Jakie kupić buciki dla dziecka? Dla niemowlaczka inne, a dla dziecka starszego inne. Jakie muszą spełniać wymagania? Jak przymierzyć bucika, gdy maluch protestuje?
blaton85: Obuwie zdrowe dla dzieci
Witam prosiłabym o waszą opinię, sugestię gdzie mogę nabyć przez internet wygodne i zdrowe buciki dla moich dzieci. Z góry bardzo dziękuję
ja jestem juz po zakupie pierwszych bucików dla synka.
Wszyscy doradzali żeby kupić buty ortopedyczne, ale nie ma sensu kupować takich bucików dla dziecka które jest zdrowe i ngdy nie mialo problemów ortopedycznych.
Przeszłam parenaście sklepów, pooglądałam i porównywałam buciki.
Zwrociłam uwagę czy ma elastyczną podeszwę czy są starannie wykończone, poczytałam metki i informacje o bucie z jakich materialów jest wykończony i przede wszystkim skąd pochodzi.
Dla mnie ważne żeby były krajowe od sprawdzonego producenta obuwia dziecięcego ponieważ pierwsze buty to pierwszy nawyk dobrego chodzenia.
Ważne żeby na takie zakupy iść z dzieckiem ponieważ warto sprawdzić czy dobrze i wygodnie zakłada się na nózki.
Niestety pierwsze buty kupiłam zimą i bez synka i niestety zakladanie ich to czysta katastrofa.
Teraz byłam kupić buty na wiosnę ale juz z synkiem.
Przed nami pierwsze kroczki więc ważne żeby były wygodne:-)
My jeszcze nie stawiamy pierwszych kroków, więc większego doświadczenia nie mam. Natomiast nie uznaję, zakładania butów noworodkom czy niemowlętom, które nie chodzą (wyjątek: na chwilę do zdjęcia). Dla mnie jest to totalną głupotą i zbędnym wydatkiem, i nie wiem, czemu miałoby to służyć. Cóż, może to ja jestem ograniczona
My stoimy przed właśnie zakupem pierwszych butków, mam mały wybór w mieście bo tylko 2 sklepy z 2 markami praktycznie i wybiorę butki po domku Kornec…, mają wiele dobrych opini i są wg mnie odpowiednie na pierwsze buciki dla dziecka. Na pewno pójdę z synkiem, ale musi wyzdrowieć z zapalenia ucha i niech się ta wietrzna zima skończy.
Szczerze polecam buciki z Zetpolu.
Sa naprawdę dobre jakościowo i mają ważną dla mnie cechę-są usztywniane dobrze przy kostce.
Obecnie córka ma takie jak na zdjęciu(fioletowe) są świetne i nie do zdarcia
Dariolka kupowałam te papucie swojej starsze córeczce i również byłam z nich zadowolona.Wybierałam te z profilowaną wkładką w środku bo nie wszystkie modele ją miały.Buciki fajnie się prało wystarczyło wrzucić do pralki i były jak nowe:)
ostatnio byłam u ortopedy z malutką, rozmawiałam na temat bucików pani doktor uprzedzała przed zakupem butów z wygłębieniem wewnątrz bucika niby ortopedyczne.
Buciki powinny być wewnątrz płaskie bez żadnych wybrzuszeń.
Buciki dla niemowlaka lub dziecka, które nie chodzi to przesada. My od małego stosowaliśmy takie materiałowe, pluszowe (takie buciko-skarpetki). Filipek urodził się w połowie sierpnia, więc nóżki musiały mieć ciepło jesienią i zimą. Co do butów, to zakup mamy jeszcze przed sobą. Poza tym oglądałam ostatnio program w tv i tam pani doktor radziła, aby nie stosować sztywnych butów u dzieci do 3 lat jeśli nie ma potrzeby. Nóżka dziecka kształtuje się właśnie intensywnie do 3 roku życia i najlepiej aby maluch, nawet po podwórku biegał boso jeśli jest to bezpieczne (miejski plac zabaw raczej odpada). A jeśli już musimy to zakładajmy buciki tylko wtedy kiedy trzeba i takie jak pisał/a burek1234 i NIGDY UŻYWANE. Jedno dziecko=1 para bucików
W ogóle to ja nie umiem nawet ubrać butów takim malutkim moja maleńka dostała takie jak na zdjęciu ale ciągle jej to spada tak ,że wolę na wyjście ubrać jej wełniane skarpety niż potem co chwilę oglądać się czy czasem ich nie zgubiliśmy.
Moja starsza długo chodziła po domu w skarpetach antypoślizgowych,później kupiliśmy właśnie takie skarpety ze skórzaną podeszwą,później były to te z Zetpolu o których pisze Dariolka.
