekarskiej celem oceny stanu płodu. Jeśli stan pacjentki pogarsza się, wzrastają parametry gazometrii tętniczej należy rozważyć intubację dotchawiczą z podażą tlenu. Należy dążyć do zapewnienia optymalnego stanu zdrowia matki oraz uzyskania optymalnego stanu czynności wentylacyjnej płuc płodu oraz zapobieganie jego niedotlenieniu.

PIŚMIENNICTWO:

1. Bochenek G., Doniec Z., Kryj-Radziszewska E.: Astma oskrzelowa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2011

2. Bręborowicz G.: Ginekologia i położnictwo, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005

3. Benubi Guy I.: Stany naglące w położnictwie i ginekologii, Warszawa 1997

4. Droszcz W.: Astma, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009

5. Droszcz W,: Choroby płuc. Diagnostyka i terapia, Urban & Partner, Wrocław 1999

6. Rowińska - Zakrzewska A., Kuś J.: Choroby układu oddechowego, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2004

Moja bratowa miała w ciazy astme. Wczesniej nic jej nie dolegalo, dopiero w ciazy zdiagnozowano u niej astme, bo miala coraz to wieksze problemy z oddychaniem. Wiem, ze brala tez jakies leki, ale dokladnie nie wiem. Podpytam i dam znac czego sie dowiedzialam.

Ok. Będę wdzięczna.

Ja mam astmę oraz jestem w ciąży - lekarz kazał mi unikać upałów, nie przemęczać się, dużo odpoczywać - mam spore problemy z oddychaniem, teoretycznie można brać leki w czasie ciąży, ale osobiście z lekarzem ustaliliśmy, że na czas ciąży nie będę przyjmować leków. Jest ciężko, ale dla maleństwa jestem gotowa wszystko znieść. To moje długo oczekiwane szczęście.

Większość leków na astmę jest bezpieczna dla dzidziusia. Ja uważam że jeżeli chcesz odstawić leki to tylko i wyłącznie po konsultacji z lekarzem. Moim zdaniem nigdy samemu nie powinno się odstawiać leków w takiej chorobie jaka jest astma oskrzelowa. Tak samo przy karmieniu piersia- leki przeciw astmie przenikają do mleka matki ale w minimalnych ilościach więc można karmić dzidzie przy ich stosowaniu. Samodzielne odstawienie leków może doprowadzić do pogorszenia sie stanu ciezarnej, nasilenia objawów jak i samej choroby oraz może zwiększyć ryzyko problemów u ciężarnej jak i u samego dziecka. Kiedy jest się w ciąży najlepiej kiedy leki przyjmuje się w postaci wziewnej - wtedy mała ilość leku dostaje się do dziecka. Oczywiście bardzo ważne jest żebyś unikała dusznych miejsc, podczas upałów ograniczała przebywanie na pełnym słońcu, przebywała w pomieszczeniach gdzie nie ma kurzu (tak wiem, nie ma takich pomieszczeń), oszczędzała się i unikała pyłków i dymu papierosowego.
Ponadto najlepszym rozwiązaniem będzie konsultacja lekarska. Udaj się do lekarza pierwszego kontaktu i on powinien Ci dać najlepsze porady i wytłumaczyć które leki i kiedy możesz bezpiecznie stosować podczas ciąży. Astma jest dość dużym zagrożeniem dla nienarodzonego dziecka także lepiej jest wyjątkowo zadbać o to, by wiedzieć co i jak. :slight_smile: