Czy każda butelka zaburza ssanie? czy może są butelki dla noworodków którymi bez obaw można podawać swój odciągnięty pokarm?
Osobiście jeszcze nie testowałam bo malutki jeszcze się nie urodził,ale kupiłam( kierując się pozytywnymi opiniami )butelki lovi nie zaburzające odruchu ssania.
Ja korzystam z tej małej buteleczki Lovi + medical - dostałam od położnej a teraz również od Lovi. Są świetne malutka ładnie z niej piła podczas mojej nieobecności . Naprawdę są warte zakupu.
Osobiście polecam butelkę Lovi + Medical. Poleciła nam ją neurologopeda. Moi chłopcy są karmieni piersią i butelką i w naszym przypadku sprawdza się świetnie
Każda butelka może zaburzyć odruch ssania ale nie musi. Najlepiej karmić piersią ale wiadomo, że czasami trzeba gdzieś wyjść bez dziecka. Wtedy najlepsza będzie butelka nie Zaburzająca odruchu ssania. Polecam Lovi Medical +
Mam Lovi Medical+ odruchu ssania nie zaburzyła. Karmię piersią i przynajmniej kilka razy w tygodniu karmuiony jest butelka. Właśnie skończył 9 miesięcy
Dokładnie tak jak Kasia pisze, każda butelka może zaburzyć, wszystko zależy od dziecka. Są maluchy, które z powodzeniem jedzą i z piersi i z butelki, a są takie, które jak tylko posmakowały butelki od razu odrzuciły pierś.
Niestety butelka tak samo jak każda inna ingerencja może zaburzyć odruch ssania. Identycznie jest ze smoczkami uspokajającymi . Położne laktacyjne radzą, by starać sie nie używać tych pomocnikow min do 14tyg życia dziecka, aby samo wyrobiło prawidłowy odruch. Ale zalecenia zaleceniami a w życiu bywa różnie.
Najważniejsze jest, by zaspokoić głód u dziecka. U nas Lovi Medical+ sprawdziła sie idealnie. Synek jadł z niej i z piersi zamiennie gdy byla taka potrzeba.
Również słyszałam o przypadkach gdy dziecko po zasmakowaniu łatwości picia z butli nie chciało powrócić do piersi. Ale prawdę mówiąc musiały byc to bardzo słabe butle. Ja przy karmieniu z Lovi zauważyłam ze synek musi więcej i dłużej popracować niz jedząc z butelki innej firmy, ktora tez testowaliśmy. Gdy to zauważyliśmy tamtej więcej nie dałam.
Lovi są tak stworzone, by nie rozleniwić maluszka i faktycznie chronią ten odruch i pomagają dalej karmić piersia.
My uzywamy butelke firmy medela model medical. Noge szczerze z czystym sumieniem polecic choc tania nie jest. Ale czytam teraz wasze komentarze i chyba akusze sie faktycznie sprobowac ta ,lovi medical az sama jestem ciekawa bo wczesniej o niej malo słyszałam
a ja polecam butelke mimijumi wyglądem przypomina cycusia z tym ze to droga butla
Ja czytałam na blogu u Hafiji że każda butelka zaburza ssanie. Teraz nie mogę znaleźć tego wpisu ale pamiętam że było tam napisane coś o mistycznych rzeczach które nie istnieją i właśnie takim mitem jest smoczek który nie zaburza ssania. Nie wiem czy dobrze pamiętam liczby ale do piersi dziecko podobno używa ok 200 mięśni a do smoczka ok 40. No ale oczywiście na pewno są butelki lepsze i gorsze.
To prawda każda butelka a dokładnie smoczek może ale oczywiście nie musi zaburzyć odruchu ssania. Są dzieci które jeśli tylko jeden raz spróbują butelki odrzucają pierś i nie chcą jej ssać. Ale są, które z powodzeniem ssą pierś a dodatkowo też piją z butelki. Dlatego nie powinno się wprowadzać smoczka zanim dziecko nie wyćwiczy sobie prawidłowego odruchu ssania.
Zgadzam się pierw dziecko powinno się nauczyć ładnie ssać pierś dopiero potem wprowadzić butle niektóre dzieci na tyle pokochaja butelkę ze juz odrzuca pierś więc trzeba uważać .