Buty zamszowe czy skórzane

Mam i takie i takie. Kupując nie skupiam się na tym z czego są tylko ogólnie patrzę na całokształt . Te skórzane są łatwiejsze w myciu i zdecydowanie je wolę. 

Zamszowe buty z reguły wyglądają super tylko właśnie jest problem z utrzymaniem ich czystości, dlatego jednak częściej wybieram skórzane. Je o wiele łatwiej czyścić. Wydaje mi się że w zimę buty zamszowe to jedynie na mróz gdy nie ma chlapy i nie pada na dworze. Miałam bardzo często buty zamszowe przemoczone jak tylko pojawiała się chlapa. 

ja stawiam na skórzane, łatwiejsze w utrzymaniu czystości i na pewno nie przemoczą się jak może to być w przypadku zamszowych:)

Niby są takie preparaty do prystania butów które powodują że buty nie przemakają, nie wiem czy takie stosowałyście? Ja nie także nawet nie wiem czy są skuteczne mówię tutaj właśnie o zamszowych. Są polecane w sklepach typu ccc przy zakupach 

Monia mialam kiedys  taki preparat ale bardziej do pielegnacji butow ale u mnie w mieście w sumie tak do  samochodu to tez te buty tak się nie niszczą, chociaż.w ubiegłym roku kiedy sypnęło śniegiem to i moje zamszaki byly przemoczone podczas odśnieżania samochodu ;(

Monia ja mam taki impregnat, ale do odświeżenia tego zamszu... działa nie powiem, że nie;p

Te impregnaty i czyścili do zamszu działają cuda. Jednak wiecie ,zamsz to zamsz jeden zły ruch i po bucie. Chociaż teraz Ci szewcy naprawia i wyczyszczą wszystko. 

Waltormistka ale dobrego szewca to ze swiecą szukać;(

U nas w moim rodzinnym miasteczku na ok 4 tys osób chyba 2 szewców chyba że o jakimś nie wiem :D w moim aktualnym mieście już lepiej tylko ze ja do szewca nie chodzę w sumie bardzooooo rzadko mi się to zdarza. 

Jak mam lepsze buty to tak ale jak kupię jakieś trampki za 100 to nie idę do szewca żeby mi skleił

Zamsz i sypanie solą dróg niestety powoduje zniszczenie butów :( skóra moim zdaniem lepszą więc warto poszukać fajnego sklepu. Ja już sobie skórzane kupiłam na tą zimę 

Każde buty niszczą się od soli która się sypie drogi tak samo skórzane i robią się białe poprzez ten osad. 

Monia skóra skórze tez nie równa nie oszukujmy się 😉

Mi skórzane dobrze znoszą sól zamszowe już wielokrotnie do śmieci poszły 

Wolę skórzane ale szczerze mówiąc nie mam zimowych z prawdziwej skóry tylko z podróbki z ccc. Kiedyś takie właśnie solą dostały, ja nie wyczyściłam od razu porządnie i plamy wyszły, wyrzuciłam do kosza bo tego już chyba ani szewc nie naprawi.

Ja mam z ccc i pewnie też nie jest to prawdziwa skóra, ale nigdy mi nie wyszły takie plamy od soli:D