Jestem w 33 tygodniu ciąży, strasznie od paru dni mnie swędzą nogi i ręce byłam wczoraj u ginekologa który mnie wysłał w poniedziałek na pobieranie krwi i dopiero izyte mam w czwartek. Wysypka zaczęła przechodzić na całe ciało twarz, dekolt. Lekarz mi nie przepisał żadnej maści ani leków ponieważ nie jesteśmy w 100% pewni ze to ta choroba. Kazał mi się zdrowo odżywiać, nie jeść smażonego, nie pic gazowanego, nie jeść słodyczy aczkolwiek to i tak nic nie daje i dalej swędzi. Boje się ze w przeciągu 5 dni będzie co raz gorzej i nie wiem co robić, może jest jakaś przyszła mama która miała podobnie i wie jak mi pomóc bądź ulżyć
Sytuacja niezbyt ciekawa. Spróbuj smarować się olejem kokosowym , może on pomoc bo nawilży dobrze skórę, może to pomoże. Ze swojego doświadczenia wiem że na wszelkie swędzenia najbardziej pomaga mi stosowanie peelingów i namaczania się w wannie. Bądź bardzo uważna w tej chorobie, moja znajoma również ja miała przed porodem i niestety ale dziecko nie przeżyło…
Urszula, ale swedzą Cię podeszwy stop i wnętrze dłoni? Bo te dokładnie miejsca niby swedzą w tej chorobie. Ja w pierwszej ciąży robiłam sobie te badania, na szczęście wszystko wyszło mi prawidłowo, a to swędzenie było prawdopodobnie albo od hormonów albo na tle alergicznym, bo w pierwszej ciąży właśnie bardzo mi się alergia skórną nasiliła i z tego co wtedy czytałam i co chyba mój lekarz tez potwierdził - to przy cholestazie ciążowej nie występuje wysypka. Wiec nie stresuj się na zapas, ale badania oczywiście zrób - ja też zrobiłam, b y mieć pewność że wszystko ok. A jak lezalam na patologii ciąży to była też dziewczyna z cholestaza, miała dietę watrobowa, częste ktg i jakieś kroplówki i juz do porodu musiała być w szpitalu.
Daj znać jak po badaniach!
Myślę, że lekarz musi mieć dopiero wyniki badań, żeby wdrożyć już konkretne leczenie, dlatego nie moze dawać leków tak naprawdę w ciemno.
Napewno powinien częściej i uważniej monitorowac Twoja ciąże.