Ciasta - przepisy

Ja widzę czekoladę i ju wiem, że zjadłabym pewnie wszystko :rofl::rofl::rofl:

Poproszę o przepis :speak_no_evil:

My pieklismy 22 minuty i takie wyszlo

2 polubienia

Tym razem snickers :speak_no_evil:

5 polubień

Dziewczyny szalejecie z tymi ciastami i tylko ochotę robicie :joy: wszystkie ciasta wyglądają obłędnie :heart_eyes:

Ale jakie słodkie :see_no_evil::see_no_evil:

1 polubienie

Mi w tej ciąży bardzo chce się słodkiego, więc im więcej tym lepiej :joy:

1 polubienie

To bardzo ci polecam :speak_no_evil:

Moje dziecko chce sernik , macie jakiś sprawdzony przepis ? Żeby bym taki puszysty a nie gliniasty

Muszę się wam pochwalić , od wczoraj mam nowy gadżet :rofl: piękny żeliwny garnek z pokrywą

Nie wytrzymałam już Dizisaj zrobiłam w nim zupę cebulową i chleb . Żałuję że nie czujecie jak tu pachnie !

P.s na zdjęciu z zupą w tle widać misę z twarogiem już drugi raz robię taki smażony ser z kminkiem
, w s p a n i a l y :orange_heart:

1 polubienie

1 polubienie

Ja robiłam z lidlomixa z brzoskwiniami i wyszedł super

A jaki masz przepis na chleb?

A masz jakiś pomysł , co można zrobić z gruszek? :see_no_evil:

Lubię musowe ciasta sprawdzają się :slight_smile:

A któraś już próbowała robić viralowe cynamonu kingii Wierzbickiej?

Tak ! To polewanie kremówką robi różnicę

2 polubienia

Ja lubię np gotowaną gruszkę z gorzką czekoladę , robiłam to sobie do pracy do kawki ( dodam ci zdjęcie z dużą ilością pojemników ale jest ta gruszka , :pear: pyszne jest )

Ostatnio robiliśmy ucierane ciasto z gruszkami .

Ale zdecydowanie lubię gruszki na wytrawnie karmelizowane z orzechami na sałatce z rukoli z sosem musztardowo miodowym

Kurczę nie lubię z dodatkami , chciałabym taki klasyczny ale właśnie żeby był puszysty a nie taki zbity i sypki

Nie mogę odpowiedzieć ci na pytanie o chleb , napiszę Ci tutaj :wink:

Ogólnie kieruje się zasadą że połowę porcji mąki to woda , czyli 4 szklanki mąki , 2 szklanki wody

( ten na zdjęciu to 3 szklanki przennej mąki i 1 żytniej 2000)

1/4 kostki świeżych drożdży ( robię z nich rozczyn w kubku )

2 łyżeczki soli
6 łyżek oliwy

Jak drożdże się spienią to wsypuje mąkę i sól - mieszam drewnianą łyżką jak się połączy to dodaję oliwę mieszam , przykrywam folią i odstawiam aż zwiększy objętość .

Piekarnik nagrzewam do 250 stopni z naczyniem pustym w środku ( razem z przykrywką )

Jak ciasto wyrośnie to podsypuje mąką i formuję kształt , odkładam na papier do pieczenia żeby łatwo później włożyć do formy. Jak troszkę urośnie to wkładam do tego gorącego naczynia , psikam oliwą tak po wierzchu , przykrywam i piekę 30min
Po tym czasie zdejmuję pokrywę i piekę 10-15 minut

I tyle :wink: mam nadzieję że logicznie to napisałam :wink: jak coś to @ zawołaj mnie tutaj i tpytaj :wink:

1 polubienie

Muszę spróbować! Rodzice mają rocznicę to może zrobię dla nich

1 polubienie