Dziewczyny czy ubierając buty niechodki dziecku które już chodzi wpływa na jego stopy????Czy bezpieczniej jej ubierać buty z normalna podeszwą???
Ja uważam ze dziecku które chodzi trzeba zakładać już normalne dobre obuwie
Ja tez bym się zdecydowała na normalne buty dla dziecka które chodzi, sama nazwa wskazuje buty niechodki są przeznaczone dla dzieci które jeszcze nie chodzą, a konsekwecje noszenia takich butów to może być płaskostopie
Jeśli dziecko już chodzi to powinno się kupić mu normalne buciki nie z miękka podeszwa ale stabilna i kostki muszą mieć też odpowiednie usztywnienie.
pytam bo moja mala po domu chodzi boso albo właśnie w niechodkach ale zauważyłam że jeden bucik jest troszkę zgięty..
Dziecko które zaczyna chodzić musi mieć normalne buty z odoowdnia podeszwa. Ewentualnie na bosaka
aneczka no zakładam jej po domu jako kapciuszki i myślałam że to dobre rozwiązanie zamiast boso.
Zalecała bym normalne obuwie dla takiego dziecka :)
Weronisia
Jeśli Twoje dziecko zaczęło już chodzić to warto kupić mu buciki ze sztywną podeszwą i sztywnym mocnym zapiętkiem dzięki temu nóżka dziecka nie będzie uciekała i będzie miała stabilne podparcie ;) Tak zalecił nam ortopeda gdy nasza córeczka zaczęła chodzić. Jeśli chodzi o niechodki zamiast chodzenia boso to nie jest to dobry pomysł lepiej sprawdza się kapcie z twardą podeszwą a najlepiej kapcie profilowane z firmy bartek albo befado lub z jeszcze innej jaką znajdziesz ;)
Ja założyłabym normalne buty, niechodki są zbyt miękkie, nie trzymają dobrze stopy.
Zwróć uwagę również na to, że chodzenie boso dziecka wpływa pozytywnie na jego rozwój, nie zawsze trzeba odrazu pakować mu na stopki niepotrzebne buty
Dzięki dziewczynu,to teraz muszę się zaopatrzyć w buciki po domu.
A miałyście może te kapcie ze skóry z firmy Babice???
Moja chodzi w butach chodzi tylko po dworze, a tak na bosaka. Myślę że tak jest najzdrowiej. Niezależnie czy to bobas czy większe dziecko.
Weronisia sama nazwa mówi za siebie że niechodki więc a dziecka niechodzacego. A jak już chodzi to albo w domu skarpetki z antypoślizgiem albo na bosaka
Kontrolajakości jak wychodze z nia to ubieram jej buty.te niechodki traktuje jak papućki po domu by boso nie latała,
Weronisia,a dlaczego nie chcesz , żeby po domu biegała bez bucików?
Mojemu zakładam buty tylko na podwórko,po domu chodzi w skarpetkach lub boso.Nie ma kapci i uważam,że nie są mu potrzebne.
Weronisi, buty niechodki powinny być tylko ze tal powiem dla ozdoby na nóżki dziecka, które nie chodzi. One nie trzymają prawidłowo stopki, nie mają wzmocnionej pięty. chodzenie boso jest bardzo zdrowe, ale jeśli nie chcesz to możesz wybrać skarpety z antyposlizgami - u nas sprawdzają się stopki. Fajne buty ma elefanten inchyba tam kiedyś widziałam papućki
Chodzenie boso wpływa na prawidłowy rozwój stopy owszem ale np po trawie nie po twardej podłodze w domu. Moi chłopcy długo biegali na boso czy w skarpetkach a potem ciężko mi było ich przekonać do sandalek w domu. Nam potem pasowały firmy befado . Na dwór zakładali a w domu nie chcieli.
Moja córeczka chodzi tylko przy meblach, czasami uda jej się przejść samodzielnie kilka kroków ale w domu chodzi tylko boso. Bucików ani kapci nie używamy.
Jak sama nazwa mówi są to niechodki i lepiej w nich nie chodzić. Stopa dziecka jest bardzo podatna i może się w nich zle układać. To może mieć rzut na budowę anatomiczną i późniejsze problemy z chodzeniem. Lepiej juz ubrać skarpety albo dac dziecku chodzić na boso. To stymuluje stopę i jej receptory.