u mnie to księża robią ogromne problemy jak po rozwodzie, albo w związku nieskaramentalnym.
To u nas jest tak samo… i każdy szuka innego księdza
Ja jak byłam z pierwszym dzieckiem pytać o chrzest to poszła ze mną moja siostra ( matka chrzestna ) . Matko kochana jakie on teksty do niej rzucał , że z taką figurą to ona na początku kościoła powinna stać żeby Ksiądz na mszy ją widział itd .
I to są ci ludzie którzy nam mówią jak mamy się zachowywać …
nieźle. . ja jak sobie pomyślę, że znowu trzeba iść do księdza przed chrztem i słuchać niestworzonych historii to aż mnie głowa boli. chyba poszukam po prostu innego księdza…
Mam dokładnie tak samo jak muszę iść coś do księdza załatwić
U nas byl tez taki ksiadz co o wszytsko mial problem ze dziecko bez małżeństwa itp a potem okazalo sie ze mial romans z jakas kobieta ![]()
to też właśnie często spotykane w ostatnich czasach, nam nie można a im można wszystko ![]()
![]()
Tak i jak tu isc do spowiedzi do takiego ![]()
Najgorsze że nie wiemy który to który i co ma za uszami ![]()
Dla mnie to taka spowiedz calkiem inaczej powinna wygladac , a nie przez ksiedza
No cuz niestety tak
To już wygląda ![]()
U nas ksiądz chrzest daje bez żadnego problemu czy to bez ślubu czy po cywilnym różnicy nie robi. Chrzestną też może być ktoś po rozwodzie. Ale już komunii pierwszej bez ślubu kościelnego nie udzieli bo tłumaczy to tym że jeżeli dziecko ma mieć sakrament komuni i być wychowywane w wierze kościoła katolickiego to jak ma brać przykład z rodziców którzy w tej wierze nie żyją. No i trochę ma rację. Zawsze otwarcie mówi że ok chrztu udzieli o to taki jakby kredyt zaufania że rodzice jeszcze nie zdarzyli albo coś tam. Ale komuni odmówił jednemu chłopcu bo rodzice nie byli po kościelnym ślubie i zapytał ich wprost po co ta komunia dziecku skoro oni jako rodzice żyją bez sakramentu. I moim zdaniem miał rację.
Mi się poprostu wydaje że księża za bardzo pozwalają sobie na wielkie wykłady odnoście życia w małżeństwie . Jakby wszystkie rozumy pozjadali i są często w tym bardzo niemili . Później zdziwieni że ludzie odchodzą od kościoła
No cóż, ja tam do kościoła nie chodzę dla księdza. Jeden ksiądz trafi się wspaniały, inny taki,że aż szkoda gadać - ale to są mimo wszystko ludzie. Ja z kościoła nie odejdę bo mi się ksiądz nie podoba, bo nie dla niego tam chodzę ![]()
A odpowiadając na główne pytanie to racja, wszystko zależy od księdza, jeden nie będzie pytał o chrzestnych, drugi będzie wypytywał. Nasz nawet karteczek do spowiedzi nie dał.
Nasz też nie dawał. Dokładnie chodzisz dom kościoła nie dla księdza tym bardziej że oni się zmieniają.
@_MamaKinga_1 oj tak czasami pouczają nas jak by co najmniej z 5 małżeństw przeżyli na własnej skórze
Dokladnie jestem tego samego zdania
@Ann przybijam piątkę. Ja też nie chodzę tam dla księdzy. Ba nawet chodzę do różnych kościołów nie tylko do tego w której parafii należę.
Co do chrztu to wszystko zależy niestety od księdza i polityki prowadzonej w tym kościele.
Ja to samo ! Ksiądz mnie mało interesuje . A jeśli chodzi o chrzest to właśnie zależne od paradii
To prawda że to tak zależy od księdza i zasad jakie proboszcz ustali w kościele, my jesteśmy niedawno po chrzcie i robiliśmy go w mojej parafii dawnej mimo że po przeprowadzce mamy nową ale no po prostu nie byliśmy w stanie tam iść do kancelarii. Jak ksiądz przyszedł do nas po kolędzie 1 roku to nas skrytykował jak taki mały obrazek mogliśmy postawić że tu krzyża nie ma ( wisi nad drzwiami mała srebrna pasyjka po dziadkach męża…) że on to by taki duży tutaj widział i pokazał duża ścianę w salonie po czym dodał że on może nam go załatwić. Na koniec chciał szlachetny trunek w postaci coli ale żeby butelka nie była wcześniej otwarta … I tutaj godziny otwarcia kancelarii takie że albo wolne musisz wziąć albo jedno tylko idzie w ciągu dnia.
A w tej mojej parafii zero problemów, telefonicznie uzupełniałem dane chrzestnych i siostra jeszcze przed dopytywała czy wszystko aktualne i czy coś potrzeba. Przesuneli nam godzinę mszy i w ogóle nie było problemu z zaświadczeniem dla chrzestnych.
@Mama.Wiki jaki wymagający! Pewnie cennik też z góry ustawiony, nie co łaska?