Chwilowe veto ssania z piersi

Moja córka w kończąc 2 miesiąc nie chciała ssac piersi. Dlatego też musiałam odciągac pokarm do butelki i tak ją karmić. Nie chciałam przechodzić na mm. Dlaczego tak się dzieje? Nie rezygnowałam i za każdym razem próbowałam ją przystawiac do piersi. Teraz mała znowu ssie pierś.

Na pewno winą nie jest Twoje mleko skoro jadła je z butelki. Czasami dzieciom nie odpowiada smak mleka bo mama zjadła coś ostrego, kwaśnego pikantnego typu czosnek curry lub cebula. Może przyczyną było to że z piersi mogło lecieć za wolno a ona była bardzo głodna i się denerwowała lub Ty się stresowałaś. Dziecko czuje emocje mamy i nie chce takiego “stresowego” mleka. Każde dziecko jest inne najważniejsze że kryzys macie za sobą :slight_smile:

Mogło to również być spowodowane skokiem rozwojowym.
Najważniejsze, że kryzys został zażegnany :slight_smile:

Dokładnie tak jak pisze kusia to mogło być spowodowane skokiem rozwojowym. Dzieci podczas skoku jedzą gorzej lub jedzą non stop, gorzej śpią i ogólnie z aniołków zmieniają się w małe diabły. U nas właśnie mamy 3 skok rozwojowy i powoli mam już dosyć… Obym wytrwała!

polishgirlolga napisz coś więcej o tym 3 skoku to może już zacznę się przygotowywac do niego hehe:) u mnie na poczatku było mnóstwo pokarmu po karmieniu musiałam odciągać pokarm z drugiej piersi. A teraz trochę się ustabilizowało i pewnie mała się denerwuje, że teraz już nie leci tak łatwo tylko trzeba się namęczyć, bo butelką je spokojnie.

A może przechodziła właśnie fazy rozwojowe? Dzieci w tym okresie często albo wcale nie mają apetytu, albo wręcz odwrotnie - nie mogą przestać jeść - bliskość mamy przynosi im ukojenie :slight_smile:

Najważniejsze, ze wszystko wróciło do.normy. Czasami dziecko nie chce pic z piersi z takich powodów ci dziewczyny napisały, ale jeszcze jeden powie dodam od siebie a mianowicie zapach. Być może psiknelas sie jakimś perfumem albo bluzka była popsikana i dziecko tez to czuje.

Z tym się jak najbardziej zgadzam. To mogło być spowodowane skokiem rozwojowym. A może zauważyłaś ,że piersi stały się miękkie? U mnie to był powód tego ,że córeczka nie chciała za bardzo piersi i płakała przy niej, ale mimo to ze spokojem przystawiałam jak najczęściej dalej i wszystko wróciło do normy. Bo jak wiadomo miękkie piersi nie świadczą o braku mleczka :wink:

Ah te skoki rozwojowe, my przerabiamy ten 8-9 miesiąc i różnie to czasem bywa:) ale dajemy radę.

Jeśli się nie poddałas to super , wiele mam rezygnuje jak widzi , ze dzieciaczek chodzi glodny …placze …jesli posmakuje butelki to jest duze prawdopodobienstwo ze bedzie chciał przy niej zostac , takze młode mamy grunt to cierpliwosc i zawziecie i wszystko sie uda :slight_smile: