Ja widzę czekoladę i ju wiem, że zjadłabym pewnie wszystko ![]()
![]()
![]()
Poproszę o przepis ![]()
My pieklismy 22 minuty i takie wyszlo
Dziewczyny szalejecie z tymi ciastami i tylko ochotę robicie
wszystkie ciasta wyglądają obłędnie ![]()
Ale jakie słodkie ![]()
![]()
Mi w tej ciąży bardzo chce się słodkiego, więc im więcej tym lepiej ![]()
To bardzo ci polecam ![]()
Moje dziecko chce sernik , macie jakiś sprawdzony przepis ? Żeby bym taki puszysty a nie gliniasty
Muszę się wam pochwalić , od wczoraj mam nowy gadżet
piękny żeliwny garnek z pokrywą
Nie wytrzymałam już Dizisaj zrobiłam w nim zupę cebulową i chleb . Żałuję że nie czujecie jak tu pachnie !
P.s na zdjęciu z zupą w tle widać misę z twarogiem już drugi raz robię taki smażony ser z kminkiem
, w s p a n i a l y ![]()
Ja robiłam z lidlomixa z brzoskwiniami i wyszedł super
A jaki masz przepis na chleb?
A masz jakiś pomysł , co można zrobić z gruszek? ![]()
Lubię musowe ciasta sprawdzają się ![]()
A któraś już próbowała robić viralowe cynamonu kingii Wierzbickiej?
Ja lubię np gotowaną gruszkę z gorzką czekoladę , robiłam to sobie do pracy do kawki ( dodam ci zdjęcie z dużą ilością pojemników ale jest ta gruszka ,
pyszne jest )
Ostatnio robiliśmy ucierane ciasto z gruszkami .
Ale zdecydowanie lubię gruszki na wytrawnie karmelizowane z orzechami na sałatce z rukoli z sosem musztardowo miodowym
Kurczę nie lubię z dodatkami , chciałabym taki klasyczny ale właśnie żeby był puszysty a nie taki zbity i sypki
Nie mogę odpowiedzieć ci na pytanie o chleb , napiszę Ci tutaj ![]()
Ogólnie kieruje się zasadą że połowę porcji mąki to woda , czyli 4 szklanki mąki , 2 szklanki wody
( ten na zdjęciu to 3 szklanki przennej mąki i 1 żytniej 2000)
1/4 kostki świeżych drożdży ( robię z nich rozczyn w kubku )
2 łyżeczki soli
6 łyżek oliwy
Jak drożdże się spienią to wsypuje mąkę i sól - mieszam drewnianą łyżką jak się połączy to dodaję oliwę mieszam , przykrywam folią i odstawiam aż zwiększy objętość .
Piekarnik nagrzewam do 250 stopni z naczyniem pustym w środku ( razem z przykrywką )
Jak ciasto wyrośnie to podsypuje mąką i formuję kształt , odkładam na papier do pieczenia żeby łatwo później włożyć do formy. Jak troszkę urośnie to wkładam do tego gorącego naczynia , psikam oliwą tak po wierzchu , przykrywam i piekę 30min
Po tym czasie zdejmuję pokrywę i piekę 10-15 minut
I tyle
mam nadzieję że logicznie to napisałam
jak coś to @ zawołaj mnie tutaj i tpytaj ![]()
Muszę spróbować! Rodzice mają rocznicę to może zrobię dla nich