Hej ![]()
Ostatnio zauważyłam zmianę na tęczówce oka u mojego 4 miesięcznego synka.
Czy któraś z mam u swojego bobasa zauważyła coś podobnego?
Jutro idziemy do pediatry i na pewno umówimy okulistę.
Witaj na forum #teamLOVI!
Hej ![]()
Ostatnio zauważyłam zmianę na tęczówce oka u mojego 4 miesięcznego synka.
A jaki ma kolor oczu ? Może to znamie barwnikowe. Zmiana koloru oczu z niebieskiego na brązowy jest bardzo częsta. Ale warto skonsultować i koniecznie daj znać co powiedział pediatra
Z czymś takim się nie spotkałam ale mąż ma pieprzyka w oku- nie mam pojęcia jak ta część oka się nazywa ale w tym różowym czymś od wewnętrznej strony
może to też być jakiś pieprzyk, albo jak pisze @Kargaw może to być zmiana barwnikowa. Pediatra pewnie skieruje was do okulisty a póki co nie stresuj się ![]()
Hmm pierwszy raz się spotykam z czymś takim
Warto skonsultować, moja ciocia ma taką zmianę barwnikowa i jest wszystko ok
Może tak jak napisała @Kargaw prawdopodobne że to może być zmiana barwnikowa
ale na pewno nie zaszkodzi konsultacja z pediatrą ![]()
Ja mam dwie kropeczki w oku i jak byłam u okulisty to było wszystko ok tylko one u mnie inaczej wyglądają
Mój maluszek tego nie ma, ale może faktycznie tak się mu zmienia kolor oczkow
Daj znać co powie pediatra
Obecnie ma niebieski kolor oczu.
No to bardzo prawdopodobna zmiana barwnikowa. Ale skonsultuj to żeby wiedzieć na pewno. Daj znać
Pierwszy raz widzę coś takiego ale napewno to trzeba skonsultować z pediatrą , daj znać co powie ci lekarz. Sama jestem ciekawa.
Hej
wracam z info od pediatry ![]()
Generalnie kazała obserwować i w maju zobaczymy, ale jej zdaniem to po prostu zmiana koloru oczu i nie ma się co martwić. Jakby było zadrapanie oczka to synek byłyby bardzo niespokojny.
I tak prewencyjnie zapisaliśmy się do okulisty dziecięcego, bo długo czeka się za terminem i wyobraźcie sobie, że dopiero mamy termin na sierpień i to prywatnie! Na NFZ podobno czeka się 2-3 lata ![]()
No tak jest. U na termin Olusiu czekaliśmy chwilę a tera już leci termin 6 miesięcy (na czerwiec) to babeczki polecanej
A Wy też do okulisty?
No generalnie trzeba uważać, bo znam historie, gdzie okulista złym dobraniem okularów zamiast poprawić to pogorszył wzrok…
Ale powiedzcie czy to nie jest chore, że tyle się czeka.
Ja bym mogła iść na pilną wizytę w sobotę za 600zl, ale słyszałam złe opinie i jednak u nas nie jest to takie pilne…
To jest masakra tyle pieniędzy.
Nic tylko uczyć się na okulistę. Tylko ja bym nie mogła na medycynę, bo mdleje na wiek krwi
Dobrze ze udajesz sie na kontrole. To najlepsza decyzja. Koniecznie daj znac co lekarz powiedzial.
Sama znam sporo osob z taki plamkami i one nie sa grozne po prostu sa. Te u Twojego dziecka moga zniknac lub po prostu jest to efekt zmiany koloru oczu wedlug mnie
. Moja corka urodzila sie z szarymi a później wybrawily sie na ciemny brąz ale bez plamek.
Mojemu synkowi zaczęło uciekać oczko jak miał 4 miesiące chyba i właśnie się okazało że te terminy do okulistów dziecięcych są długie bo ponad pół roku u jednej i pojechaliśmy do innej ale też trochę czekaliśmy. Na kontrolę się umówiliśmy już na początku roku to na czerwiec jest termin
No to właśnie moja szwagierka miała podobnie i poszła na szybko do okulistki i kupiła okulary i mały nie chciał nosić. Potem się okazało, że po prostu były źle dobrane, bo zmieniła okulistę ![]()
To dobra wiadomość , że to nic złego się tam nie dzieje . Tak ja noszę okulary i wiem jak to jest, na na NFZ bym się nie doczekała a prywatnie dobry okulista też ma takie terminy ale warto czekać jak jest dobry
Ja od zawsze chodzę tylko prywatnie
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.