Brzuszek niemowlaka

Płacz i prężenie przed załatwianiem 

Dziewczyny potrzebuje porady. Moja 2 miesięczna córka ma straszne problemy ze zrobieniem kupy. Jesteśmy na mleku modyfikowanym bebico 1. Przepajam malutka rumiankiem po jedzeniu ( nie po każdym) dostaje espumisan. Kupki robi niby codziennie, czasami co drugi dzień, ale bardzo się przy tym pręży i płacze.  Podczas jedzenia jest to samo.  Kupki są takie papkowate z kawałkami nie strawionego pokarmu.  Pręży się podczas jedzenia oraz w czasie spania gdzie czasami ten ból ja budzi. Czy to może być spowodowane przez mleko? Czy może tak reagować na laktozę. Pomocy 

Może to być wina mleka. Może powinniście spróbować przejść na inne, np, jeżeli pasuje Wam bebilon, to spróbujcie ten Comfort. On jest specjalnie opracowany dla dzieci z kolkami i zaparciami.

Możesz spróbować uginać nóżki dziecka, wtedy fajnie schodzą nie raz gazy. U mnie nie było z tym problemów, ale jak tak robiłam to czasami ostry koncert był.

I może spróbujcie jakiś probiotyk dołączyć. Na pewno nie zaszkodzi a może pomoże.

A w jakim wieku jest córka? Jeśli to noworodek to normalne. U nas synek dość długo płakał przed wypróżnieniem. Mysle,.ze mial kolki a dodatkowo musiał się nauczyć robienia kupki. Teraz ma 4 miesiace i jest lepiej lecz nadal najczęściej robi kupkę przy piersi. Chyba wtedy się rozluźnia i lepiej mu idzie. 

Moze masaz brzuszka, ciepłe okłady lub okłady z termoforka by pomogły? 

Wygląda to na dyschezję niemowlęcą, czyli niedorozwój wypieracza odbytu, dziecko nie potrafi wydalić jeszcze stolca, dlatego tak się denerwuje. 

Przepajanie po jedzeniu nie ma sensu, rozrzedzasz jej pokarm w żołądku. Podawaj rumianek około 20-30 minut przed jedzeniem. 

Dodatkowo żeby jej ulżyć spróbuj Espumisan podawać. 

Córka ma 2 miesiące. Dziękuję za porady. Uginanie nóżek jest od początku, termofor z pestek dyni jest także przykładany, espumisan 3 razy dziennie. Sab simplex także był używany. Probiotyk coloflor Zmieniałyśmy mleko na hippa ale dostała strasznego uczulenia. Spróbujemy teraz tego bebilonu. Oby pomogło.. 

Tak jak dziewczyny piszą może spróbuj zmienić mleczko. Też kladz często na brzuszku. 

Mój synek miał takie problemy ale trwało to bardzo krótko. Moja położna kazała mi dawać sab Simplex co dwie, trzy godziny, czyli przed każdym karmieniem. Po paru dniach przeszło ale kropelki podawałam jeszcze jakiś czas. Z tym, że ja karmię piersią.

Z kolei mojej siostry córka też się strasznie męczyła. Bardzo płakała, aż się serce krajalo. Po wizycie u lekarza okazało się, że ma nietolerancję laktozy, dostała mleko na receptę i jak ręką odjął.

Może coś na brzuszek śliwka, masaż, jak córka miała problemy z brzuszkiem to masowałam okrągłymi ruchami jak zegarek. 

Zaczelam podać bebilon pepti dha.  Po konsultancji z lekarzem. Mała zaczęła okropnie piszczec po jedzeniu. Wiem ze mleko jest okropne w smaku i zapachu.  Lecz wypija jakoś 120ml. Natomiast po jedzeniu jest okropny placz pisk aż córka się zachodzi.  Dalej podawać czy wrócić do tego bebico.? Po tamtym tak się nie działo. 

Też podawaliśmy Bebilon Pepti swego czasu, ale mały zaczął smak odczuwać i w pewnym momencie gardził już tym mlekiem. Ono jest też rzadsze niż zwykle Bebiko więc może jakiś refluks jej się robi po jedzeniu?  

Skonsultuj ten objaw z lekarzem który zalecił Bebilon Pepti. 

A jeszzce jedno pytanie odbijasz ją po każdym jedzeniu?

Byłyśmy dzisiaj u lekarza znowu bo mała dostała strasznej wysypki. Refluks nie zdiagnozowany. Wyszła nietolerancja laktozy.  Może ja bardziej jeszcze wysypać, ale lekarka powiedziała że musi to wszystko samo przejść. Do 2 tygodni wszystkie dolegliwości powinny ustąpić. Kazała zostać przy bebilonie i pod żadnym pozorem nic już nie zmieniać. 

KVERVE- tak po każdym jedzeniu odbija jej się bez problemu. I bez żadnego ulewania. 

U Nas po bebilonie pepti było bardzo źle. Okropne problemy z brzuszkiem i z załatwieniem się. Przeszliśmy na nutramigen i jest super. Polecam również espumisan 100. 

Liwia czy dostaliście Delicolu lub Kolzym? 

Niby dolegliwości minęły. Została zielona kupka ale lekarz powiedział że narazie tak ma być. Obserwować czy nie pojawia się krew. 

KVERVE - nie nic takiego nie mamy. Dostałyśmy fenistil. Na alergie.  

To lekarz Wam nie leczy nietolerancji laktozy? Bo Kolzym i Delicolu to są preparaty zawierające laktaze,czyli enzym który rozkłada laktoze. 

Dobrze, że jest lepiej :) te kupy to są różne u takich maluszków :) 

Niby leczy. Ale nie dostałyśmy nic takiego. Powiedziała że jak nie przejdzie to wtedy będzie włączać inne preparaty. Ale dzięki Bogu brzuszek się unormował. A fenistil dostałyśmy dlatego, że po wcześniejszych mlekach dopiero wychodzi ta cała nietolerancja i mogą być krostki. No i tak było. Mała ciągle się drapała po buzi. Już teraz się wszystko unormowało �

super bardoz dobre wiesci ze juz dobrze ;d

My dostaliśmy bebilon pepti syneo i kropelki delicol  oprócz tego bierzemy bio gaje kropelki przeszliśmy już przez bebilon Comfort, capricare  i  sto innych mlek i kropli łącznie z kroplami sab simplex i odpukac po tym mleku wydaję się być w porządku ale ono jest na receptę 

my też podawaliśmy delicol