Brązowawe plamki na teczowce

Hej :slight_smile:
Ostatnio zauważyłam zmianę na tęczówce oka u mojego 4 miesięcznego synka.

Czy któraś z mam u swojego bobasa zauważyła coś podobnego?
Jutro idziemy do pediatry i na pewno umówimy okulistę.

A jaki ma kolor oczu ? Może to znamie barwnikowe. Zmiana koloru oczu z niebieskiego na brązowy jest bardzo częsta. Ale warto skonsultować i koniecznie daj znać co powiedział pediatra

2 polubienia

Z czymś takim się nie spotkałam ale mąż ma pieprzyka w oku- nie mam pojęcia jak ta część oka się nazywa ale w tym różowym czymś od wewnętrznej strony :slight_smile: może to też być jakiś pieprzyk, albo jak pisze @Kargaw może to być zmiana barwnikowa. Pediatra pewnie skieruje was do okulisty a póki co nie stresuj się :slight_smile:

1 polubienie

Hmm pierwszy raz się spotykam z czymś takim

1 polubienie

Warto skonsultować, moja ciocia ma taką zmianę barwnikowa i jest wszystko ok

1 polubienie

Może tak jak napisała @Kargaw prawdopodobne że to może być zmiana barwnikowa :blush: ale na pewno nie zaszkodzi konsultacja z pediatrą :blush:

1 polubienie

Ja mam dwie kropeczki w oku i jak byłam u okulisty to było wszystko ok tylko one u mnie inaczej wyglądają

1 polubienie

Mój maluszek tego nie ma, ale może faktycznie tak się mu zmienia kolor oczkow

Daj znać co powie pediatra

1 polubienie

Obecnie ma niebieski kolor oczu.

No to bardzo prawdopodobna zmiana barwnikowa. Ale skonsultuj to żeby wiedzieć na pewno. Daj znać

Pierwszy raz widzę coś takiego ale napewno to trzeba skonsultować z pediatrą , daj znać co powie ci lekarz. Sama jestem ciekawa.

Hej :slight_smile: wracam z info od pediatry :slight_smile:
Generalnie kazała obserwować i w maju zobaczymy, ale jej zdaniem to po prostu zmiana koloru oczu i nie ma się co martwić. Jakby było zadrapanie oczka to synek byłyby bardzo niespokojny.
I tak prewencyjnie zapisaliśmy się do okulisty dziecięcego, bo długo czeka się za terminem i wyobraźcie sobie, że dopiero mamy termin na sierpień i to prywatnie! Na NFZ podobno czeka się 2-3 lata :confused:

3 polubienia

No tak jest. U na termin Olusiu czekaliśmy chwilę a tera już leci termin 6 miesięcy (na czerwiec) to babeczki polecanej

A Wy też do okulisty?
No generalnie trzeba uważać, bo znam historie, gdzie okulista złym dobraniem okularów zamiast poprawić to pogorszył wzrok…
Ale powiedzcie czy to nie jest chore, że tyle się czeka.
Ja bym mogła iść na pilną wizytę w sobotę za 600zl, ale słyszałam złe opinie i jednak u nas nie jest to takie pilne…
To jest masakra tyle pieniędzy.
Nic tylko uczyć się na okulistę. Tylko ja bym nie mogła na medycynę, bo mdleje na wiek krwi

Dobrze ze udajesz sie na kontrole. To najlepsza decyzja. Koniecznie daj znac co lekarz powiedzial.
Sama znam sporo osob z taki plamkami i one nie sa grozne po prostu sa. Te u Twojego dziecka moga zniknac lub po prostu jest to efekt zmiany koloru oczu wedlug mnie
. Moja corka urodzila sie z szarymi a później wybrawily sie na ciemny brąz ale bez plamek.

1 polubienie

Mojemu synkowi zaczęło uciekać oczko jak miał 4 miesiące chyba i właśnie się okazało że te terminy do okulistów dziecięcych są długie bo ponad pół roku u jednej i pojechaliśmy do innej ale też trochę czekaliśmy. Na kontrolę się umówiliśmy już na początku roku to na czerwiec jest termin

1 polubienie

No to właśnie moja szwagierka miała podobnie i poszła na szybko do okulistki i kupiła okulary i mały nie chciał nosić. Potem się okazało, że po prostu były źle dobrane, bo zmieniła okulistę :frowning:

1 polubienie

To dobra wiadomość , że to nic złego się tam nie dzieje . Tak ja noszę okulary i wiem jak to jest, na na NFZ bym się nie doczekała a prywatnie dobry okulista też ma takie terminy ale warto czekać jak jest dobry

1 polubienie

Ja od zawsze chodzę tylko prywatnie

1 polubienie