Od kilku dni syn chrapie. Nie wiem co robić , bo nigdy się to nie zdarzało. Mam zamiar iść do pediatry może coś zaradzi lub po prostu wytłumaczy skąd się to bierze. Czy jest taka możliwość , że to ze zmęczenia po aktywnym dniu?
oooo moja tez chrapie, nie caly czas ale tak pochrapuje, mam nadzieje ze nie odziedziczyła tego po swoim tacie, bo on chrapie ze spac sie nie da ;p
Słyszałam,że jak małe dziecko chrapie może mieć to związek z przerośniętym migdałem,może to być też związek ze suchym powietrzem w domu lub katarkiem.A jeśli to naprawdę się cały czas powtarza i dziecko non stop chrapie i to mocno to pewnie pediatra skieruje do laryngologa
Chrapanie u maluszków może mieć związek z zalegającą flegmą, bądź tak zwaną sapką, katarkiem czy suchym powietrzem w domu - właśnie teraz gdy zima za oknem, a w domku grzeją kaloryfery.
odnośnie tej przypadłości, po wizycie u pediatry dowiedziałam się , że przyczynami chrapania może być alergia co miałoby swoje uzasadnienie w przypadku syna, ale testy wykazały już dawno, że alergii nie ma choć reaguje wysypką na różne alergeny, chodzi o to,że alergik ma obrzęknięte śluzówki co przeszkadza w oddychaniu prawidłowym.
Następnie doktor zaczęła podejrzewać, że może chodzi o przerośnięty migdałek i odwiedziliśmy laryngologa jednak po zdjęciu rentgenem nosogardła nie stwierdzono żadnych zmian, zajrzała w gardło jakims światełkiem i też nic. Za to wypytałam jak wygląda usunięcie migdałka ( normalnie po 7 roku życia sie wykonuje), otuz dziecko dostaje znieczulenie ogólne (narkozę) i przy pomocy specjalnego narzędzia usuwa się nadmiar tkanki ,krwawienie ustepuje samo a w szczególnych przypadkach zakłada sie cos w rodzaju “opatrunku” . Po zabiegu może lecieć krew z nosa ,wtedy daje się krople .
Powodem chrapania jest też przeziębienie a dokładnie katar ,który blokuje nos.Po chorobie objawy ustepują .I to jest przyczyna chrapania Adama.Infekcja nie dała jeszcze pełnych objawów ,ale z sluzówką w nosku juz wcześniej zaczęło się coś dziać.
Jak ja miałam usuwany migdał 16lat temu to dostałam jakieś znieczulenie ale byłam przytomna i widziałam co się dzieje ,nie było to miłe nawet do teraz we wspomnieniach, jedyne chyba co się nie zmieniło to ,że nie mozna jeść "twardych " pokarmów i gorących ,aby nie podrażniać ranki, za to lody wskazane:)
Mój synek też chrapał, kiedy męczył go katarek. Jak wyzdrowiał, chrapanie minęło.
mój mąż chrapie od zawsze, teściowa mówi że chrapał od urodzenia i sprawdzali wszystko.
Okazalo sie że ma skrzywioną przegrodę nosową. Zalecano zabieg operacyjny, ale nigdy się na to niezdecydowała przez co mój mąż teraz ma problem i do tego uzależnił się od kropli do nosa, bo bez nich w żaden sposób nie może swobodnie oddychać.
Mój 4m-ny syn od kilkunastu tygodni pochrapuje i charczy. Oczywiście materacyk ma podniesiony.
Jak zapytałam: położnej to odp., że krtań utwardza się i minie, pielęgniarka odp., że dostaniemy skierowanie do laryngologa, a pediatra- że mamy nawilżać nosek i w dalszym ciągu maluch ma spać z główką wyżej (o 30 stopni).
Często zdarza się, że na leżaczku charczy po jedzeniu, więc mam nadzieję, że to od nadmiaru pokarmu w głębi gardła tak się dzieje.
I kto tu ma rację?? Co powinnam zrobić? Komu wierzyć i czy szukać pomocy i innych lekarzy?
Może jakieś dodatkowe badania?
To wszystko zależy od tego ile synus ma lat. Chrapanie może być oznaką zapchanego noska coś mu przeszkadza bo podejrzewam że śpi z otwartą buzia. Powinien zbadać go laryngolog. Może ma powiększone migdałki.
Moja jak ma przytkany nosek to chrapie a tak to nie
U mnie syn czasami chrapie ale wtedy jak glowe do tylu,
U nas chrapanie było objawem kataru..
Zgadza się często przy niezycie nosa może występować chrapanie choć nie zawsze. Myślę że warto też zainwestować w nawilżacz powietrza na noc lub chociaż rozkładać mokre pieluchy w okolicy gdzie dziecko śpi. Suche powietrze też sprzyja chrapaniu.
A przy katarze plastry aromactiv lub inne olejki żeby lżej się oddychało dla dziecka
Właśnie uzywamy aromaactiv