Chrapanie 7 miesięcznego niemowlaka

Drogie Mamy,

czy Wasze dzieci chrapią? Moj synek ma obecnie 7 m-cy jednak “problem” chrapania jest juz od bardzo dawna, jesli nie od poczatku (tego wlasnie nie jestem pewna, poczatkowo w tej ekscytacji tego nie zauwazylam) :confused: synek chrapie przede wszystkim na jednym boku, na drugim rzadziej albo wcale.
z czym to moze byc zwiazane? czy to jest niebezpieczne? jak moge mu pomoc?
kiedys bałam sie, ze to od serduszka i powiedzialam o tym lekarzowi pediatrze ale stwierdzil, ze w sercu nie ma zadnych szmerow i nie ma to związku, jednak w zasadzie nie doradzil nic …

Mój synek teraz podczas przeziębienia też chrapie ale to jest związane z katarem który utrudnia mu oddychanie. A czy lekarz wykluczył powiększone migdały i skrzywienie przegrody nosowej?
Zwróć również uwagę na odpowiednie nawilżenie powietrza w domu ponieważ ja zauważyłam że gdy w domu jest suche powietrze nawet dorośli głośniej chrapią.

A może ma po prostu krzywą przegrodę w nosku i przez to chrapie? Może warto by było iść do laryngologa?

Aniusia przyczyn może być kilka :
Najczęściej przyczyną zaburzonego oddechu w czasie snu jest u nich przerost trzeciego migdałka. Sprzyja nawrotom infekcji, zapaleniom uszu, powoduje wady zgryzu.
Inną przyczyną chrapania może być wiotkość krtani. Stosunkowo łatwo ją rozpoznać, ponieważ w takim przypadku dziecko ma problemy z oddychaniem również w ciągu dnia - jego oddech jest ciężki
Kolejnym powodem chrapania może być skrzywiona przegroda nosa, która utrudnia oddychanie. - o której pisała Martyna
Czasami dzieciaczki mające alergię chrapią. Alergiczne dziecko ma obrzęknięte śluzówki nosa, które utrudniają przepływ powietrza.
Oczywiście przyczyna chrapania może być także bardziej prozaiczna - może występować podczas zwykłego przeziębienia. W takiej sytuacji charakterystyczne dźwięki są spowodowane obrzękiem śluzówki nosa oraz katarem.
Musisz sama przeanalizować

Poszłabym koniecznie do laryngologa, dzieci nie powinny chrapać, czasem chrapanie moze spowodowac bezdech, tragedia.

moja córcia ma obecnie katarek i też czasem pochrapuje, ale skoro u Was utrzymuje się to tak długo to bym się udała do lekarza

Synek nie jest przeziębiony…analizując Wasze sugestie Drogie Mamy, myślę, że może to być kwestia suchego powietrza (szczegolnie teraz w sezonie grzewczym) albo jakies problemy laryngologiczne…chyba nie zaszkodzi jak wybierzemy się do laryngologa…ehh. Dziękuję!

Może dziecko ma krzywą przegrodę nosową i jeśli śpi na jednym boku to musi oddychać przez tą mniejszą dziurkę.

on sie w ogóle urodził z asymetrycznym noskiem (niby z racji tego, że był tak ściśnięty w macicy)…ale zewnętrznie wszystko się odkształciło po porodzie i wygląda już raczej ok…ale moze rzeczywiscie cos z ta przegroda byc…:confused:

O Aniusia, tym bardziej, że piszesz o tym asymetrycznym nosku… Najlepiej wybrać się w takim razie do laryngologa.

aniusia mój synek ma właśnie krzywą przegrodę, a z zewnątrz nosek ma prosty. Udaj się do laryngologa i on oceni jej stan.

Im szybciej Aniusia pójdziesz tym szybcie przestaniesz się martwić, bo wiem jak czasami coś co się dzieje u naszego dziecka spędza mi sen z powiek (pewnie też tak masz).

Ja na twoim miejscu też bym się udała do lekarza. Po takiej wizycie zawsze bezpieczniej będziesz spała. Wystarczy jak na kaloryfer położysz mokry ręcznik albo pieluchę. Ja tak robię i powietrze mamy super nawilżone w pokoju.

Właśnie wczoraj tak zrobiłam, położyłam mokry ręcznik na kaloryfer i już jakby lżej oddychał więc możliwe, że to tylko kwestia powietrza ale do lekarza i tak się udam na wszelki wypadek :slight_smile:

Anusia kup sobie taki nawilżacz na kaloryfer, daje on bardzo dużo. Ja zakupiłam w sklepie za 5 zł

W okresie, gdy grzejemy w domu często przyczyną chrapania u dziecka może być za suche powietrze. Pomóc może zabieg, który wykonałaś tj. położenie mokrego ręcznika na grzejnik. Ale jeżeli problem trwa dłużej udaj się do lekarza, ponieważ może to być przerost migdałka. Wówczas dziecko chrapie, śpi z otwartymi ustami oraz często zapada na różne infekcje, najczęściej jest to zapalenia gardła, migdałków. My przechodziliśmy przez to z naszym starszym synem i pomógł mu zabieg usunięcia migdałka i pomniejszenia dwóch. Nas lekarz na wizycie pytał czy dziecko cierpi na bezdech podczas snu czy chrapie, jak często choruje. Zwróć jak możesz na takie rzeczy uwagę przed wizytą.

Ja będąc jeszcze w ciąży w jakimś poradniku dla mam czytałam taki artykuł o tym że takie maluszki podobno jeszcze nie chrapią niektórym rodzicom wydaje się że jest to chrapanie nawet czasami jest to troszkę zabawne natomiast z chrapaniem nie ma to nic wspólnego i jeśli dziecku coś takiego się przytrafia należy znaleźć tego powód bo albo będzie to zbyt suche powietrze może to być przytkany nos z jakimiś kózkami bądź katarkiem i może być jeszcze wiele innych powodów natomiast podobno nie jest to takie typowe chrapanie Poprawcie mnie jeżeli się mylę