Ja kupiłam małemu mimo że jeszcze nie chodzi to buciki na dworek do siedzenia w wózku (o prawie 2 rozm większe) właśnie z Zetpolu skórzane w promocji. Synek miał je już 2 razy na nóżkach i chociaż on próbuje je początkowo zrzucić to się trzymają i nóżka się w nich nie poci. Jak zacznie chodzić to dopiero mu kupię butki po domu, a tak to lata w skarpetkach z abs i mam zamiar mu kupić skórzane paputki bo są podobno rewelacyjne.
Ważne jest żeby buciki dla dziecka były elastyczne,lekkie,dobrze dopasowane do szerokości stopy,
a materiał z którego są wykonane buty powinien "oddychać"aby stópka się nie pociła.
W niektorych sklepach np. W Deichmann sa specjalne miarki. Kupilam ostatnio synkowi buciki, bo zaczyna stawiac pierwsze kroczki i firmy takie jak nike czy adidas maja linie ortholine. Buciki tych marek po prostu przystosowuja sie do stopy dziecka i swietnie ja podtrzymuja. My mamy nike na rzepki. Synek lubi w nich chodzic i latwo sie zakladaja, acena przystepna. Poza tym teraz sa promocje i markowe butki dla dzieci mozna kupic za pol ceny.
Moj synek mial pierwsze buciki nike rozmiar 19,5 jak juz zaczal chodzic, mial 11 mcy a wczesniej nosil lapcie, takie buciki materialowe, a jak byl malutki to mial bamboszki w tych adidaskach nike mu sie bardzo wygodnie chodzilo, byly z miekkiej skorki, dosyc szerokie dla nieunormowanej jeszcze stopki synka co do rozmiaru to zawsze staram sie kupowac o rozmiar wieksze ale nie wiecej, zeby mu sie dobrze chodzilo no i najlepiej na rzepki a u mnie nie zdarzylo sie, zeby nie chcial przymierzac, zawsze udaje sie go zagadać
Ja się boję, ze moje dziecko będzie miało dużą stopę, bo już teraz to ma 19-stkę. Ja sobie chwalę adidasy Adidasa i Pumy. Takie miałyśmy i przetestowałyśmy. Teraz aktualnie nosimy albo sandałki Primigi albo pantofelki Clarksa i też są super Oba modele skórzane łącznie z wkładkami. Polecam!
Co do wspomnianego Zetpola to mamy butki antypoślizgowe. Faktycznie stopa porządnie trzyma się każdej powierzchni. A że ja mam w chałupie różne kombinacje podłogowe, to zależało mi na dobrych ABS-ach
nie patrz na rozmiary butów;) bo ja początkowo też się przeraziłam jak zobaczyłam ze mojej kuzynki córa ma jedynie o 2 rozmiary wiekszy bucik od mojej niuni która jest prawie 3 lata młodsza rozmiar rozmiarowi nie równy kiedy kupowałam małej buziki mierzyłam buciki od 19 do rozmiaru 23;) co fason to inny rozmiar;)
moje maleństwo w domu zasuwa na bosaka lub w skarpetach po dworku obecnie sandałki górują, ja niestety kupuje buty nie patrząc na wzorki ładne czy brzydkie tylko takie które mają płaską i miękką podeszwę, takie zalecenia no i oczywiscie te które moja córcia sobie upodoba, bo już jedne zwracałam do sklepu
Moja też ma taką dużo stopę…mówią że ma stopkę jak złodziej eh…
Powiem szczerzę że mam ostatnio problem z kupowaniem bucików dla córki.
Ostatnio kupowaliśmy jej sandałki i mierzyłam jej rozmiar 25 który jest na styk,nie wiem czy do końca
lata nie będą małe,zaś rozmiar 26 jest taki wielki,szeroki że stopa w nich lata.
I to przymierzałam jej w paru sklepach i różne fasony.Także sandałki chyba niedługo będą małe:(
U nas sandałki też ciut za szerokie, ale jeszcze nie ma tragedii. W domu Marysia biega boso, bo lekarka tak kazała, więc ABS-y musiałam odstawić. W ogóle to męczy mnie sprawa ułożenia stóp mojej córy, bo ma tendencję do wykrzywiania lewej stopy i układania jej niemalże na kostkę. Non stop koryguję i ona się wścieka, a potem wstawać nie chce, bo wie, że ja się czaję obok,e ch
Olciaa wydaje mi się,że te podkurczanie paluszków u stópek bierze się z tego,że
Twój synek szuka odpowiedniej pozycji/równowagi.Niech synek chodzi jak najwięcej na bosaka.
A jak się bardzo martwisz tym to skonsultuj to z pediatrą albo najlepiej ortopedą.Ale
wydaje mi się że to minie.
Olcia, moja też tak podkurcza. Lekarka powiedziała, że to jeszcze pozostałości odruchu chwytnego. Ale tak jak pisze dariolka, niech synek jak najwięcej porusza się boso po domu, niech zbiera wszystkie bodźce. A Ty ze swej strony możesz mu pokazać, jak prawidłowo ustawić stopę Ja tak robię. Bywa to męczące dla mnie i dla córki, ale jest coraz lepiej
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.